Arkivfoto: Emeline Pischedda

«Kjære studenter: stå på! –⁠ Vi hjelper og heier»

«Husk at vi er sammen i denne situasjonen. La oss bruke de digitale kommunikasjonsverktøyene til å sikre sosiale bånd og fellesskap», skriver UiO-ledelsen til studentene i dette leserbrevet.

12. mars ble UiOs bygninger stengt, men universitetet er på ingen måte stengt. Vi er utrolig glade for at gode kollegaer kollektivt og på kort tid har gjort UiOs utdanninger og mye av undervisningen digital. Vi er lettet over å se mange tusen studenter strømme inn og ut av zoom, teams og canvas.

Likevel forstår vi at situasjonen er krevende for mange. Det er vanskelig å lage en ny hverdag. Vi vet at det kan være vanskelig å finne roen og rytmen på det å arbeide hjemmefra. Vi vet at mange har dårligere fasiliteter hjemme; det å ha nok nett og datakraft kan by på problemer. Andre kjenner på isolasjon. Det å ha mindre kontakt med andre studenter kan rett og slett bli ensomt i lengden.

Les også: «Krisepakke for studenter NÅ!»

Det kan være fristende å utsette ting, men vi ser at mange nå er i gang med å forme en ny hverdag bygget på nye og gamle digitale vaner og vennskap. Vi står i en krevende overgang fra fysisk kontakt til digitale møteplasser og vi må hjelpe hverandre enda mer med å holde kontakt i tiden fram mot eksamen.

Bruk derfor nettverkene dere allerede har. Ikke nøl med å ta kontakt med medstudenter. Det er mange som trenger en telefon eller en melding fra nettopp fra deg. Lag en rytme på hverdagen. Hold fast i studiemålene dine, men bryt gjerne ned oppgavene til mindre deler. Husk å belønne deg selv når du har gjennomført planen for dagen. Engasjer deg; bruk tid til å lese, jobb med å gjenvinne konsentrasjonen, engasjer deg i digitale klasserom og i digital samhandling.

Husk også på å ta nettfri, sørg for å gå en tur, kanskje trene og det er i alle fall viktig å spise bra og sove godt. Det vil styrke immunforsvaret. Vær tolerant med både dere selv og de dere lever tett på i disse tidene. Isolasjon og stillstand kan skape mer følelsesmessige svingninger enn vi alle ellers er vant til. Bli gjerne enige om noen frisoner eller alenetid. Hvis dagene blir for strevsomme – ta kontakt https://www.sio.no/helse

Husk at vi er sammen i denne situasjonen. La oss bruke de digitale kommunikasjonsverktøyene til å sikre sosiale bånd og fellesskap, både med dem du allerede kjenner og med dem du ennå ikke har blitt så godt kjent med.

Vi er sikre på at dere lykkes – dere har kraften – stå på. Vi heier på dere, kjære studenter!

Les også: «Dugnad mot virus»