Snublet i kabel – Utløste byråkrati-karusell
En ansatt snublet i en ledning, noe som førte til at det ble skrevet en detaljert rapport om hendelsen og laget en fire punkts tiltaksplan for å hindre at det skjedde igjen.
– Det var en helt enkel sak, jeg snublet over en ledning bak en telefon. Jeg falt, slo kneet mitt, men det gikk bra, sier Astrid Siegmund-Breivik, som er seniorrådgiver i økonomi ved medisinsk fakultet (MED).
Hun er overrasket over at denne hendelsen ble innrapportert.
– Slikt skjer jo overalt, og det var jo mest min egen feil. Jeg kunne jo bare gått andre veien også. Jeg oppfattet ikke ledningen som farlig plassert, sier hun.
Flytt møtebordet helt opp mot vinduet og legg ledningene langs veggen.
Forslag til tiltak mot løse ledninger på medisinsk fakultetet.
I rapporten om den uønskede hendelsen har Helse, miljø og sikkerhets (HMS)-staben skrevet fire detaljerte forslag til tiltak mot løse ledninger. Blant tiltakene er «Flytte møtebordet helt opp mot vinduet» og «legge ledningene langs veggen».
Ryggen fri
Professor i ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI, Petter Gottschalk, mener denne typen rapportering vitner om en fryktkultur der det viktigste er å rapportere om hendelser slik at man har ryggen fri hvis noe skjer.
– Slikt byråkrati er en konsekvens av at man ikke har noen tabbekvoter. Byråkratene lager masse dokumenter så de i hvert fall kan si at det ikke var deres skyld, sier Gottschalk.
Eksplosiv byråkratiøkning
BI-professoren mener dette går inn i et større bilde hvor UiO og andre universiteter og høyskoler blir for rapporteringskåte. Og ser man på i økningen i antall byråkrater som står klare til å skrive rapporter, har den økt betraktelig.
Universitetet i Oslo hadde i 2011 1560 årsverk i administrasjonen, 174 flere enn i 2007. Det er en økning på over 12 prosent.
Over samme femårsperiode har antall vitenskapelige årsverk ved UiO bare økt med 3-4 prosent, viser tall Aftenposten har hentet fra Database for statistikk om høyere utdanning.
– Tar to timer å fikse
Men selv om snuble-ulykken skjedde for snart seks uker siden, har medisinsk fakultet ennå ikke fått ordnet ledningene.
– Vi har bare flyttet møtebordene slik at folk ikke kan snuble i dem, sier Liv Bjøntegaard Finess, rådgiver i administrasjonsseksjonen ved MED.
– Vi er pålagt fra sentralt hold å innrapportere alle uønskede hendelser, legger Finess til.
Men ifølge Amadi Keita ved hovedkontoret til elektriker-på-dagen-selskapet Fixel AS, trenger det overhodet ikke ta lang tid å gjøre ledningene umulige å snuble i.
– Nei, det ville ta to til fire timer å ordne dette, sier han.
Vil ha flere innrapporteringer
– Er det noen hendelser som er for trivielle til å rapportere om, seksjonssjef for UiOs sentrale HMS-stab, Elisabeth Mona?
– Det er ikke noen grense for det, og sett fra et HMS-perspektiv, er vi glade for alle meldinger vi får.
Da Universitas ringte Venstrealliansens Solveig Figenschou spurte hun først om dette skulle i humorspalten Vi Spør.
– Det kan høres komisk ut at HMS-ansvarlig velger å innrapportere denne hendelsen, men det er svært viktig at studenter sikres gode HMS-standarder. Da er slik innrapportering et viktig virkemiddel, sier Figenschou, som også er studentrepresentant i universitetsstyret.