
Tyrkiske studenter i opprør etter arrestasjon
Studenter i Tyrkia boikotter undervisning og protesterer fengslingen av Istanbuls ordfører Ekrem İmamoğlu. Et forsøk på å underminere ham før det neste presidentvalget, mener tyrkiske studenter.
Det har den siste tiden pågått protester på universiteter i flere byer i Tyrkia, etter at Istanbuls ordfører Ekrem İmamoğlu ble arrestert 19. mars. Ordføreren ble fengslet på bakgrunn av en rekke anklager som blant annet gjelder korrupsjon og terrorstøtte. İmamoğlus parti CHP, som er den største politiske opposisjonen til president Erdogans AKP, mener arrestasjonen er politisk motivert. De er ikke alene. Hendelsen har ført til de største protestene på over et tiår i Tyrkia.
Det er åpenbart at avgjørelsen er politisk motivert
Ahmet Yusuf Bulut, student
Mistet grad og fengslet
– Det begynte med at de annullerte graden til İmamoğlu, så ble han arrestert, sier Ahmet Bulut (21) på telefon til Universitas. Han studerer oversettelse og tolkning ved Universitetet i Istanbul, det samme universitetet som nå har annullert İmamoğlus universitetsgrad. Begrunnelsen til universitetet er det de kaller uregelmessigheter i overføringen fra et annet privat universitet, som İmamoğlu gikk på før han fullførte graden i Istanbul på 90-tallet.
– De kansellerte graden hans uten å gi en forklaring. Det er åpenbart at avgjørelsen er politisk motivert, sier Bulut.

Ifølge den tyrkiske grunnloven må presidentkandidater ha universitetsgrad for å kunne stille til valg. Ifølge Ahmet er det åpenbart at universitetet aktivt spiller på lag med det styrende regimet i Tyrkia. – Det er tydelig at universitetsledelsen støtter en politisk side. Det burde ikke være deres rolle, sier han.
İmamoğlu ble arrestert få dager etter at partiet hans CHP kunngjorde at han ville stille som presidentkandidat i det kommende valget i 2028. Han sitter nå varetektsfengslet i Europas største høysikkerhetsfengsel som kalles for Marmara-fengselet vest i Istanbul. Ekrem İmamoğlu ble for alvor kjent i tyrkisk politikk etter at han ble borgermester i Istanbul i 2019. Den tidligere hovedstaden har vært regnet som maktens høyborg for president Erdoğan og hans parti AKP. Erdogan var selv borgermester i Istanbul mellom 1994-1998.
Siden valgseieren til İmamoğlu i 2019, har han vokst til å bli den største politiske utfordreren til Erdogan. Menneskerettighetsorganisasjoner som Human Rights Watch og Amnesty har kritisert arrestasjonen og mener den føyer seg inn i et mønster der tyrkiske myndigheter bruker rettsapparatet for å kneble politiske motstandere.
Vi merker at universitetsledelsen har tatt en side. Det burde ikke være deres rolle
Ahmet Yusuf Bulut , student
Organiserer på WhatsApp
Bulut forteller at studentprotestene startet på hans universitet, før det spredte seg videre til andre steder som i hovedstaden Ankara og mindre byer der Erdoğan vanligvis har stor støtte. – Studentprotestene er litt uorganiserte. Det meste planlegges i WhatsApp-grupper og skjer spontant, men vi merker at mobiliseringen øker. I WhatsApp-gruppen som samler studentene på Universitetet i Istanbul, er det 113 som deltar, informerer Bulut. Der ble det nylig planlagt en undervisningsboikott. – Vi organiserte oss, og ble enige med andre studenter om å ikke møte opp til undervisning én hel uke, sier han. Han legger til at ledelsen ved Universitetet i Istanbul foreløpig ikke har reagert på protestene eller boikotten deres. – Det er ikke obligatorisk å møte opp på all undervisningen, og så langt har professorene våre tolerert det, forteller han.
Politiraid på campus
Rundt 300, studenter og andre, skal ha blitt arrestert i forbindelse med demonstrasjonene som har pågått i Tyrkia. De er siktet for blant annet å ha deltatt i ulovlige demonstrasjoner, motstand mot politiet og terrorforbindelse.

Ifølge en student som har deltatt på demonstrasjonene ved det anerkjente Middle East Technical University (METU) i hovedstaden Ankara, har politiet tatt seg inn på campus for å slå ned på protestene. Universitas kjenner til identiteten til studenten, men han ønsker å være anonym i frykt for å havne i vanskeligheter med myndighetene. På hans campus har det vært organisert demonstrasjonstog, og i likhet med studentene i Istanbul hadde de også undervisnings-boikott.
– Opprørspoliti har vært på campus, og brukt tåregass og skutt plastkuler, forteller METU-studenten på telefon til Universitas. Flere har vært tatt i arrest, og de han kjenner til, har vært sluppet ut etter fire dager. Heller ikke hos dem har det vært særlig med reaksjoner fra universitetsledelsen. – Rektor og ledelsen har stort sett vært tause. Vi så han dukke opp i kantina som om ingenting hadde skjedd.