Rauand studerer statsvitenskap på UiO:
Kan bli Oslos yngste ordfører
Rauand Ismail tar stilinspirasjon fra Erna Solberg og vil gjøre parkeringsplassen på Blindern til park. Nå ligger han an til å bli MDGs ordførerkandidat i 2023.
– Hva jeg tenker om statsbudsjettet… Skal jeg gi deg det ærlige svaret, ikke det flosklete politikersvaret?
Rauand Ismail (23) tar imot oss på kontoret sitt i Oslo Rådhus, hvor han har holdt til siden han ble bystyrerepresentant i 2019. Siden den gang har han blitt valgt inn som vara til Stortinget og nominert til Gullruten.
I høst begynte han på bachelorstudiet i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Noen uker senere ble han foreslått av MDG som ordførerkandidat i 2023. Likevel vil han ikke kalle seg selv ambisiøs.
Altså, studentene er lutfattige! Ikke jeg da
Rauand Ismail (23), bystyrerepresentant for MDG
– Jeg er veldig opptatt av at politikken ikke skal være et sted som bare er for strigla strebere, forklarer han.
– Det som driver meg, er å kjempe for politiske saker. Helt siden jeg var barn har det vært klimasaken, så har det blitt en del andre saker med årene.
Ung, gammel traver
Det tar på å drive med politikk, forteller Ismail. Som åpent homofil og muslim har han møtt på hat, noe seere fikk se gjennom serien Folkevalgt som gikk på NRK tidligere år, og som førte til Gullruten-nominasjonen for årets deltaker.
– Jeg syns jo det er et herk. Folk kan være kjempeslemme på nettet, det er lange dager, og man må ofre mye av fritiden og privatlivet sitt. Men for meg er det et nødvendig onde.
De positive sidene oppveier likevel de negative, sier han.
– Jeg kjenner at politikken aldri har vært så viktig som nå om dagen, med krig også i vår del av verden, og frihetskampen som unge kvinner i Iran står i frontlinjen for med livet som innsats. Det er et stort privilegium å få drive med politikk fordi jeg vil, og ikke fordi jeg må. Og å gjøre det i byen min. Det motiverer meg.
Siden nominasjonsforslaget ble offentliggjort, har det også kommet reaksjoner på hans unge alder. – Jeg tror at de som er kritiske til meg på grunn av alderen min, ikke er klar over at jeg er den av kandidatene vi vet om per nå, som har mest erfaring fra bystyret.
Jeg synes ikke det er greit at man forventer at studenter skal leve i fattigdom i fem-seks år av livene sine
Rauand Ismail (23), bystyrerepresentant for MDG
Som ordfører vil han arbeide mer med å løfte de stemmene han opplever at ikke blir hørt nok i samfunnet vårt. Enten det er rusavhengige, unge mennesker med minoritetsbakgrunn eller skeive.
– Det er så mange kamper som gjenstår, og jeg tror ikke ordførerrollen er den eneste måten å kjempe for de på. Men jeg håper jeg kan være en stemme for de folka, så de føler de har en plass innen politikken, da.
Grønn og eplekjekk
Som MDG-politiker har han opplevd at politiske forslag latterliggjøres, som da han i 2021 uttalte til Universitas at parkeringsplassen på Blindern burde gjøres om til park.
– Mange ser nok på oss som litt eplekjekke fordi vi kommer inn fra siden og utfordrer dogmene som har styrt politikken i mange år. Kanskje skiller vi oss til og med fra våre politiske kollegaer i måten vi snakker på og sakene vi engasjerer oss for.
Det innebærer gjerne utilslørte uttalelser om det som rører seg politisk. For eksempel om statsbudsjettet.
– Regjeringen har en ekstremt lang vei å gå for å forstå ringvirkningene av pandemien, men også situasjonen før det. Og altså, studentene er lutfattige! Ikke jeg da, for jeg jobber jo, men jeg synes ikke det er greit at man forventer at studenter skal leve i fattigdom i fem-seks år av livene sine.
– Hvordan unngår man det, mener du?
– Ved å øke studiestøtten! Da jeg møtte på Stortinget i fjor, snakket jeg på inn- og utpust om det. Med de pengene vi har brukt på oljeindustrien, kunne vi faktisk økt studiestøtten tilsvarende det studentbevegelsen har krevd i mange år. Regjeringen virker jo helt uinteressert i det, men vi skal fortsette å presse dem på Stortinget.
Studiestøtte til side. Studenters fremste jobb er tross alt å studere. Hvordan ser Ismails drømmeuniversitet ut? – Et Blindern hvor studentene ikke er lutfattige, hvor de har råd til å drikke øl andre steder enn på U1 (Studentbaren på SV-fakultetet på Blindern, journ.anm.).
Ordførersmykket i Oslo er veldig mye mindre enn i resten av landet. Det er det ikke noen god grunn til, siden vi er Norges eneste by
Rauand Ismail (23), bystyrerepresentant for MDG
Han medgir imidlertid at U1 er «et sted hvor folk har det dritfett». – Jeg har faktisk blitt med i en SV-forening selv. I DJ-gruppa!
St. Hallvard vs. Jägermeister
Under perioden han steppet inn som vara for Lan Marie Berg Nguyen på Stortinget, fikk han imidlertid inspirasjon fra uventet hold.
– Jeg la veldig merke til Erna Solbergs antrekk. De var alltid sykt snatched. Hun hadde ting på stell, liksom, forteller han.
Om Ismail vinner valget til neste år, vil han kunne bli et moteikon i egen forstand, som den yngste som noen gang har ikledd seg Oslos ordførerkjede.
– Egentlig liker jeg best vernehjelm og refleksvest, som jeg fikk lov til å ha på meg her om dagen, sier han. – Men jeg vet ikke. Jeg har et sånt smykke hjemme som jeg fikk av en kompis, med Jägermeister-logoen på, som jeg liker å bruke.
– Det hadde vel hvertfall blitt furore om den nye, unge ordføreren byttet ut St. Hallvard med Jägermeister?
– Ja, men fra spøk til alvor, ordførerkjedet i Oslo er veldig mye mindre enn i resten av landet. Og det er det ikke noen god grunn til, siden vi er Norges eneste by.
– Eneste?
– Brannfakkel, brannfakkel!