Skal vi kansellere stemmer vi ikke liker?

Gjennom dialog kan vi forstå hverandre bedre ved å undersøke og utfordre hverandre, skriver Liv Ronglan. 

Publisert

Hvordan forholder vi oss til folk vi ikke liker meningene til? Eller folk vi synes gjør uetiske og dumme ting? Unngår vi dem? Sjikanerer vi dem? Kansellerer vi dem? Eller ønsker vi å undersøke mer og prøve å forstå hvorfor de mener eller gjør som de gjør?

I forbindelse med dialogarrangementet LET´s TALK om woke og kanselleringskultur på Høyskolen Kristiania 16. november dukket det opp reaksjoner på at Subjekt-redaktør og forfatter av boka «Kanseller meg hvis du kan» Danby Choi var invitert til panelsamtale. 

Student ved Kristiania, Wiktoria Polanska, mente i et innlegg her i avisa at skolen og studentunionen burde si nei til Choi fordi han hadde deltatt i en Tiktok-video med en overgrepsdømt. 

Polanska stusset over at Kristiania oppfordret studentene til å ha en dialog med en mann som hun mente «ikke forstår hva ytringsfrihetsdebatten handler om». 

Studentunionen, med skolen i ryggen, kansellerte ikke Choi, men gjennomførte arrangementet LETS´s TALK. Dette gjorde de fordi de ville gi studentene muligheten til å stille Choi spørsmål, og ønsket å opprettholde en åpen dialog.

Poenget med studentarrangementet LET´s TALK er nettopp å ha dialog, ikke debatt om aktuelle og noen ganger kontroversielle saker. Gjennom dialog kan vi forstå hverandre bedre ved å undersøke og utfordre hverandre, men med en respektfull tone. Vi sitter alle på biter av helheten og trenger å høre andre for å få hele bildet. 

Vi antar en masse og reagerer ofte på disse antagelsene som om de var sannheten. Slik er det sjelden. Derfor er det ofte lurt å undersøke litt mer før man konkluderer, dømmer eller reagerer. 

All ære til Studentunionen Kristiania Oslo som gjennomførte LET´s TALK i samarbeid med Dialog i Praksis og gjorde det mulig å undersøke, utforske og utfordre på en åpen og fordomsfri måte.

Powered by Labrador CMS