
Fra et studenthus til et annet
Da studenthuset i SO23 ble vraket, ble de ti millionene som kommunen hadde bevilget til prosjektet, frigjort. DNS vil bruke dem på å forbedre Chateau Neuf.
I Oslos reviderte budsjett for 2024 innvilget byrådet 10 millioner kroner til studenthuset i St. Olavs gate 23. I desember ble det vedtatt at prosjektet ikke kunne realiseres likevel.
Kommunen har ikke sagt seg negative til at midlene fremdeles kan benyttes til studentaktiviteter, men hvilke formål bør de gå til? Dette ble diskutert på Velferdstingets ekstraordinære møte mandag 7. april. Det norske studentersamfund (DNS), også kjent som Chateau Neuf, har nemlig søkt om nesten alle pengene. Nå må Velferdstinget avgjøre om de vil stille seg bak søknaden.
Lyddemping og Amfi
Det norske studentersamfund ber om 9,5 millioner kroner som de mener «kunne gjort at Chateau Neuf får økt aktivitet og vil støtte opp om at Neuf kan være et samlingssted for alle Oslos studenter».
Pengebruken er ikke begrunnet og det virker forhastet
Elisabeth Gjedrem Johansen, studentrepresentant i Velferdstinget
– Det er noe som skurrer her. Mye av pengebruken er ikke begrunnet og det virker forhastet, sier Elisabeth Gjedrem Johansen, studentrepresentant i Velferdstinget under møtet.
I søknaden foreslås det en rekke tiltak som DNS hevder vil bedre Chateau Neuf. De vil blant annet bruke 3,8 millioner kroner på lyddempende tiltak i kjelleren og bygge et nytt amfi til 1,8 millioner kroner. De vil også utrede mulighetene til å bygge et kjøkken og gjøre om parkeringsplassen til en park. Disse utredningene vil i seg selv koste henholdsvis seks hundre og tre hundre tusen kroner.
– Det er vanskelig å si basert på den søknaden de har sendt om dette faktisk vil komme studenter til gode, sier Gjedrem Johansen.
Fra et studenthus til et annet
Andre mener derimot at forslaget om å gi pengene til DNS er logisk.
– Det er lettere å få med seg byrådet når pengene går fra et studenthus til et annet, sier Juni Romero y Cordero Berg-Nielsen, studentrepresentant i Velferdstinget.
Blant studentrepresentantene i Velferdstinget virker det som om det er en bred enighet om at DNS sin søknad til kommunen kunne ha vært bedre. Mye av kritikken går i at de er redd kostnadsestimatet er forhastet, og at det i virkeligheten vil koste mer.
– Da kan dette bli flaut å stille oss bak, sier Gjedrem Johansen.
Votering
Voteringen avgjør likevel at Velferdstinget stiller seg bak DNS sin søknad om bevilgning av 9,5 millioner kroner. Den 24. april skal Velferdstinget i et nytt møte med byråden, og de vil da støtte opp søknaden fra DNS.
Gjedrem Johansen sier til Universitas at hun stiller seg bak denne avgjørelsen, men vil påpeke at det er viktig med god kommunikasjon mellom Velferdstinget og kommunen.
– Slik sikrer man at slike avgjørelser blir tatt basert på studentenes beste og ikke fordi man er redd kommunen skal trekke midlene.