Nytt skoleår: Svein Stølen ønsker velkommen til både gamle og nye studenter.

–⁠ Vi skal ta vare på dere

Dette er vårt løfte til dere: Vi skal ta vare på dere, og på deres engasjement og kunnskapstørst, skriver rektor og prorektor ved UiO.

Kjære nye studenter, velkommen til UiO og til Oslo! Vi har gledet oss lenge til å ta imot dere! Vi vet dere kommer til oss med store ambisjoner. Og de ambisjonene handler som oftest ikke om dere selv; de handler om samfunnet; om at dere vil bidra til noe større enn dere selv.

Dere vil løse klimakrisen, bekjempe fordommer og hat. Dere vil utvikle nye energikilder og lindre uhelbredelige sykdommer. Dere vil bli læreren som ser den eleven i klasserommet som trenger ekstra støtte for å vokse.

Vi er mange her som kan hjelpe deg. Men pass også godt på deg selv.

Les også: Slik var rektorenes åpnings­taler

Dette er vårt løfte til dere: Vi skal ta vare på dere, og på deres engasjement og kunnskapstørst. På UiO vil dere møte dyktige medstudenter. Dere vil møte undervisere som brenner for faget sitt, den nyeste forskningen fra verdensledende forskere. Dere vil møte tette koblinger mellom undervisning og forskning.

Det betyr at vi vil utfordre dere og gi dere muligheter til å vokse, og på den måten å sette dere og samfunnet i stand til å svare på vår tids utfordringer.Studietiden handler også om bli kjent med byen dere bor i. Oslo er en fin by å være student i! Bruk byen for alt den er verdt. Gå på konserter i aulaen, ta en titt på de uvurderlige vikingskipene på Bygdøy. Ta en kollokvie i Botanisk hage, eller gå på kunstsafari på Blindern campus.

Les også: Dette er student­le­derne og slik påvirker de hverdagen din

Studentlivet handler også om å bli kjent med seg selv. Det er utrolig viktig for oss at dere får det bra hos oss, og vi gjør vårt beste for å få det til! Skulle ting allikevel bli vanskelig, husk på helsetjenestene SiO tilbyr. Oppsøk karrieresenteret og skrivesenteret. Be om veiledning på studieprogrammet ditt. Vi er mange her som kan hjelpe deg.

Men pass også godt på deg selv. Snakk med medstudentene dine, de kan også trenge en venn. Vi vet det er viktig å få nok søvn, spise regelmessig og være i bevegelse. Vi ber dere følge ekstra godt med på alkoholforbruket i forbindelse med studiestart. Ha det gøy, men ta også vare på deg selv og de rundt deg. Til slutt: Bruk fadderne for alt de er verdt! De er her for dere.