Hvilken luksus unner bystyret seg?

Byrådet burde unne seg et teater

Publisert

Hva er luksus? For noen er luksus dyre vesker, middag på en flott restaurant med champagne før maten, silkesengetøy og hudkrem til et par titalls tusen kroner literen. Dersom man befinner seg i det nedre sjiktet av inntektskalaen, er luksus noe helt annet. For en småbarnsmor kan luksus være 30 minutter alene på kvelden, for en student kan det være å unne seg noe så enkelt som ost på skiva eller havremelk til kaffen. For byrådet i Oslo er luksus billigere månedskort til kollektivtransport, tannhelse for unge mennesker og teatertilbud som faktisk når unge i Oslo. Luksus er gjerne det første som ryker når pengene må spares. 

Byrådet i Oslo har måttet gå inn for store innstramminger i budsjettet. Finansbyråd Hallstein Bjercke(V) uttalte til E24 at utgifter tilsvarende 2,3 milliarder kroner må skrelles vekk innen 2028. Oslo Nye mister 40 millioner i driftsstøtte, som er spikeren i kista for teateret, skal vi tro teatersjef Runar Hodne som uttaler seg i ukas avis. Tre av fire scener må legges ned. Teateret har 90 ansatte, hvorav flere er studenter, og rundt 300 frilansere tilknyttet teatret. Pengene skal brukes til ekstra kulturtilskudd.

Det som derimot ikke er luksus for byrådet, er kutt i eiendomsskatten. Byrådet kan kanskje ikke holde løftet sitt om å få den fullstendig fjernet i løpet av fire år, men mindre eiendomsskatt blir det. Neste år reduseres skatten med 80 millioner kroner, nok til å dekke både kuttet i støtten til Oslo Nye og tannhelse. Aftenpostens så behjelpelige eiendomsskattskalkulator viser at man sparer 690 kroner i eiendomsskatt, på en bolig verdt 10 millioner kroner. Phew, i et alternativt univers der studenter eier bolig hadde det i alle fall dekket et månedskort pluss en pils på byen. 

I det nye budsjettet er det satt av 70 millioner kroner til kultursatsing. Det inkluderer de 40 millionene som tas fra Oslo Nye. Til sammenligning er det satt av omtrent 556 millioner kroner til diverse investeringer i idrett. At teaterstudenter er bekymrede for hvordan arbeidsmarkedet kommer til å se ut når de er ferdigstuderte, er ikke rart. At byrådet ser seg villige til å gjøre så drastiske valg som å halvere støtten til et teater, uten forvarsel, lover ikke godt for Oslo som kulturby. 

I ukens utgave av Universitas kan du lese om hvilken luksus studentene unner seg, tross stramt budsjett. For noen er det drinker på byen. For andre er det så enkelt som sukkererter på butikken. Byrådet burde unne seg et teater som kan gi arbeidsplasser til nesten 400 fremtidige kulturarbeidere, samtidig som det er et godt kulturtilskudd til byen. 

Powered by Labrador CMS