PRAKSIS: Odontologistudent Per Magne Djupvik behandler Alvi Umatgerijev for tannproblemer.

Praksisordningen kan forsvinne

Odontologisk fakultet mener de trenger mer penger dersom studentenes praksisperiode skal opprettholdes. Dette er fakultetets ansvar, svarer Kunnskapsdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

For tiden er tannlegestudentene ved Universitetet i Oslo (UiO) spredd på klinikker rundt om i landet for å lære hvordan yrket egentlig er utenfor skolens vegger. På Bærums Verk Tannklinikk møter Universitas tannlegestudenten Per Magne Djupvik, som er utplassert i praksis.

– Jeg er veldig fornøyd med praksisen, siden man i større grad får ta egne beslutninger. På universitetet er vi syv studenter per veileder, mens vi ute i praksis har en veileder hver. Det fører til mye bedre oppfølgning av hver enkelt student.

Men nå er praksisordningen truet. Odontologisk fakultet (OD) ved UiO har for 2008 et budsjettert underskudd på nær 4,8 millioner kroner, og fakultetsledelsen stilte i juni et ultimatum til helsemyndighetene og Fylkestannlegenes arbeidsutvalg: Økte midler eller avvikling av praksisordningen. Selve praksisordningen har en budsjettramme på 1,7 millioner kroner.

Djupviks veileder, klinikkleder Stein Erik Paulsen, mener det er svært uheldig om praksisordningen forsvinner, og mener ordningen øker kvaliteten på utdanningen.

– Det var ingen praksisordning da jeg studerte, og ferdigutdannede studenter er i dag bedre stilt til å takle arbeidslivet, sier han.

Evalueringer viser også at praksisordningen er godt likt av både studenter og veiledere.

– Uunngåelig

Tove Langhaug, fakultetsdirektør ved OD, sier at grunnene til fakultetets underskudd er sammensatte, men at blant annet økt husleie, kostbar spesialistutdanning og mangelfull finansiering fra departementene spiller inn. I et brev til Helsedirektoratet tok fakultetet i sommer til orde for at det offentlige helsevesenet burde betale utdanningsdelen. Saken har nå landet hos Kunnskapsdepartementet. I en e-post til Universitas sier departementet at prioriteringen er fakultetets ansvar. Men på bakgrunn av et varslingsbrev fra Fylkestannlegenes arbeidsutvalg har departementet bedt UiO om en vurdering av konsekvensene om praksisdelen kuttes ut.

Ifølge Langhaug er den økonomiske situasjonen ved fakultetet slik at kutt ikke er til å unngå.

– Vi har nå et så trangt budsjett at vi må prioritere. Ekstern praksis for studentene er en bra ordning, men det er opp til departementene å bevilge flere midler slik at vi slipper å vurdere en avvikling av praksisen.

Skjermes andre steder

Langhaug forteller at kuttene vil ramme alle deler av OD.

– Praksisordningen står ikke i noen særstilling, da vi også må se på mulig innsparing andre steder. Men potensielt så er det mye å spare ved å avvikle den eksterne praksisen.

Trond Nylund, underdirektør ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Tromsø, kan derimot fortelle at odontologistudentene der ikke vil bli rammet av kutt.

– Vi prøver å skjerme kjernefag som medisin, tannlege og farmasi. Men vi håper på bedringer i det forekommende statsbudsjettet.

Også ved Det medisinsk-odontologiske fakultet ved Universitetet i Bergen, er den eksterne praksisperioden prioritert, og det er ifølge økonomisjef Ørjan Hauge ingen planer om avvikling, til tross for dårlig økonomi.

– Budsjettrammene for Det medisinsk-odontologiske fakultet er meget stramme for 2008 og det forventes ytterligere stramme budsjettrammer for 2009, sier han.

Powered by Labrador CMS