SUVENIRER: En gjest innrømmer å ha tatt med et glass eller tre fra Chateau Neuf. Marie Vesterlid (t.v.) og Maren Everløff ved Chateau Neuf har sett koppene forsvinne sporløst.

Tapt flere titalls tusen på nasking

Glassbaren på Chateau Neuf har kun igjen to av sine populære grisekopper. Studenter som nasker på fylla får skylda.

Publisert

I fjor skrev Universitas en sak om glasstyveri på Chateau Neuf, der sikkerhetssjefen meldte at den nye designprofilen var svært populær, også for lovbrytere. Et år senere står Glassbaren på Chateau Neuf igjen med kun to kaffekopper. Man skulle kanskje tro at det er ølglass det forsvinner mest av, men her er det altså kaffekoppene og vinglassene som er mest populære.

Alt var bedre 

før På Chateau Neuf sitter sikkerhetssjefen, Maren Everløff (29), med en kopp te, men den er ikke i en av de nye koppene, for de er de nesten helt tomme for. I fjorårets sak kunne man se et tårn av koppene med de dansende grisene, men i dag er nesten alle borte. Sjef for Glassbaren, Marie Vesterlid (27), forteller at de nå har blitt nødt til å bestille 500 nye kaffekopper og 250 nye vinglass. 

– Jeg tror ikke studentene er verre på det enn andre. Det handler nok om at folk har litt promille i blodet og da blir slikt litt ekstra gøy, sier Everløff. 

– Også har vi jo veldig søte kopper, skyter Vesterlid inn. 

Glasstyvens bekjennelser 

På Blindern møter Universitas en av tyvene bak Chateau Neuf sin glassmangel, som har tre av deres ølglass hjemme. Hun er student og er holdt anonym for å bevare navn og rykte. Hun forteller at det er lenge siden første gang hun tok et glass fra et utested, men fra Chateau Neuf er det omtrent halvannet år siden sist. 

– Det var kanskje ikke så mye tankegang i starten, man bare er litt full, og så tar man bare tak i noe, sier hun og smiler. 

Hun forteller at det over tid har det blitt noe hun gjør mer bevisst, selv om det stort sett er impulsivt. Det er morsomt å ha med seg noen suvenirer etter en fin kveld, sier hun. 

– Det har blitt sånn at hvis vennene mine ser et glass de har lyst på, spør de meg om å ta det. 

– Var du klar over at straffen for denne typen tyveri er en bot på opptil 6000? 

– Kroner? Det går fint. Glassene jeg har stjålet har sikkert nådd den verdien uansett, ler hun.

Utenfor dette stjeler hun aldri, så hvorfor ølglass? Hun forteller at hun kun drikker glutenfritt øl og det er ofte dyrere enn vanlig øl. Dette synes hun er provoserende og kan derfor bestemme seg for å stjele glass for å hevne seg mot disse prisforskjellene. 

– Jeg har jo betalt for glasset også, tenker jeg. Hun mener hun fortjener et glass iblant. Hun er misfornøyd med økonomien og ser det som et stikk mot kapitalismen, men erkjenner at dette er en dårlig unnskyldning. 

TO KOPPER: I dag står det bare to kaffekopper igjen på Chateau Neuf

– Kunne du tatt med deg en av Chateau Neufs egne logokopper hjem? 

– Nei, det tror jeg ikke. Det ville føles som å stjele noen sin jakke, det blir for personlig. 

Stoltest er hun av å ha stjålet en kopp hos Skaugum, og hun vil heller oppfordre til å ta glutenfrikampen ut over andre steder enn studentbarer og små bedrifter. 

– Hvis du kunne sagt en ting til Chateau Neuf, hva ville det vært? 

– Sucks to suck. Jeg har ikke noe behov for å si sorry egentlig, smiler hun bakoverlent i stolen med armene i kryss. 

Sucks to suck. Jeg har ikke noe behov for å si sorry

Glasstyv

Koppetyv? Vent på pakkedeal 

Ifølge SSB har antallet anmeldte småtyveri økt de siste årene, og det er en utfordring for mange serveringssteder. Kommunikasjonssjef for Chateau Neuf Ellisiv Myrva (25) skriver på e-post at studentbaren har tapt «noen titalls tusen i materielle kostnader» av tyveriene. 

– Hvor setter dere grensa? 

– Jeg hadde hatt respekt for noen om de klarte å få med seg et helt servise, for det tror jeg vi hadde lagt merke til, men grensen er på en kopp, ler Vesterlid. 

På tross av det store koppesvinnet har de unngått å heve prisene i baren. Everløff sier at målet alltid er å ha gode priser til studenter. Videre forteller Vesterlid at de har vært inne på tanken om å selge koppene på grunn av populariteten. 

– Plutselig kommer det en pakkedeal, sier Vesterlid. 

– Hvis dere kunne sagt én ting til de som stjeler, hva ville det vært? 

– Hvis de vil lette på samvittigheten kan de donere penger til vårt veldedige arrangement til Gateteam Oslo nå i mars, sier Everløff oppfordrende. 

– Vent på pakkedeal, flirer Vesterlid. 

Jeg hadde hatt respekt for noen om de klarte å få med seg et helt servise

Marie Vesterlid (27), sjef for Glassbaren på Chateau Neuf

Glasstyveri for glutenfritt øl? 

– Hva er forskjellen i pris på glutenfritt og vanlig øl hos dere? 

– Det er samme pris, men det er 0,33 flaske, sier Vesterlid. 

Ved spørsmål om de tror slike prisforskjeller kan føre til tyverier, svarer de at de i så fall vil informere tyvene om at de er på saken med å lage et bedre tilbud for både glutenfritt og alkoholfritt øl. 

«Vi får håpe at kleptostudenten åpner kjøkkenskapet og tenker på Neuf!»  skriver Myrva på e-post.

Powered by Labrador CMS