TALERØR: – Hvor skal velferdstinget ha debattene sine hvis Radio Nova ikke kan holde panelsamtaler lenger?, spør daglig leder i studentradioen.

Radio Nova mister betydelig mengde støtte

Velferdstinget vedtok denne uken å kutte Radio Novas midler med 230 000 kroner. Daglig leder erklærer krise for studentradioen.

Publisert

– Hvor skal velferdstinget ha debattene sine hvis Radio Nova ikke kan holde panelsamtaler lenger? Hvor skal velferdstinget drive valgkamp når de ikke kan bli intervjuet av Radio Nova lenger? Det er jo konsekvensene i det ytterste, hvis vi må legge ned organisasjonen vår.

Det er velferdstinget som bestemmer

Oliwia Skowron, leder i Velferdstinget

Dette sier Odd Thomassen, som er daglig leder i Oslo-studentenes radiokanal, Radio Nova, som er en av Norges største lokalradioer. 

21 millioner kroner skulle fordeles til studentforeninger og organisasjoner i Oslo på mandag 7. oktober, da Velferdstinget i Oslo og Akershus holdt tildelingsmøte. 

Opprinnelig hadde budsjettkomiteen ved Velferdstinget innstilt å tildele studentradioen summen de hadde søkt på, nemlig 2,3 millioner. Under møtet kom det imidlertid innvendinger til budsjettkomiteens opprinnelige forslag, og det ble vedtatt å kutte 230 000 kroner fra Radio Nova til fordel for Kulturstyret. Kulturstyret i Velferdstinget fordeler mellom 2,7 og 3,8 millioner hvert år til studentforeninger. Midlene som fordeles kommer fra semesteravgiften. 

– Jeg tenker at i en verden med fake news der pressen er under angrep hele tiden, er det utrolig at signalet studentrepresentantene i Oslo sender er at de vil gi mindre midler til mediene, sier Thomassen.

FRUSTRERTE: Daglig leder Odd Thomassen og ansvarlig redaktør Sigrid Johanne Slagstad i Radio Nova er opprørte over kutt i støtte.

Må kanskje avlyse festival

Ifølge Thomassen er de nødt til å finne ut hvilke konkrete tiltak de må gjøre for å kunne overleve med kuttet.

– Må vi gå ned i stillinger? Må vi si opp folk? Det vet vi ikke enda, det må vi finne ut av til uka, sier han og legger til:

– Velferdstinget har jo oppfordret til at studentmediene skal ha reklame, så det er kanskje noe vi må gjøre. Så får vi se om studentene i Oslo synes det er spennende å høre reklame på radioen. 

Oliwia Skowron er leder for Velferdstinget og forstår Thomassens skuffelse. 

– Det kan jo selvfølgelig være kjipt når innstillingen til budsjettkomiteen ikke blir fulgt, sier hun og understreker samtidig at vedtaket må respekteres. 

– Det er velferdstinget som bestemmer. De har funnet ut at de vil gi pengene til noen andre og det må vi bare forholde oss til, sier Skowron. 

Mener kuttene er urimelige

Sigrid Johanne Slagstad er ansvarlig redaktør i Radio Nova. Hun legger til at kuttene vil kunne få konsekvenser for andre arrangementer.

– Vi skal arrangere en veldedighetsaksjon, som skal hete Nova Uten Grenser, der vi skal sende 36 timer radio for å samle inn penger til leger uten grenser. Dette er noe vi skal gjøre helt gratis, men som vi kommer til å trenge penger til i et budsjett.

Thomassen legger til at han er inneforstått med at det alltid vil være en taper på disse tildelingsmøtene.

– Jeg forstår at Radio Nova ikke har fått kutt på et par år. Men igjen, vi har også

søkt omtrent den samme summen de siste årene. Vi legger oss ikke høyt, vi sikter jo ikke på et nytt prosjekt. Det kuttes rett og slett av driften vår, sier han. 

– Kommer det til å bli kutt i sendingene?

– Det håper vi ikke. Vår høyeste prioritet er at medlemmene våre skal få lage radio, så det kommer til å bli det siste vi kutter. Gjør vi det, har vi ikke studentradio lenger, sier Thomassen. 

RADIO-CUT: Oslo-studentes radiokanal vil ha mindre å rutte med.

– Treffer ikke nok

Forslaget for kutt i Radio Novas støtte ble fremmet av Venstrealliansens Sverre Sølvik-Jensen ved UiO. Han fremhever i et intervju med Universitas at studentradioen ikke treffer nok studenter.

– Selv om Radio Nova har stort potensial, så treffer de ikke nok studenter spesifikt i forhold til hvordan kulturstyret, som vi ga pengene til, direkte treffer studenter, sier han. Han mener også at det manglet dokumentasjon i begrunnelsen for søknadssummen. 

– Grunnlaget for kuttet i støtten er at vi ikke har klart å finne tilstrekkelig med data for å støtte opp pengesummen de har fått, sier han.

– Litt skummelt å ikke vite

Også medlemmene i studentradioen er frustrerte og overrasket over kuttet.

– Det er rett og slett litt skummelt å ikke vite om det gode tilbudet Radio Nova har til sine medlemmer, ikke nødvendigvis kommer til å være der i fremtiden.

Det sier Simen Vorhaug Yazdan (21), som er helt fersk i organisasjonen. Han studerer Midtøsten-studier med arabisk og mener at det er skummelt å satse videre på radio når man ikke har den forutsigbarheten.

Sindre Clasen (25) har vært med i studentradioen i tre år. Han studerer ledelse av kreativ næring ved Handelshøyskolen BI og mener at kuttene skaper usikkerhet for nye medlemmer. Samtidig er han positiv når det gjelder organisasjonens fremtid.

– Radio Nova har vært igjennom tykt og tynt flere ganger før. Så jeg er sikker på at Radio Nova fortsetter, bare fordi at jeg vet at folk som er her er såpass lidenskapelige, sier han.

Powered by Labrador CMS