Valg i Mexico:
– Det holder ikke å ha en kvinnelig president
USA er ikke det eneste landet som har avholdt valg. I Mexico tar Claudia Sheinbaum over som landets første kvinnelige president, men det knyttes stor spenning til om hun vil forbedre kvinners sikkerhet.
Den første oktober inntok Claudia Sheinbaum presidentrollen i Mexico. For første gang i løpet av en periode på over 200 år som selvstendig land, sitter en kvinne i førersetet. Siden frigjørelsen fra Spania i 1821, har landet rukket å ha 65 mannlige presidenter. Sheinbaum tar steget opp fra borgermester i Mexico City til president. Etter en suveren valgseier over Xochitl Galvez, tar den venstreorienterte politikeren over stafettpinnen fra partifelle Andrés Manuel López Obrador.
Historisk vendepunkt
– Valget av Sheinbaum som Mexicos første kvinnelige president er et historisk vendepunkt og viser landets fremgang når det gjelder likestilling, forteller Valeria Barranco Herrera til Universitas. Barranco Herrera er 21 år gammel og studerer internasjonal forretning ved universitetet i Monterrey, som ligger i delstaten Puebla.
– Som ung meksikansk kvinne fylles jeg med håp når jeg ser kvinner bryte barrierer som tidligere virket uoppnåelige, fortsetter hun. Men selv om valget gir fremtidshåp, er Herrera likevel skeptisk til fremtiden:
– Vi må være realistiske. Det holder ikke å ha en kvinnelig president: Vi trenger konkrete tiltak som fremmer systematiske endringer for kvinner, utdyper hun.
Herrera forklarer at Sheinbaum har muligheten til å være en pionér ved å gjennomføre strukturelle reformer som fremmer likestilling og gir kvinner bedre muligheter til å lykkes, både i familielivet og i arbeidslivet.
En annen student Universitas har snakket med, Monserrat Peñafort, er mer skeptisk til Sheinbaums presidentskap. Peñafort er 21 år gammel og studerer karriereøkonomi og juss, også ved universitetet i Monterrey.
Som ung meksikansk kvinne fylles jeg med håp
Valeria Barranco Herreram, student
Hun opplyser om at det var flere feministiske grupper som ikke støttet Sheinbaum i presidentkampen. Den nye presidenten mangler støtte fra kvinner som har opplevd og overlevd vold, og som mener de ikke ville føle seg trygge og beskyttet under hennes styre.
– Kort sagt, Sheinbaum er ikke ansett som en president som ville styrke kvinnene, sier hun.
Lover å beskytte kvinner
Mexico er et land hvor volden mot kvinner er enorm, ifølge Ragnhild Imerslund. Hun er norsk ambassadør i Mexico, og forteller til NRK at man regner med at cirka ti kvinner drepes hver dag fordi de er kvinner. At den nye presidenten ikke har unison støtte fra kvinnene i landet, på tross av å være kvinne, henger sammen med partiet Morena sitt tidligere styre. Den tidligere presidenten López Obrador, som også er Sheinbaums mentor, har ikke maktet å endre situasjonen. Det er knyttet stor spenning til om Sheinbaums styre blir annerledes.
Peñafort forteller at gjennom Sheinbaums politiske kampanje, og i talen hun holdt da hun tiltrådte som Mexicos president, har hun gjort det klart at hennes seier representerer en positiv endring for kvinnene. Hun trekker frem flere jobbmuligheter, støtte til mødre og fokus på sikkerhet.
– Det stilles likevel spørsmål ved disse argumentene, da hun tilfører det samme partiet som har styrt de siste seks årene. Selv om folketellinger og rapporterte tall viser det motsatte, har regjeringen hevdet at sikkerheten og levekårene for kvinner i Mexico har bedret seg.
Fra akademia til politikken
Sheinbaum er, foruten å være politiker og nå president, fysiker og klimaforsker, med doktorgrad innen ingeniørvitenskap. Bakgrunnen hennes fra akademia gjør at mange håper på en satsing innenfor utdanning.
– Så langt har det ikke kommet spesifikke kunngjøringer for studenter, sier Herrera. Selv håper hun på bedre tilgang til høyere utdanning, styrking av stipendordninger og fokus på ungt entreprenørskap.
Peñafort viser til statistikk fra INEGI (National Institute of Statistics and Geography). Hun viser til tallene og sier at det siden den forrige presidentperioden har vært en nedgang i antall studenter og i andelen av BNP som investeres i utdanning.
– Dette indikerer at selv om utdanning er et av hennes viktigste mål og bekymringer, har handlingsplanen som hennes eget parti tidligere implementerte, ikke vært tilstrekkelig, mener Peñafort.
Herrera er sikker på at Sheinbaums administrasjon vil fortsette med sine mange økonomiske støtteordninger og sosiale programmer for de fattigste i landet, men stiller spørsmål ved investeringsområdene:
Sheinbaum er ikke ansett som en president som vil styrke kvinnene
Monserrat Peñafort, student
– Selv om jeg tror intensjonen er god, ville det vært enda bedre om ressursene ble investert i infrastruktur eller utdanningsmateriale, i stedet for direkte pengeutbetalinger til studenter, siden disse ressursene ofte blir brukt feil.
Etterlyser oppgjør
Benedicte Bull er professor ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo, og ekspert på Latin-Amerika. Dessuten kom hun nettopp hjem fra en reise i Mexico.
– Det er stort at Mexico, som er et mannsdominert og ganske tradisjonelt land, nå har fått en kvinnelig president. Vi ser hvor vanskelig det kan være nord for grensa, i USA, skriver hun.
Videre skisserer hun arvtagerproblematikken også Peñafort har påpekt.
– Det er mange som trekker i tvil i hvilken grad hun vil klare å frigjøre seg fra den forrige presidenten, Lõpez Obrador, som er hennes mentor og partifelle, forklarer hun.
Ifølge Bull har López Obrador stadig kritisert kvinnebevegelsen i Mexico, og han skal ha gjort lite for å forebygge eller oppklare omfattende vold mot drap på kvinner. Videre forklarer Bull at Mexico er et veldig stort land, og at i mange lokalsamfunn er det korrupte nettverk med kriminelle aktører som styrer. Hun knytter dette til at partiet Morena har bygget allianser til disse nettverkene, heller enn å motarbeide dem.
– Det gjør det også svært vanskelig å ta et oppgjør med vold mot kvinner.