Studentslottets leder ønsker debatt
Student, gamer og debattentusiast. Møt Det Norske Studentersamfunds ferske styreleder.
I forrige ukes utgave av Universitas intervjuet vi de to styrelederkandidatene ved Det Norske Studentersamfunds (DNS). Denne uken ble det klart at Thea Bråten (22) stakk av med seieren. Hun overtar styreledervervet i januar 2025. Universitas har blitt bedre kjent med henne.
Gamingentusiast
Den påtroppende styrelederen i DNS er psykologistudent og jobber som slottsmester (sikkerhetsansvarlig) på Cheateau Neuf. Hun tilbringer også mye tid som bartender i tappetårnet, som er den frivillige baren på huset. Utenom dette beskrives hverdagslivet som en relativt normal studenttilværelse.
– Ellers gjør jeg mye av det samme som alle andre tror jeg, tilbringer tid med venner, studerer og så videre, forteller Bråten.
Hun forteller også om sin hobby, videospill. Hun var aktiv i studentorganisasjonen UiO gaming frem til i høst, noe hun trivdes godt med. Bråten peker ut to personlige favoritter blant mylderet av videospill: action-rollespillet Fallout 4, og skytespillet Counter Strike som hun spiller med venner på fritiden.
Vil være mer synlig
Bråten opplever at styret i DNS er distansert fra foreningens medlemmer. Dette ønsker hun å endre på.
– Jeg føler kanskje at styret til tider kan virke litt adskilt og jeg ønsker å gi medlemmene større tilhørighet til styret og organisasjonens ulike ledd, sier Bråten.
Dette vil hun gjøre ved å gjøre styret mer synlig under arrangementer. Hun vil også etablere flere lavterskelarenaer der medlemmer kan få muligheten til å prate med styret. Dette håper hun vil øke medlemmenes innflytelse på styret og styrke tilhørigheten til foreningen.
– Det viktigste er at folk føler seg godt mottatt, smiler Bråten.
Man vil jo at DNS skal være Norges frieste talerstol
Thea Bråten, påtroppende styreleder
Oslo vs. Trondheim
På spørsmål om hvorfor Trondheims studentersamfund er mer populært enn Oslos, peker Bråten på praktiske årsaker.
– Jeg tror vi har en veldig stor ulempe her i Oslo, som er at studentene er veldig spredt mellom mange forskjellige utdanningsinstitusjoner, sier Bråten.
I Trondheim er de fleste studenter tilknyttet NTNU, og derfor mer sammensveiset, mener hun. Hun argumenterer også for at det er lengre reisevei til samfundet for mange studenter i Oslo, sammenliknet med Trondheim. Til slutt trekker hun frem de ulike økonomiske situasjonene til studenter i de to byene.
– Det er også dyrere å bo i Oslo, så folk har rett og slett mindre tid, ettersom studenter i Oslo må jobbe ved siden av, poengterer Bråten.
– Norges frieste talerstol
I følge DNS sine egne nettsider, har foreningen historisk sett vært et viktig talerør mellom studenter og storsamfunnet. Gjennom frie debatter fikk studenter mulighet til å påvirke politikken i Norge. Ifølge Bråten er foreningens fokus i dag mer rettet mot festarrangementer.
– Festarrangementer, det er jo veldig gøy, men tidligere har det kanskje vært et større ordskifte og de debattene som var her fikk mer oppmerksomhet, sier Bråten.
Videre forteller Bråten om stor mediedekning på DNS sine tidligere debatter, men at dette ikke skjer lenger. Hun understreker at studentersamfundets stemme var svært viktig og at studenters stemme ble lyttet mer til før i tiden. Hun håper DNS kan bevege seg i en mer debattorientert retning, dersom medlemmene ønsker det.
– Man vil jo at DNS skal være Norges frieste talerstol, som vi liker å kalle oss, smiler Bråten.
Det viktigste er at folk føler seg godt mottatt
Thea Bråten, påtroppende styreleder
Tydelige politiske standpunkt
For å fremme den debattorienterte utviklingen, mener Bråten at DNS burde ha tydelige politiske standpunkt. Hun viser til praksisen i Trondheims studentersamfund som et eksempel.
– Vi kan for eksempel se til Trondheim hvor de fatter resolusjoner på lørdagsmøtene sine, noe som også er en mulighet for oss, dersom medlemmene ønsker dette, sier Bråten.
Det politiske standpunktet som fattes om en sak vil brukes som grunnlag for debatt. Bråten håper ikke at studenter som er uenige om det politiske standpunktet som fattes, skremmes vekk. Hun ønsker en fri debatt hvor alle meninger skal lyttes til.
– Jeg håper folk føler at de kan komme hit å si sine meninger uansett hva de er. Vi tar et standpunkt og åpner opp for alle som har lyst til å dele sine meninger, sier Bråten.