Stem: Hvor stemmer så få unge ved kommunevalg, når det er dette som mest påvirker hverdagen mest, spør Universitas-journalist Stine G. Bergo.Illustrasjon: Øivind Hovland

– Vil du styres av pensjo­nister?

Studenter: Det er flaut at vi ikke stemmer i kommunevalget.

«Er du sikker?» Dama ved inngangen til den mobile stemmeurnen på St. Hanshaugen ser lurt på meg, og kanskje litt desperat? Jeg har blitt med søsteren min for å stemme, men vil vente litt selv. Slapp av, tenker jeg, det er fortsatt god tid til valget. Hva bryr det deg om jeg ikke stemmer i dag?

De som har mest makt når det gjelder den politiske agendaen i kommune-Norge nå, er pensjonister

Les også: Valgdebatt: –⁠ Leverpostei, brød og sirkus

Kanskje tvilte valgmedarbeideren på at jeg kom til å stemme i det hele tatt. Statistikken viser nemlig at unge er den dårligste av alle aldersgrupper til å stemme ved kommunevalg. I alt stemte 60,2 prosent av Norges befolkning i 2015, ifølge Statistisk sentralbyrå, men bare 36,4 prosent mellom 20 til 24 år. 18 til 19-åringer er en bedre velgergruppe – blant dem stemte 48,3 prosent. Og hele 75,9 prosent av nordmenn mellom 67 til 79 år stemte i 2015. Dette er deprimerende og pinlig. Jeg velger å snakke til alle studenter nå, siden vi tross alt er en viktig del av denne labre velgergruppa: Hvorfor i alle dager stemmer ikke alle av oss?

Det burde vært flere unge som stemmer ved kommunevalg enn stortingsvalg. Ordet «kommune» er som inkarnasjonen av alt usexy i ett ord, men kommunepolitikken er den som angår ens egen hverdag mest – ikke minst studenters. Joda, det er minister for høyere utdanning, Iselin Nybø, som bestemmer hvor mange studentboliger som skal bygges. Kommunene har derimot reguleringsmakt og bestemmer dermed hvor raskt nye boliger kommer på plass. Når det er for lite boliger i en kommune, blir prisen veldig høy, også på leiemarkedet. Så om du bryr deg om prisen på leia, kan det jo være greit å sjekke ut hva de ulike partiene mener om boligpolitikk. Videre er det kommunepolitikere som avgjør ting som utbygging av sykkelstier, priser på kollektivtransport og sjenketider for utesteder – altså om du kan sitte på yndlingsbaren til klokka 11 eller 3.

Jeg er ikke i folkeregistrert i Oslo, men i Mo i Rana, sier du kanskje. Politikken i Mo i Rana angår deg derfor lite for tiden. Én av grunnene til at unge er en så laber gruppe når det kommer til å stemme i kommunevalgene, er nok at mange er studenter som nettopp studerer i andre kommuner enn den de er folkeregistrert i. Da kan hvem som sitter i bystyret i Mo i Rana føles fjernt. Trolig bryr du deg litt om hvordan det går i Mo i Rana selv om du ikke bor der, om det er Fremskrittspartiet eller Miljøpartiet de Grønne som får hånda på rattet de fire neste årene. Så hvorfor kaste bort stemmen sin?

Les også: Kommentar: Nyttige herskere

Slik det er nå, bestemmer de eldre over oss. Jeg stjeler Grønn ungdoms valgkampanje: «Onkelen din kommer til å stemme i valget». Onkelen din som kanskje har kastet alt vett på bålet og i harnisk slipper lista til Folkeaksjonen nei til mer bompenger i stemmeboksen. Og bestemoren din kommer til å stemme i år, selv om det bare er fordi hun alltid har stemt Kristelig folkeparti og det skal hun gjøre denne gangen også. Ja, de som har mest makt i kommune-Norge nå, er pensjonister. Mest sannsynlig bryr denne aldersgruppen seg generelt om helt andre ting enn studenter flest. Å stemme selv, er å gi deres stemme mindre betydning. Jeg vil i hvert fall ikke at Frogner-fruer skal avgjøre fargen til byrådet de neste fire årene.

Om du fremdeles ikke er overbevist og tviholder på at kommunevalget ikke er det viktigste valget – og vil stå over – legg hånda på hjertet og gjenta etter meg: «Jeg er en person over 18 i et demokratisk land, og jeg tar samfunnsansvaret jeg har blitt tildelt.» At vi har mulighet til å stemme i kommunevalget, burde være god nok grunn til å gjøre det. Det er en så latterlig lett måte å ta litt ansvar, å gjøre sitt for demokratiet Norge – at å ikke gjøre det bare er meningsløst. Stem for alle de som ikke kan, enten det er lillebroren din som var med i klimabrølet og gjerne skulle kasta Siv i søpla, eller Dan Jarvis, parlamentsmedlem i London, som har statsminister Boris’ klamme hånd over munnen, fordi han vil bruke en no deal brexit som en penisforlenger.

I år har rekordmange forhåndsstemt, ifølge NRK. La oss håpe at det gjelder studenter også. Selv må jeg ærlig innrømme at jeg utsetter det. Det er så mye annet som fyller dagene, og det er så mye lettere å ikke gjøre det – bare vente én dag til. Kanskje vi skal late som at det å stemme er som å rive av et plaster, eller som for eksempel å legge ut et bilde av at Amazonas brenner – bare gjør det fort og gjør det nå.

Les også: Syklende studenter streiker: –⁠ Foodora utnytter unge