Nedbetaler lånet med Airbnb
Den nye delingsøkonomien kan være en gullgruve. Studenten Linda Emilia Hjelle har tjent 80.000 på to år.
Siden selskapet Airbnb ble etablert i 2008 har bruken av nettsiden ekspandert enormt over hele verden. Mellom 2014 og 2015 har andelen nye boliger på nettsiden i Norge mer enn doblet seg, og i dag er over 8.809 norske boliger registrert i tjenesten. Statsminister Erna Solberg sier tjenesten har kommet for å bli og finansminister Siv Jensen har uttalt at de nye utfordringene knyttet til delingsøkonomien er et av vårens mest prioritert områder.
Så muligheten
Flere studenter har også sett gode muligheter til å spe på studielånet gjennom å leie ut hele eller deler av boligen gjennom tjenesten. Linda Emilia Hjelle bor sammen med kjæresten Ole Martin Bøe Stokke i en 57 kvadratmeter stor leilighet på Grünerløkka, og har hatt svært gode erfaringer ved bruk av tjenesten.
– Jeg jobber i turistinformasjonen og opplevde en sommer at turistene manglet overnattingssteder. Derfor tenkte jeg like godt at de kunne bo hos meg, sier Hjelle og setter seg ned en i romslig, grå hjørnesofa.
Sofaen er kjøpt for de 10.000 kronene de tjente på Airbnb den første tiden de begynte å leie ut i 2014. Året etter brukte de de inntjente pengene på flybilletter til Kina. Det siste halvåret har Hjelle tjent mellom 10-13.000 kroner i måneden på å leie ut ett soverom til mennesker fra hele verden. Til sammen har hun tjent opp mot 80.000 kroner på tjenesten de siste to årene.
– Det er en utrolig flott mulighet. I sommer var jeg på kulturutveksling i Taiwan og da kunne pengene vi fikk inn dekke hele lånet hver måned, jeg tror nesten ikke jeg kunne bodd her hvis det ikke var for Airbnb, forklarer hun.
Tidstyv
Ettersom paret leier ut mindre enn 50 prosent av leiligheten, som er eid av Hjelle, samtidig som de selv bor der, ruller inntektene på Airbnb inn skattefritt. På tross av den gode fortjenesten innrømmer Hjelle og Stokke at det tar mye tid å leie ut så ofte som de gjør.
– Det tar alltid litt tid med rengjøring, styr med overlevering av nøkler og slikt. Vi opplever også ofte at de som kommer ønsker at vi skal bruke tid sammen med dem eller gi dem tips, sier 23-åringen.
Hjelle har bare hatt positive opplevelser med tjenesten og forteller at hun har fått en rekke internasjonale venner gjennom beskjeftigelsen. Ved siden av sofaen ligger en liten bunke med kart og reiseguider over Oslo, samt en gjestebok hvor flere av overnattingsgjestene har skrevet beskjeder, dikt og takket for oppholdet.
– Hele greia er veldig gøy, sier hun og smiler.
Økonomisk angst
En annen som har tatt i bruk Airbnb er Caroline Lytskjold, som studerer landskapsarkitektur på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Hun bor i en 20 kvadratmeter stor leilighet i gamlebyen, og så tidlig nytten av tjenesten.
– Jeg hadde litt økonomisk angst da jeg kjøpte denne leiligheten og begynte å leie ut i helgene og dagene jeg var borte, forteller Lytskjold.
Til sammenligning med Hjelle har ikke 26-åringen tjent mer enn 15.000 kroner det året hun leide ut, men hun synes likevel at Airbnb er en fin mulighet for studenter.
– Før kjæresten min flyttet inn kunne jeg overnatte hos ham og leie ut her. Men det har vært litt styrete fordi alt må være rent når folk kommer. Det har blitt mange netter på sofaen i sovepose mens sengetøyet har vært til vask, sier hun lattermildt.
Også Lytskjold har hatt gode erfaringer med bruk av Airbnb.
– Det kan selvfølgelig være litt rart at folk sover i sengen din, men alt i alt har det gått greit.
Det kan selvfølgelig være litt rart at folk sover i sengen din, men alt i alt har det gått greit
Caroline Lystskjold, student og utleier
Kan få konsekvenser
Både Hjelle og Lytskjold undersøkte utleievilkårene for fremleie før de begynte å bruke Airbnb. Sio bolig har helt egne regler for fremleie, og direktør Trond Bakke forteller at ulovlig utleie er problematisk innad i Sio.
– Vi har et ikke ubetydelig antall ulovlig fremleie som vi avdekker, forteller Bakke.
Han kan ikke svare på om antallet tilfeller av ulovlig fremleie har steget etter at Airbnb kom på banen for åtte år siden, ettersom utleierne finner leietakere gjennom flere kanaler.
– Vi har ingen forutsetninger for å mene noe om hvor den koblingen skjer, men fremleie til folk som ikke selv er studenter er ulovlig. Derfor tar vi også ned alle plakater vi finner hvor folk åpenlyst annonserer for ulovlig fremleie, sier direktøren.
Bakke understreker at Sio har satt inn en rekke tiltak for å hindre slik virksomhet.
– Ettersom dette er et velkjent problem gjennomfører vi identitetssjekker i boligene våre. Da sender vi en gruppe ordensvakter på 10-15 personer som kontrollerer at de som bor i boligene våre er de som har kontakt med oss eller har fått godkjent fremleie, utdyper han.
Ytterste konsekvens ved ulovlig fremleie hos Sio kan føre til at studenten mister boligen og den ulovlige leietakeren blir kastet ut.
– Boligene våre er finansiert med statstilskudd tiltenkt studenter. Jeg skjønner at det kan være fristende å leie ut boligen, men vi er nødt til å håndheve disse reglene for å sikre studenter billige boliger i fremtiden, sier Bakke.