Vinningen går opp i spinningen: – Verdien på timene brukt på vasking av kjøkkenet kan bli høy for de nyinnflyttede, hvis jobben som må gjøres er stor, skriver Ihle Tande.

–⁠ Det stinker på SiOs kjøkken

–⁠ Er det nyankomne utvekslingsstudenters ansvar å rense opp grisete, norske kjøkken?, spør journalist i Universitas, Mikkel Ihle Tande.

I januar hadde jeg gleden av å flytte inn i en ny SiO-bolig, men gleden ble fort snudd til fortvilelse. Reglene er tydelige for de som skal flytte ut. Ikke bare rommet, men også kjøkkenet skal vaskes godt. Gammel mat skal (selvsagt) kastes. At disse rutinene ofte ikke blir fulgt, er et potensielt stort problem for studenter som flytter inn. I mitt tilfelle var felleskjøkkenet direkte helsefarlig. Kjøleskapet var fylt opp av gammel mat som hadde dekket hyllene med et motbydelig slim. Blant annet fant jeg kjøtt som hadde gått ut på dato for over et år siden. I tillegg måtte resten av kjøkkenet vaskes og tømmes for gammelt og ødelagt kjøkkenutstyr.

SiO og Velferds­tinget er uenige om vedtak fortsatt er vedtatt

At mange felleskjøkken er i en så uholdbar tilstand er et mindretall av grisete studenter sin feil. Men det er SiOs ansvar, og i deres makt å gjøre noe med problemet. At utvekslingsstudenter som kommer til Norge for første gang møtes av kjøkken som beskrevet over, er intet mindre enn en skam!

Verdien på timene brukt på vasking av kjøkkenet kan bli høy for de nyinnflyttede, hvis jobben som må gjøres er stor. Legger man til at dette er tid som kunne vært brukt på en svært nødvendig deltidsjobb, blir kostnaden mye høyere. Dette er en lite hyggelig smell for en allerede trang studentøkonomi, og føles som et slag i trynet som kan sammenlignes med en E på eksamen.

Det er ennå ikke for sent med et aldri så lite nyttårsforsett for SiO. I retningslinjene deres lyder det som følger: «Vær oppmerksom på at brudd på husholdsreglene kan få konsekvenser for ditt leieforhold.» Dette fremstår som en tom trussel når man kan etterlate seg et kjøkken som ville tatt pusten fra selv Gordon Ramsey, uten at det får noen som helst konsekvenser. Bortsett for de nye som flytter inn da. Løsningen for SiO er å forbedre kontrollrutinene og ansvarliggjøre de skyldige.

SiO gir mindre penger til studentforeninger: –⁠ Det er klart det vil få konse­kvenser

Hvert semester må det gjennomføres grundige kontroller på alle felleskjøkken. Det må stilles til at hyller i kjøleskapet merkes (med romnummer), slik at mat som står i hyllene til de som har flyttet ut kan kastes. Gjerne før jule- og sommerferiene. Når studenter har forlatt et grisete kjøkken, må penger fra depositumkontoen deres brukes til å betale et renholdsselskap for å gjøre jobben. Insentiver fungerer, og for studenter er det få insentiver som er så motiverende som økonomiske. For hva i alle dager er poenget med et depositum, hvis det ikke kan brukes til dette?

Les også: –⁠ Drit i å legg skylden på studentene