"Med skyhøye strømpriser og ingen løsning, settes studenter i en svært vanskelig situasjon," skriver ledere av fire velferdsting.
«Med skyhøye strømpriser og ingen løsning, settes studenter i en svært vanskelig situasjon,» skriver ledere av fire velferdsting.

På tide å skru på varmen!

«Regjeringens løsninger på høye strømpriser så langt er ikke bra nok,» skriver ledere av fire velferdsting i dette innlegget.

Forrige uke ble forslaget i Stortinget om å gi studentene ekstra strømstipend i vintermånedene stemt ned. Forslaget fikk støtte fra en uvanlig koalisjon av fem partier spredd over hele det politiske spekteret. Dette var likevel ikke nok, til stor skuffelse for studentene.

Les også: «Vi trenger økt studiestøtte nå»

Siden regjeringen kom på plass i høst har de ikke ført en dans på roser med studentbevegelsen.

Det er en kjent sak at studenttilværelsen sjelden bærer preg av luksus, men i disse dager har vi nådd et nytt lavpunkt. Det er få uker siden vi i NRK kunne lese om studentene Kathrine og Sebastian, som lever, sover og fryser i kalde rom. Selv med deltidsjobb var det for dyrt å varme boligen på det alminnelige studentbudsjettet. I stedet sov de under flere lag med dyner og tepper. Situasjonen er ikke unik for Kathrine og Sebastian, men gjelder mange studenter nå om dagen.

Regjeringens løsninger på høye strømpriser så langt er ikke bra nok. Økt bostøtte og milliardkutt i strømavgiften er ikke til hjelp for studenter. Forslaget om å gi studenter et ekstra strømstipend ble støttet av MDG, SV, Rødt, Venstre, og Frp, men stemt ned av regjeringspartiene.

Utfordringen med regjeringens bostøtteløsning er at retten til studiestøtte hindrer retten til bostøtte. Dermed ekskluderes studenter fra ordningen. Studiestøtta gir den gjennomsnittlige student 5000 kr mindre i måneden enn det som trengs for å dekke en students forventede utgifter, og dette med normale strømutgifter. Med skyhøye strømpriser og ingen løsning, settes studenter i en svært vanskelig situasjon.

Regjeringens forslag om å redusere el-avgiften, er dessverre også et lite effektivt tiltak for studentene. De som sparer mest på dette er de som bruker mest strøm – og som gjerne også har best råd til å bruke mye strøm. Når regjeringen indirekte oppfordrer samfunnets rikeste til å bruke mer strøm, er de på feil banehalvdel. Studentenes typiske strømforbruk er lavt, fordi hver krone man betaler er merkbar. Det er her regjeringens prioritering bør ligge, hos de økonomisk svake gruppene i samfunnet.

Siden regjeringen kom på plass i høst har de ikke ført en dans på roser med studentbevegelsen. SP og AP hadde nylig muligheten til å vise at de anerkjenner studentenes vanskelige situasjon ved å stemme for strømstipend, men valgte heller å snu ryggen til. Nå skal det forhandles om budsjettet med SV, og de får en ny mulighet til å vise at de ser studentenes behov. SV vil starte opptrappingen av studiestøtta i årets budsjett. Vi krysser nå våre kalde fingre for at SP og Ap strekker ut en hånd til studentene og skrur på varmen!

Les også: «Gleda blei kort med Borten Moe»