NIGHT-VISION: Kjelleren er så mørk at de må bruke night-vision briller.

Legg vekk fordommene og møt en personlighet.

I en mørk kjeller tester single blind kjærlighet.

Kjærlighet i kjelleren

Publisert Sist oppdatert

Møt din fremtidige partner i en mørklagt kjeller. Høres det appellerende ut? 

I kjelleren på Rabalder bar ved Schous plass, midt på Grünerløkka, rigger fire unge voksne til i et mørkerom. Vinduer, røykvarsler, skilting og lysgliper dekkes med flak av mørkt stoff og gaffateip. Kjelleren skal brukes til å blind-date. Bokstavelig talt. I etasjen over fylles baren opp med en gjeng forventningsfulle fremmede. Noen tar seg en øl og sitter ved bordene, andre mingler mens de venter på å bli ført ned i kjelleren der de snart skal bli kjent med kveldens møte. 

Det er klart for «dating i mørket». 

Det motsatte av Tinderkulturen

Hvem har ikke følt seg fristet til å begi seg ut på Tinder i håp om å møte en fremtidig make? For deretter å kjenne på presset med å presentere seg selv ved hjelp av få utvalgte bilder? Utseende tar stor plass i digital dating, og skjermen tilbyr et skjulested der man kan oppsøke bekreftelse uten særlig risiko, og avvise uten særlig konfrontasjon.

På Georg Kaffebar i Georg Sverdrups hus på Blindern møter Universitas Vemund Sætrenes-Einbu, student ved Universitetet i Oslo (UiO). Sætrenes-Einbu forteller om et ambisiøst datingprosjekt skapt av Duoo, et sosialt konsept med mål om å åpne dører til nye relasjoner, som han er en del av. Han forteller om motivasjonen bak prosjektet «Dating i mørket».

OPPRIGG: Her skal ingen se noe(n) som helst.

– Jeg liker tanken på at man kan møte noen uten fokuset på det ytre, som jeg føler blir vektlagt i stor grad i dag.

– Særlig med tanke på datingapper og de sosiale mediene generelt, sier Sætrenes-Einbu

«Dating i mørket» er et prosjekt med ambisjon om å skape en arena der utseende, kroppsspråk og det fysiske førsteinntrykket ikke lenger er kilder til nervøsitet eller bedømmelse på dating-fronten, forteller han. 

En slags live-versjon av serien «Love is blind», der single forelsker og forlover seg uten å se hverandre. Skapt for søkende single der møtet er forhåndsbestemt og fordommer må tilsidesettes: her er det personligheten som teller.

– Konseptet vårt blir på en måte det motsatte av hvordan dating-verdenen fungerer, at man ikke ser den man møter, forklarer Sætrenes-Einbu. 

Kirsten giftekniv

Tross å være et nytt konsept, ble «Dating i mørket» oppdaget av en rekke mennesker. Sætrenes-Einbu forteller at over 100 stykker har sendt inn søknader. Denne kvelden er det 14 heldige som har matchet. Arrangementets tiltrakk single i tidlig 20-årene til nærmere 60 år. For å delta melder man seg på og skriver ned litt generell informasjon om seg selv, i tillegg til å ta en personlighetstest. Basert på dette matcher Sætrenes-Einbu de påmeldte med hverandre, i håp om at personlighet er nok til å skape en romantisk relasjon. 

På selve eventet kommer de utvalgte i to «puljer», slik at matchene ikke skal møte hverandre. Én gruppe kommer klokka seks og blir ført ned i kjelleren. Halv syv kommer neste gruppe, og blir dermed geleidet ned til den ventende daten. 

Sætrenes-Einbu presiserer at prosjektet er nytt, og at de utvikler det samtidig som det foregår. Tidligere deltagere har gitt positive tilbakemeldinger, og Sætrenes-Einbu har stor tro på potensialet.

AMBISJON: Vemund Sætrenes-Einbu er en av «Dating i mørket» sine grunnleggere.

– Jeg skulle egentlig ønske at jeg ikke hadde sett alle som har meldt seg på sånn at jeg kunne blitt med selv, sier han leende.

Ikke vær mørkeredd

På en onsdag sent i september er Universitas til stede på «Dating i mørket». I baren spilles det høy musikk, men det er ellers stille og folketomt. Gjestene består hovedsakelig av de heldige som har fått en match og dermed får være med på arrangementet.

Trelagte vegger, vintage-lamper og røde gardiner brytes opp av sort stoff og gaffateip på ulike lyskilder og high-tech nightvision-briller liggende klare.

Deltagerne ankommer i løpet av noen minutter og mingler mens de venter på at Duoo-crewet henter dem. I en av båsene sitter Oscar Magne Hammerlund med en øl i hånda. Håret er gredd bakover og finskjorta er på, til tross for at kveldens date ikke kan se ham. 

Hammerlund er en av denne kveldens 14 deltakere som for første gang skal forsøke å møte noens personlighet, uten annet å basere seg på enn personlighet. Motivasjonen hans for å oppsøke «Dating i mørket» stemmer godt overens med prosjektets hensikt: å legge vekk utseendet i en ellers utseendepreget verden.

– At man ikke ser den andre personen fra starten av er jo helt motsatt fra datingappene. Det er spennende. Jeg bruker ikke datingapper fordi jeg synes at konseptet med å bedømme hverandre basert på bilder og meldingsutvekslinger er overfladisk, sier han og legger til:

– I tillegg har jeg egentlig ingen fine bilder av meg selv.

Tross at han har datet før og føler seg komfortabel med småsnakk, innrømmer Hammerlund at han er spent. Det er et år siden sist han var på date.

– Jeg trodde ikke jeg kom til å være nervøs, men det er jeg, erkjenner han. .

Han er usikker på hvor gode matcher man kan lage basert på en personlighetstest, men er åpen for at det kan bli full klaff.

PYNTA: Oscar Magne Hammerlund er klar til date.

– Kanskje det er min framtidige kone, eller kanskje det blir en skikkelig morsom historie.

Åpen for nye opplevelser

Lene Strøm er også en av deltakerne som har lagt kveldens skjebne i Sætrenes-Einbus hender. Hun har på seg hverdagslige klær og fremstår rolig. Fraværet av nervøsitet kan ha noe med å gjøre at det ikke er første gang hun deltar på nokså utradisjonelle møteplasser. Hun har tidligere deltatt på skeiv speed-dating og synes det er fint med arrangementer som gjør kjærlighetssøken mer spennende. Da reklamen for «Dating i mørket» dukket opp, tenkte hun at dette kunne gi datinglivet morsom variasjon.

– Det er gøy med andre måter å potensielt møte folk på som ikke er Tinder, sier hun spent.

Strøm tror hun blir mer avslappet av at man ikke kan se hverandre. Ellers har hun ingen store forventninger til daten og gleder seg mest til opplevelsen.

– Det blir spennende å se hvordan det er å sitte i mørket uten å se den andre personen. 

Både Hammerlund og Strøm ser en stor sannsynlighet for at møteplasser som «Dating i mørket» kan falle i god jord hos studenter og unge voksne.

– Jeg tror de fleste i dag er åpne for å prøve nye ting, kanskje det er gøy med litt nye opplevelser, sier Strøm.

– Her får du hele personen utenom utseendet, og det kan kanskje hjelpe med å skape de relasjonene man ellers ville gått glipp av, forteller Hammerlund.

Prøve og feile

«Dating i mørket» har nå blitt holdt noen ganger. Sætrenes-Einbu forsøker å holde kontakt med mange av de tidligere deltakerne for å høre om deres opplevelser, slik at deres respons kan forbedre kommende arrangementer. 

En dame på 30 år som gjerne vil holdes anonym, deltok på det aller første «Dating i mørket»-arrangementet. Hun hadde kommet over en annonse på Instagram og funnet konseptet svært innbydende. I en avtalt telefonsamtale med Universitas forteller hun om erfaringen. Det ringer noen ganger før hun svarer. Tross anonymiteten deler hun gladelig sine tanker om prosjektet.

 – Jeg synes delen i mørket var behagelig. Det var noe fint med at jeg bare kunne sitte og slappe av og lukke øynene. Det var deilig å slippe å tenke på kroppsspråk og sånn, forteller hun.

Selv om matchen ikke var 100 prosent, er hun glad hun deltok. 

– Det var en fin opplevelse, og det er spennende å tenke på hvilke ting som fikk meg til å ikke ha interesse. Det var ikke en skuffelse, bare en fin opplevelse, forteller hun. 

På eventet blir deltakerne separert etter daten og får muligheten til å velge om de vil se hverandre eller ikke, «Love is blind»-style. Deltakeren vi pratet med på telefon var en av to som valgte å ikke møte daten ansikt til ansikt. 

– Det var tydelig for meg at vi ikke hadde kjemi. Jeg kunne gjerne møtt ham, men i den settingen følte jeg at det ville gi feil inntrykk å møte ham i lyset, forteller hun. 

Det ødelegger likevel ikke motivasjonen til å dra på lignende arrangementer. 

Er gresset alltid grønnere?

Psykolog og sexolog Camilla Janet Jægtvik Sørensen deltok som observatør på det første «Dating i mørket».Hun har observert flere negative tendenser som dagens digitale datingkultur fører med seg.

 – Man bruker ikke datingappene på riktig måte, og blir heller vant til at det er mer «bruk og kast». Hjernen vår er ikke skapt til å ha så mange valg. I tillegg bruker mange appene med en søken etter bekreftelse framfor langvarig forhold, forteller hun 

Sørensen legger til at hun tror telefonen gjør at vi ikke tør å se på hverandre. Terskelen for å oppsøke mennesker har etter hennes mening blitt høyere med teknologiseringen av hverdagen. Vi er blitt redde for avvisning, tror hun.

Til sak om blindating i mørketFoto: Jonas Sandboe

– Når man er på bussen, trikken, t-banen, med mindre man har tatt seg et glass vin,tør man ikke oppsøke hverandre. Sånn var det ikke før, sier hun.

Likevel har hun håp.

Sørensen er fan av serien «Love Is Blind» og ideen om at man kan skape betydningsfulle, varige forhold basert på kjemi fremfor det fysiske. Dette er et av datingprogrammene i verden som har best resultater.

– Jeg har et ordtak som er «lukk øynene og åpne alt det andre», og det synes jeg er så fint fordi det stemmer! Når man lukker øynene så forsterkes de andre sansene og man opplever verden på en helt annen måte. Man blir også nødt til å legge vekk fordommene, sier hun.

Sørensen ser stort potensial i arrangementer som «Dating i mørket» for studenter som er lei av å date på nett.

– Jeg tror at ungdommer og unge voksne er klare for å prøve noe annet enn appene. Studenter er jo veldig gode på å delta på eventer, så jeg tror de unge vil gå foran for å delta på sånt, sier hun.

– Har du noen tips til unge som ønsker å begi seg ut i datingverdenen, men som kanskje ikke tør?

– Øv på å tåle avvisning. Man kan begynne smått med å tørre å se på folk! Tør å få øyenkontakt og lær at det ikke er farlig om noen ikke møter øynene dine. Avvisning er jo det vi er mest redde for, så dette er regel nummer én.

Tilbehør

I Norge er det i dag 1,4 millioner single, ifølge en undersøkelse gjennomført av NRK. En annen undersøkelse, også gjennomført av NRK, viser at 7 av 10 nordmenn bruker eller har brukt datingapper.

Dette er plattformer skapt for at brukerne kan vise en liten del av sitt ytre selv, velge ut sine beste sider og presentere dem for å bli valgt og bekreftet. Likevel kan det oppstå problemer med å velge når det er så mange valgmuligheter. Å være ung og singel i en digital verden kan by på utfordringer som ikke fantes tidligere.

Ane Hagen har studert mellommenneskelige relasjoner skapt via tekniske virkemidler og jobber i dag som profesjonell matchmaker fra Hellas.

– Vi dømmer andre på automatikk og putter andre i bås basert på synlige inntrykk. 

I arbeidet sitt forsøker hun å hjelpe andre med å bryte mønsteret der man oppsøker relasjoner basert på utseendemessig tiltrekning. Hun forteller at hvilke prioriteringer single vektlegger i letingen etter en partner har blitt overfladiske. 

SPENNING: Deltakerne blir separert etter daten, og får velge om de vil se hverandre igjen.

– Jeg sier ofte at single i dag leter etter et tilbehør, ikke en kjæreste. Single må lære seg å forelske seg i det som er viktig.

Når hun hjelper single, forteller hun at det ofte tar flere uker å «omprogrammere» deres sveipe-mindset. Datingappene og sosiale medier har, etter hennes mening, endret grunnleggende kriterier for et forhold.

Hagen tror at dette er en av grunnene til at serien «Love is blind» har blitt så populær: fordi vi får innblikk i hvordan det er når mennesker forelsker seg i personlighet fremfor utseendet

Gnisten er tent

Med over 100 påmeldte «Dating i mørket» er det tydelig etterspørsel etter nye, betydningsfulle møteplasser. Hammerlund har fortalt Universitas på mail at det var en gnist mellom ham og matchen. De har chattet og avtalt et nytt møte. Kanskje kjærligheten faktisk er blind?

Powered by Labrador CMS