FORTAPT: Derfor sitter jeg her og ikke klarer å holde tårene tilbake, midt mellom hun som leser Kafka og hun som leser Woolf, skriver Artved om studietilværelsen på HF.
FORTAPT: Derfor sitter jeg her og ikke klarer å holde tårene tilbake, midt mellom hun som leser Kafka og hun som leser Woolf, skriver Artved om studietilværelsen på HF.Foto: Privat

–⁠ En hilsen fra den fortapte HF-jenta

–⁠ Gratulerer, du har klart å forville deg inn i tre års identitetskrise og psykologtimer hos SIO, skriver student i nordisk, Johanne Sumstad Artved om sine opplevelser på det humanistiske fakultet på UiO.

Det er tirsdag ettermiddag på biblioteket på Sophus Bugge. Det er eksamenstid, og kampen for tilværelsen og plassene har tilspisset seg betraktelig siden sist jeg var her for drøyt to uker siden. For ja, det er faktisk to uker siden sist jeg forvillet meg ut hit.

Universitas' tidligere debattredaktør: –⁠ HF-gutten må holde kjeft

Jeg veit ikke om det er på grunn av psyken min eller prokrastineringssyndromet jeg (og ja, alle andre) lider av. Eller kanskje det er fordi det jeg studerer er i bunnsjiktet av statistikken på de som bruker mest tid på studiet sitt. De som studerer på det humanistiske fakultet (HF) bruker nemlig tiden sin på å skaffe seg bredere erfaring andre steder. Derfor sitter jeg her, i andre etasje på Sophus Bugge og ikke klarer å holde tårene tilbake, midt i lesesalens primetime, midt mellom hun som leser Kafka og hun som leser Woolf. Sannheten er at jeg ikke har lest noen av dem. Jeg vurderte å slenge med Prosessen da jeg var på bokloppis sist (for jeg er rimelig opptatt av rettssystemet, «Making a Murderer» og sånt), men den måtte vike for noe mindre intellektuelt.

Nei, jeg har sett på «Gåten Orderud» og trykket ‘interessert’ på facebookarrangementer jeg ikke kommer til å gå på

Poenget er ikke egentlig at jeg ikke har lest Kafka, men at jeg griner fordi jeg ikke har brukt disse to ukene til det øvre Blindern forventer at jeg skal. Nei, jeg har sett på «Gåten Orderud» og trykket ‘interessert’ på facebookarrangementer jeg ikke kommer til å gå på. Arrangementer jeg sikkert egentlig burde vært med å arrangere, for det er jo den typen bredere erfaring jeg burde ha.

Andre UiO-stereotypier: –⁠ Den arrogante elitestudenten

Jeg har hverken lest Kafka, pensum eller det jeg egentlig burde: jobbet frivillig. Vi vasser i tidsskrifter om alt mulig rart her oppe, jeg burde jo ba re hoppe i det, tenker jeg, i stedet for å sitte her og føle meg som et null blant alle som tilsynelatende ‘klarer det’. Men hele greia med HF er jo at du aldri helt veit hva du skal ‘klare’. Det er liksom ingen 180-studiepoengspakke du åpner opp i det du leverer bachelor hvor stillingsbeskrivelsen popper ut.

Så, gratulerer, du har klart å forville deg inn i tre års identitetskrise og psykologtimer hos SIO. Og tror du det stopper der? Nei, herregud, du må jo skrive master for å bli no’.

Les også: Vil ha forsikring for studenter: –⁠ Staten forsømmer studentene