«Vi har ikke vage ambisjoner, men haugevis av konkrete tiltak vi går til valg på for å få et miljøvennlig og koselig campus,» skriver Jonas Fløde.

Ja til et grønt UiO!

«Grønn liste er det grønne alternativet i studentpolitikken,» skriver Jonas Fløde i dette innlegget.

Publisert Sist oppdatert

Debattregler i Universitas

• Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

• Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom.

• Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte innlegg.

• Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

• Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

Du har sikkert hørt det til det utrettelige fra miljøbevegelsen, at nå må vi gå fra ord til handling. Andre ganger er problemet at vi ikke engang hører de gode ordene.

Først i februar i år ble det vedtatt en klima- og miljøstrategi på UiO, etter betydelig press fra oss studentpolitikere. Planen er viktig, og den tar for seg hvordan universitetet skal tilpasse seg det grønne skiftet i alt fra eiendom til undervisning. Jeg skulle gjerne sprettet champagnen og erklære at jobben har gjort, men dessverre er det fortsatt mange skjær i sjøen.

Les også: «Det er du, ikke lommaboka di, som skal bestemme om du får dra til psykolog»

Jeg skulle gjerne sprettet champagnen og erklære at jobben har gjort, men dessverre er det fortsatt mange skjær i sjøen

For eksempel, føler du at du har en viss oversikt over hva UiO gjør på miljø- og klimaområdet? Ikke jeg heller, og det gjør det ikke lett å være med på klimadugnaden. UiO mangler fortsatt en oversikt over UiOs miljøarbeid på nettsidene sine, slik for eksempel UiB og NTNU har, og dette virker ganske representativt på hvor høyt dette universitetet har for vane å prioritere dette.

Eller vi kan ta for oss planen for utslippskutt, altså klimabudsjettene. Dette har vi nå fått gjennomslag for at vi nå skal ha, dog kun ett klimabudsjett fram til 2030. Problemet med dette er at man risikerer at viktige tiltak blir skjøvet ut i tid, helt til man i 2029 må erkjenne at man ikke når målet. Underlig at man ikke bare lager klimabudsjetter år for år, slik alle andre budsjetter er utformet?

Og når det gjelder flyreiser: ordet «fly» er ikke nevnt i utkastet til tiltaksplan for UiOs klima- og miljøstrategi, enda de ansattes flyreiser i et normalår gir like store utslipp som hele UiOs energiforbruk. Og dette er altså før studentene er regnet inn.

Universitetet i Oslo er ikke et miljøfyrtårn slik blant andre Universitetet i Bergen er, og de har heller ingen planer om å bli det. Derimot finnes det planer om å etablere et grønt kontor – hva et grønt kontor egentlig er, er det visst ingen som vet.

Grønn liste er det grønne alternativet i studentpolitikken. Vi har ikke vage ambisjoner, men haugevis av konkrete tiltak vi går til valg på for å få et miljøvennlig og koselig campus. Vi har tidligere fått gjennomslag for kildesortering på campus, klima- og miljøstrategi og miljøsjefer på UiO. Vi har tenkt å fortsette å få gjennomslag som det grønne alternativet i studentpolitikken, og om vi får din tillit før torsdag 5. mars kl 14, skal vi blant annet jobbe for at vi lar gresset gro, gjenbruker mer, får sykkelparkeringer med tak, prioriterer funksjonelle studentboliger framfor pompøse bygg og prioriterer mennesker og natur foran overdimensjonerte parkeringsplasser.

Les også: «Studentvalget 2022: Ønsker du å bli hørt, må du stemme»

Powered by Labrador CMS