Femdoblet overskudd for studentsamskipnaden SiO:
– Likevel vært et krevende år
SiO kan skilte med rekordoverskudd etter studentboligsalg i 2022. SiOs drift kan imidlertid ikke friskmeldes, presiserer SiO-leder.
Det er ikke bare trærne som blir grønne når sola titter frem denne uken. Onsdag slapp Studentsamskipnaden SiO sin årsrapport, og etter å ha kvittet seg med den slitne studentboligen på Åråsen i Lillestrøm, som var preget av både vannlekkasjer og misfornøyde beboere, kan SiO skilte med et overskudd på hele 271,3 millioner for 2022. Det er en økning på hele 470 prosent fra året før.
– Det er bolig som blir et satsningsområde for 2023, forteller leder for SiOs hovedstyre Stine Johannessen om kanonsummen.
Med det er prioriteringene klare for det kommende året. I regnskapet får vi se at verdien av SiOs anleggsmidler, som blant annet rommer materiale, maskiner, og andre investeringer som brukes til eiendomsutvikling, er økt med nesten en halv milliard kroner.
I høst satte SiO første spadestikk for ett av sine største boligprosjekter noensinne, med utvikling av syv nye bygg på Kringsjå. I tillegg kommer 200 nye leiligheter på Grünerløkka, samt 450 leiligheter og kollektiv i Nydalen. Med det fortsetter boligmangelen i Oslo å være førsteprioritet for Samskipnaden.
Magre summer for noen tilbud
Tross overskuddet kan SiO-finansene imidlertid ikke friskmeldes etter pandemien. Samskipnaden kan ikke kryssfinansiere sine tjenester. Det betyr at SiO plikter å reinvestere inntektene fra boligsalget i nye eiendomsprosjekter, og at pengene ikke kan gå til andre formål. Ekskludert for denne salgssummen er bildet et annet.
– Året som har gått har egentlig vært veldig krevende. Du kan si gratulerer med overskuddet, men driftsoverskuddet er egentlig marginalt, på bare åtte millioner kroner, presiserer Johannnessen.
Andre deler av milliardkonsernet hoster nemlig fremdeles. Tross en kraftig oppgang i serveringstjenester i Norge etter gjenåpningen, har SiO ikke sett en tilsvarende oppsving hos SiO Mat og drikke, som drifter samskipnadens serveringstilbud.
– Vi ligger på rundt 75 prosent av kundetallet vi hadde før pandemien, forteller hun. Universitas har tidligere skrevet om at økt inflasjon og høyere energipriser har gitt studentene en strammere økonomi. Studenter har ikke tilgang på strømstøtten som har lempet på kostnadsveksten.
– Vi konkurrerer med matpakken. Det er vi jo veldig klar over.
SiO Athletica, som drifter samskipnadens treningssentre, har i likhet med andre treningssentre også slitt med å komme tilbake til førpandemiske nivåer.
– Studentene er ikke like mye tilbake på campus og tar i bruk tjenestene som de gjorde før. Man ser det på antall salg i kassene på Mat og drikke, og hvor mange som besøker treningssentrene.
– Hva kan dere som konsern gjøre for å snu trenden i disse tjenesteområdene?
– Vi har en del arrangementer som gjennomføres på spisestedene våre, som quiz og sosiale arrangementer. Her på Union for eksempel kan du spille spill og andre ting. Sånn type lavterskeltilbud for å lokke studentene tilbake igjen tror jeg er viktig.
Johannessen, som nå er inne i sitt siste år som leder av hovedstyret, ser optimistisk på 2023.
Vi konkurrerer jo med matpakken. Det er vi veldig klar over
Stine Johannessen, styreleder for Studentsamskipnaden SiO
– Vi synes det går godt likevel.
Mat og drikke har hatt en oppsving nå i starten av året, og det
har gått jevnt oppover for Athletica fra høsten av, som nå nærmer
seg 2019-nivå.
Intet nytt på St. Olavs plass
For et konsern med en boligportefølje på i underkant av seks milliarder, og fem milliarder i gjeld, biter renteøkningene hardt.
– Hva gjør dere for å håndtere denne typen risiko?
– Bolig og eiendom er alltid høy risiko. Det er viktig at vi har nok egenkapital, sier Johannessen, og peker på salget av Åråsen som viktig for å opprettholde en bærekraftig gjeldsgrad.
SiOs gjeld for året har økt med nærmere 100 millioner kroner. Tidligere har Universitas skrevet om det nye studenthuset på St. Olavs plass, som også påvirkes av de vanskeligere økonomiske forholdene. Per nå står studenthuset uten finansiering, og trekker renter som sper på SiOs gjeldsnivå.
– Vi har tenkt å få til en finansieringsplan i løpet av året, så vi er klare for bygging i løpet av januar 2024, sier hun.
– Det har tatt lang tid?
– SiO er også blitt påvirket av
krig og pandemi. Bedriftene som
ønsker å gå med finansiering blitt
mer varsomme med hvor mye de
kan gå inn med. Vi har nok hatt
en idé om at det skulle gå mye raskere.