Studiestøtten trenger ikke bli høyere
De fleste studenter kan og bør ha en deltidsjobb. Derfor trenger ikke studiestøtten å bli høyere.
Salg, kundebehandling - hardt, kjedsommelig og gjentagende arbeid er erfaring som er gull verdt for alle
Følelsen av maktesløshet er overveldende når du har eksamen på fredag og ingen kan bytte vakten du har på torsdag. Jeg grøsser av å tenke på det. Da er det kanskje ikke rart at Norsk studentorganisasjon (NSO) har hatt høyere studiestøtte som kampsak i en årrekke, nettopp for å fjerne deltidsjobber som går ut over studiene. Men dette er å gjøre majoritetstudenten en unødvendig bjørnetjeneste.
I 1996 var studiestøtten på det sagnomsuste 1,5 ganger høyere enn grunnbeløpet i Folketrygden (G). Det virker nesten historisk urettferdig at tidligere generasjoner har hatt flere tusenlapper mer å rutte med i måneden enn oss. Dagens studenter har bare skarve 1,1 ganger grunnbeløpet. Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (SP) krever også studiestøtte på godt, gammelt nivå. Susann Andora Biseth-Michelsen, leder i SP, [forklarte til Universitas hvorfor de krever høyere studiestøtte](sp): «Det er det viktigste for alle studenter akkurat nå. Jeg tror det henger tett sammen med psykisk helse. Får vi økt den så ligger ikke presset like mye på at man må jobbe ved siden av studiene. Man kan ha litt mer tid til å sosialisere og spise litt bedre mat.»
Dette er one-linere som umiddelbart får gjenklang hos de fleste som har studiestøtte som inntektskilde. Dessverre tar NSO og andre studentdemokratier utgangspunkt i studentene som er verst stilt for å begrunne at alle studenter bør ha høyere studiestøtte. Det er en infantilisering av majoriteten av landets studenter.
Les også: Norske studenter på «dropout»-toppen: Møt studentene som ikke trengte å studere
Hvis du bruker en dag eller to i uken på en deltidsjobb, klarer du deg helt fint på dagens studiestøtte. Kandidatundersøkelsen fra NIFU (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning) viser at relevant deltidsjobb for studiet gjør at flere får relevant jobb etterpå. Rekrutteringseksperter har en rekke ganger sagt at også irrelevant deltidsjobb er et pluss på CVen. Det kan heller ikke skade at vi tjener noen kroner selv. Vi får nok studiegjeld som det er.
Likevel hører vi ofte fra NSO at deltidsjobben ødelegger for studiet: «Vi bør alle være heltidsstudenter!». Men bør de fleste av oss egentlig være det? Svært mange studier, spesielt på universitetene, er i stor grad basert på selvstudium. Både idéhistoriestudenten og jusstudenten klarer fint å jobbe noen timer i uka uten at det ødelegger for studiet. Ofte høres argumentet om at «studenter skal bare ha relevant deltidsjobb». Når NSO kommuniserer på den måten virker det som det er under studenters verdighet å stå i kassa på Rimi. Det er en arrogant holdning. Salg, kundebehandling — hardt, kjedsommelig og gjentagende arbeid er erfaring som er gull verdt for alle. Flere timer på lesesalen kan ikke erstatte det.
Fikk du med deg? Ble tvunget ut i deltidsjobb
De som faktisk trenger høyere studiestøtte er de som må studere på fulltid. Selvsagt er det noen studier som krever tilnærmet en full arbeidsuke i undervisning og på lesesal. Profesjonsutdanninger med mye obligatorisk undervisning og høyt lesepress er åpenbare kandidater. Det samme gjelder de som ikke klarer å få en deltids- eller sommerjobb. Stipendordningene som gis til de som av sliter med studiemestringen, enten det er lærevansker eller psykiske utfordringer, må også bli bedre. Det er likevel verdt å nevne at psykolog [Peder Kjøs og psykiater Arne Thorvik i forrige ukes Universitas](kjøs) sa at det er vanskelig å tro at hver fjerde student sliter psykisk. Hvis de to har rett, blir det vanskeligere å hevde at den brede studentmassen trenger økt studiestøtte for å løse psykiske problemer.
Den økonomiske situasjonen til studenter flest ble langt på vei løst da vi fikk opptrappingen til elleve måneders studiestøtte. Juni har tradisjonelt vært en utfordrende måned fordi den kommer etter eksamensperioden. Det gjør det naturlig nok vanskelig å jobbe nok til få endene til å møtes. Nå blir det mye lettere å balansere regnskapet uten å ty til kredittkortgjeld.
Jeg tror ikke at forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø kommer og redder oss, og jeg tror heller ikke vi trenger at hun gjør det. Deltidsjobb er kjipt der og da. Det setter deg i vanskelige situasjoner, og du må gjøre tøffe prioriteringer: Jobbvakt eller eksamenslesing, jobbvakt eller pils med studievenner. Livet er ikke en dans på roser - det er fullt av vanskelige prioriteringer. Det er like greit å bli vant til det med en gang. Jobben gir også uvurderlig erfaring utdannelsen din ikke gir deg. Så la oss slutte med sutringen om at vi må jobbe noen timer i uken, og heller være glad for at vi slipper mer studiegjeld enn vi trenger.