Engasjer deg politisk: Mounk oppfordrer folk til å sørge for at populistene ikke vinner valg.

–⁠ Det er mange feil med dagens demo­kra­tier

Yascha Mounk var tidlig ute med å varlse om populismen fremmarsj. Så tidlig at han følte seg som Kassandra, kvinnen som kunne se inn i fremtiden, men aldri ble trodd.

–⁠ I de tidlige stadiene av populismens fremvekst etter Trumps seier i 2016 og Brexit, er håpet mitt å få folk til å forstå populismens natur og hvor sårbart det liberale demokratiet er i denne turbulente tiden, sier tysk-amerikanske Yascha Mounk.

Forsker på sjamanisme: –⁠ Alle disse tingene kommuniserer med deg

Han har en bachelorgrad i historie fra Trinity College i Cambridge og doktorgrad i statsvitenskap fra Harvard University i USA. Mounk har gitt ut tre bøker, og er aktuell med boka The People versus Democracy – Why Our Freedom Is in Danger and How to Save It.

–⁠ Jeg så på fremveksten av populistiske partier som startet på begynnelsen av 2000-tallet og hvordan folk mistet tillit til politikk. Folk syntes det var rart at jeg bekymret meg over utviklingen, sier han og legger til:

–⁠ Det kom til et punkt der jeg bestemte meg for å ville svare på disse spørsmålene selv, så jeg fullførte en doktorgrad i politisk teori, opplyser han.

Forsker på poker: –⁠ Jeg tror jeg har blitt en dårligere spiller

For Mounk handler det om populisme og det liberale demokratiet. Han prøvde å få folk til å bli oppmerksomme på fremveksten av populisme, men opplevde at han ikke ble tatt på alvor.

–⁠ Jeg følte meg som en Kassandra som skrek ut, ettersom folk ikke tok meg seriøst, sier han.

Ifølge gresk mytologi kunne Kassandra se inn i fremtiden, men hun var også forbannet slik at ingen trodde på profetiene hennes. «Kassandrakomplekset» er en sterk overbevisning om å ha rett, til tross for at ingen tror på en.

–⁠ Etter presidentvalget i USA i 2016 ble jobben enklere, fortsetter han.

Populisme og demokrati: Mounk mener mange land tror de er immune mot populisme. Blant annet Tyskland, der han selv vokste opp.

I forskningen bruker han verktøy fra ulike fagområder, som historie og sammenliknende politikk. Han mener forskningen innenfor statsvitenskap har en tendens til å ta utgangspunkt i metode for å besvare samfunnsvitenskapelige spørsmål.

–⁠ Jeg mener vi heller må ta for oss de store spørsmålene og besvare dem med metodene vi har tilgjengelig.

Yascha Mounk bor i USA og foreleser på Harvard. Han har også en stilling ved Tony Blair Institute for Global Change. 36-åringen har også sin egen podcast under navnet «The Good Fight», hvor han søker etter ideer, politikk og strategier som kan bekjempe den autoritære populismen.

–⁠ Hvordan er det å forske på disse temaene i et land du mener har beveget seg i en udemokratisk retning?

–⁠ Forskningen har definitivt skapt mer oppmerksomhet rundt temaet. Det er viktig å informere folk om hva som kreves av et liberalt demokrati for å overleve, demokratiets natur og hva som kan true det, sier han.

Jeg ser ikke noen grunn til at land som Norge skal være trygge

Mounk forteller at mange land tror de er immune mot populisme. Han peker på Tyskland, hvor han vokste opp.

–⁠ Vi trodde vi hadde lært av fortiden, men nylig kom en representant fra et av de mest populære partiene i Tyskland med sterk kritikk mot Angela Merkel. Personen mente det var uakseptabelt å delta på minnesmarkeringen av første verdenskrig sammen med land som var på den seirende siden av krigen.

Han viser også til USA.

–⁠ USA er et rikt land og har en lang tradisjon med demokrati. Det har vist seg at de heller ikke er immune mot angrep fra populister, så jeg ser ikke noen grunn til at land som Norge skal være trygge heller, sier han.

–⁠ Undertittelen på boken din er Why Our Freedom Is in Danger and How To Save It, så hvordan redder vi egentlig demokratiet vårt?

–⁠ Engasjer deg politisk. Det er alltids et parti du er enig med. Og snakk med andre om verdiene av et liberalt demokrati. Det er mange feil med dagens demokratier, også i Norge. Pek på det som ikke er bra, men det må skje på grunnlag av en verdsettelse av det som fungerer i samfunnet. Dette er jo enklere i Norge enn i Tyrkia, Venezuela eller Ungarn.

Han oppfordrer folk til å sørge for at populistene ikke vinner valg. Polen er ifølge Mounk et eksempel på et land hvor populister har vunnet valg og ødelagt institusjoner.

–⁠ De forandrer samfunnet svært raskt.

Med forskningen, podcasten, bøkene og artiklene han gir ut, har han klare mål.

–⁠ Jeg håper å kunne overbevise folk om hvordan man skal respondere på denne utviklingen, sier han og legger til:

–⁠ Hvordan er et åpent spørsmål, men jeg tror jeg har noen svar. Jeg vil være en del av samtalen som finner ut av dette veldig kompliserte spørsmålet.

Les også dette forskerintervjuet: –⁠ Avkolonisering av akademia skaper manfold