Svarer på kritikken: VA-leder svarer Universitas på spørsmål om hvorfor den største listen i studentparlamentet ikke stiller med lederkandidat i år heller.Foto: Henrik Follesø Egeland

–⁠ Makten skal ligger hos massene, ikke én person

Svarer på Universitas' lederartikkel: –⁠ Ledervervet i studentparlamentet skiller seg fra mange andre politiske verv ved at det ikke er ideologisk eller politisk knyttet, men et tillitsverv, skriver Ezgi Kutal fra Venstrealliansen på UiO.

Universitas etterlyste i forrige ukes nummer at Venstrealliansen (VA) stiller med en lederkandidat til studentparlamentet. Det gjør våre røde hjerter glade, men vi føler også at vi må rette opp i noen misforståelser som har oppstått på veien:

Studentvalget 2019: Venstre­al­li­ansen desidert størst

Ledervervet i studentparlamentet skiller seg fra mange andre politiske verv ved at det ikke er ideologisk eller politisk knyttet, men et tillitsverv. Minuttet en person tar på seg ledervervet, skal en distansere seg fra egen ideologisk og politisk tilhørighet. Man jobber ikke lenger for sine overbevisninger, men for studentparlamentets samlede ønske og politiske beslutning. Makten skal ligger hos massene, ikke én person. Vår oppgave er derfor å sørge for at leder får mer enn nok av sosialistisk politikk i fanget, helt uavhengig av hvilken liste hen er fra. Det skal våre 7 representanter, med 26 prosent av stemmene i ryggen, få til.

Årets første leder­kan­didat har meldt seg

Så er det jo verdt å skyte inn at i år stiller Venstrealliansen med to kandidater til Studentparlamentets arbeidsutvalg (AU), og sammen med resten av AU ønsker vi å jobbe for at UiO blir rødere, grønnere og tar et større samfunnsansvar.

Universitas trekker en parallell til stortingsvalget, og skriver at det er utenkelig med et stortingsvalg der Arbeiderpartiet er klare vinnere uten at Jonas Gahr Støre blir statsminister. Det er hyggelig at man syns Studentparlamentet og Stortinget er sammenlignbart, men parallellen kommer til kort. For i motsetning til studentene som velger å stille til AU, har Jonas Gahr Støre og Erna Solberg valgt seg en yrkespolitisk karriere og vet at det er en mulighet for at de kan bli statsminister. De som velges inn i AU, tar seg ett år fri fra studier for å jobbe for studentene. Det viktigste for Venstrealliansen vil derfor ikke være å kjempe for ledervervet med nebb og klør når det allerede er en kompetent lederkandidat fra Grønn liste. Særlig i en tid hvor det haster å vedta god politikk for å ivareta kloden for vår alles beste. Det å sørge for at vi er godt representert i de øvrige vervene i arbeidsutvalget og i parlamentet er derimot noe vi vil kjempe for, og som vi mener er viktig for å kunne representere støtten vi har fått fra studentmassen.

Tidligere SP-leder om å være studentpolitiker: – En evig kamp i oppover­bakke