Kritikkverdig: –UiO oppfordrer studentmassen til å gi veldedig støtte til en organisasjon de ofte ikke har nok kunnskap om, skriver Busuttil.Foto: Privat

–⁠ Velde­dighet må ut av semes­ter­av­giften

Kampen om SAIH-tierne fortsetter: –⁠ UiO oppfordrer til ideer som bygger på sterke meninger, og det er uprofesjonelt å velge side i en slik sak, skriver Katja Busuttil fra Liberal liste.

23. januar vedtok flertallet i Studentparlamentet å fortsette støtten til SAIH gjennom semesteravgiften. Dette betyr at studenter skal fortsette å betale 40 kroner i veldedighet ved hver semesterstart.

Bakgrunn: UiO beholder de omstridte SAIH-tierne

40 kroner er i seg selv en symbolsk sum og SAIH er ikke en kontroversiell organisasjon. Likevel er det absurd at studenter som allerede betaler en høy sum i semesteravgift skal motiveres til å betale enda mer i samme slengen. Man skal ikke ha dårlig samvittighet for å ikke røske opp de siste kronene man har, på toppen av semesteravgiften og pensumbøkene.

I 2016 donerte studenter 10,5 millioner til SAIH via semes­ter­av­giften

Enda mer spesielt er det at en veldedig organisasjon er foretrukket framfor en annen, og at UiO på vegne av ca. 28.000 studenter har valgt og pålagt at SAIH er ideell for alle. Spesielt med tanke på den store diskusjonen som har vært rundt om SAIH er nøytralt eller ikke, med tanke på debatten om «avkolonisering av akademia», som det råder uenighet om blant både studenter og professorer.

Ved å støtte SAIH-tierne er UiO med på å legitimere enkelte ideer framfor andre

Ved å støtte SAIH-tierne, er Universitetet i Oslo med på å legitimere enkelte ideer framfor andre, uten å informere studentene godt nok om hva de eventuelt donerer til. På godt eller ondt fører dette til at flere studenter donerer penger til noe de egentlig ikke vet hva er eller innebærer, annet enn at UiO mener det er verdt det.

Problemet er ikke SAIH i seg selv, men at UiO oppfordrer studentmassen til å gi veldedig støtte til en organisasjon studenter ofte ikke har nok kunnskap om. UiO er med dette med på å godgjøre ideer som for mange blir oppfattet som ikke-nøytrale, på toppen av en semesteravgift som er høy nok fra før av.

Dette er ikke første gang SAIH kritiseres: –⁠ Som å diskutere guds eksistens på et katolsk seminar

Det er ikke bare feil av UiO å plassere veldedighet på semesteravgiften, men når veldedigheten i tillegg viser seg å oppfordre til ideer som bygger på sterke meninger, er det uprofesjonelt av UiO å velge side i en slik sak. Dersom man fjerner SAIH-tierne fra semesteravgiften hindrer man ingen i å donere penger til SAIH, men det motsatte er dessverre en klar oppfordring.

Les også: –⁠ De kan ikke mene noe så ekstremt og samtidig være et nøytralt hjelpefond