Inkludering: – Vi skal bidra til å gi nyanser rundt det å være funkisstudent, skriver Kobernus.Foto: Privat

–⁠ Alle har utford­ringer i livet, men noen har fler

«Funkisstudenter»: –⁠ Vi har noen ekstra utfordringer i hverdagen, så det er fint å finne sammen og snakke om felles opplevelser og erfaringer, skriver Aurora Kobernus.

Det som burde være selvsagt for mange er ikke det for meg og andre medstudenter. Derfor startet jeg arbeidet med å lage studentforeningen «Funkisstudentene» – for studenter på UiO med funksjonsnedsettelser, kronisk (p)sykdom eller for pårørende.

Høyres studenter: –⁠ Hvis du vil ha et varmere samfunn må du bidra selv

Alle har utfordringer i livet, men noen har mer. Vi har noen ekstra utfordringer i hverdagen, så det er fint å finne sammen og snakke om felles opplevelser og erfaringer. Grunnlaget for likepersonsarbeid er at folk med noen av de samme utfordringene snakker sammen. Alle kan være med, ingen diagnose eller funksjonsvarianse er for stor eller for liten. Om du selv er en funkisstudent bli gjerne med på kaffemøter eller diskuter ting i gruppa vår på facebook.

Studentforeningen «Funkisstudentene» er for studenter på UiO med funksjonsnedsettelser, kronisk (p)sykdom eller for pårørende

Vi har noen huskeregler for oss selv når det gjelder tilrettelegging og funksjonsvarianser, som vi gjerne vil dele med alle. Vi er mange minoriteter i høyere utdanning. Du er ikke alene om å være en funkisstudent, skeiv, tospråklig, etnisk minoritet, eller er interseksjonell og tilhører flere av disse minoritene! Det er lov å være nysgjerrig, vi tar oss gjerne tid til å svare på respektfulle og genuine spørsmål. For å snakke sammen må man også respektere om man synes noe er vanskelig å snakke om.

Ønsker andre undervisningskrav: –⁠ Gi meg en lektor med skitt under neglene

Vi skal bidra til å gi nyanser rundt det å være funkisstudent. Vi vil etterhvert se på det å opprette brukerutvalg, starte mer studentmedvirkning av og med oss på tvers av studier og institutt for hvordan det er å være funkisstudent på UiO og brukere hos SiO. Vi håper at de ser behovet for medvirkning og tilrettelegging. I dag kan det oppfattes av oss at vi står alene om utfordringene våre.

Vårt siste tips er til alle – vær åpen og ærlig med deg selv, uavhengig av funksjonsvarianse, del med andre om gleder og sorger i livet vi alle har. Slik blir vi flinkere til å snakke sammen når noe er tungt og blir mer kjent med andre.

Les også: –⁠ Should we applaud rich and white students?