BERKELEY: – Jeg dro til California med planer om å kjøre masse motorsykkel, så jeg kjøpte en Harley Davidson, sier samfunnsøkonom Røed Larsen.Foto: Privat

–⁠ Statistikk var så gøy at jeg solgte «Harley-en»

Samfunnsøkonom Erling Røed Larsen mener handel er en av våre største oppfinnelser. Og at vi bør sette t-banebilletten til ti kroner.

–⁠ Nå skal jeg slippe en liten bombe her: når amerikanerne valgte Trump for to år siden, valgte de feil.

–⁠ Er det en bombe?

–⁠ OK, kanskje ikke. Men poenget er: Det er viktig å ha kunnskap om økonomi når man skal stemme i politiske valg.

Erling Røed Larsen er kanskje landets ivrigste samfunnsøkonom. For øyeblikket er han professor II ved BI, og forskningssjef ved firmaet Eiendomsverdi. Snart begynner han imidlertid ved Oslomet, der han skal lede det nye forskningssenteret Housing Lab – intet mindre. Nå lener han seg over bordet og gestikulerer ivrig med hendene.

– Økonomifaget, slik det vanligvis fremstilles, kan virke kjedelig. Men det må det ikke være! Dypest sett handler det om hvordan vi skal innrette samfunnet vårt; hvordan vi skal fordele de knappe ressursene vi har. Det er noe alle bryr seg om.

Valget av Trump som president synliggjør en manglende kunnskap blant veldig mange amerikanere, mener Røed Larsen.

–⁠ Og ikke bare om økonomi, men det at man tror på Trumps uttalelser om økonomi. Ta for eksempel truslene hans om handelskrig, altså det å legge toll på importvarer. Handel er en av menneskets største oppfinnelser. Vi kan gjøre gråstein om til bananer!

Han hever øyenbrynene himmelhøyt, og fortsetter:

– Å redusere det til kortsiktige gevinster, er lite gjennomtenkt.

Vi kan gjøre gråstein om til bananer!

Og dette er en som burde vite hva han snakker om. Røed Larsen har studert faget i årevis på Blindern, og på Berkeley. Han sa til seg selv: «Jeg elsker matte, og jeg elsker aviser. Hva er den beste kombinasjonen?»

Det måtte bli samfunnsøkonomi.

–⁠ Det valget har jeg aldri angret på, sier Larsen og gliser.

En bachelor ble til en master i statistikk – og til slutt en doktorgrad i samfunnsøkonomi.

–⁠ Jeg dro til California med planer om å kjøre masse motorsykkel, så jeg kjøpte en Harley Davidson. Men jeg er en nerd. Statistikk var så gøy at jeg solgte «Harley-en» igjen.

Les om mannen bak The big five: –⁠ Jeg er ikke en gal fyr

I skrivende stund forsker Røed Larsen på noe de fleste studenter muligens ser på som et skremmende, men nødvendig onde: boligmarkedet.

Nå skal han altså være med på å starte opp et forskningssenter ved Oslomet, hvor han skal fortsette boligmarkedforskningen. Enn så lenge kan han fortelle om to funn: I Oslo er boligprisene høyere på mandager enn fredager, og såkalte lokkepriser – det å sette prisen på en bolig litt lavere i salgsannonsene enn det den egentlig er verdt – fungerer ikke.

–⁠ Jeg kunne ikke tro det! Men det stemmer faktisk, sier Larsen og gjør store øyne.

–⁠ Men hvorfor? Og hvordan? Det er det vi skal prøve å finne ut av fremover.

Røed Larsen har i tillegg skrevet en rekke bøker om samfunnsøkonomi «for dummies», blant annet Penger og Økonomi på trikken. Det vanligste spørsmålet han får er hvorfor Norge er så dyrt. Svaret blir for langt å gjengi her, men:

–⁠ Det har å gjøre med oljen. Hvorfor har vi verdens dyreste utepils? Kort sagt kan du si at norske øldrikkere betaler kelnere for å ikke dra til oljesektoren i stedet, forteller Larsen, og utdyper:

–⁠ Når et land finner noe verdifullt, og skaper en bransje der de kan tilby høye lønninger, stiger lønnspresset i de andre bransjene også – siden de trenger å beholde arbeiderne sine. Når lønningene går opp i det som heter skjermet sektor – altså bransjene som ikke får konkurranse fra utlandet – kan de kompensere med å øke prisene i tillegg.

Den sørafrikanske forskeren Ana Deumert: –⁠ Avkolonisering av akademia skaper mangfold

Også klimakampen angår samfunnsøkonomer i høyeste grad. Til tross for at Røed Larsen ser ut som en klassisk økonom med nystrøket hvit skjorte og Ralph Lauren-jakke, omtaler han seg som «gammel miljøverner».

–⁠ Erna Solberg ba jo nylig nordmenn få flere barn. Er det egentlig bærekraftig?

–⁠ Det er umulig å svare på med ett ord, men jeg gjør det likevel: Ja. Vi har mat nok til å brødfø åtte milliarder mennesker. Men! Denne maten er jo veldig skeivfordelt, og når det kommer til miljøperspektivet, vet vi rett og slett ikke om det kommer til å gå.

Samfunnet er nødt til å vri den økonomiske veksten vekk fra bransjer og produkter med høye karbonutslipp om vi skal klare oss, mener Røed Larsen. Men hvordan gjør man det?

–⁠ Det er jo det store spørsmålet. Da må man bruke straff og belønning.

Selv tror han løsningen ligger i økonomiske virkemidler: avgifter, karbonkvoter og prissystemer.

–⁠ Politikerne må tørre å prøve dette ordentlig ut. For eksempel kan vi prøve t-banebilletter til ti kroner. Da snakker vi!

Hvordan ser en feminist ut? –⁠ Feminister assosieres med maskuline trekk