Strikken tøyd for fagskole
Fagskolen i Oslo står overfor store kutt etter at byrådet i Oslo la frem sitt nye budsjett. – Særlig førsteårsstudentene kan få to tøffe år, sier studentleder.
– Det er vanskelig å se for seg hvordan vi kan opprettholde studieplasser og arbeidsplasser med et slikt kutt.
Slik lyder ordene til rektor ved Fagskolen Oslo Kirsti Andresen i kjølvannet av det nye budsjettforslaget til Byrådet i Oslo.
Fagskolen Oslo, en relativt liten skole med studenter innen ulike yrkesutdanninger, står potensielt overfor dramatiske budsjettkutt. Byrådet foreslår at driftstilskuddet til Fagskolen i Oslo kuttes med fem millioner kroner i 2025 og ti millioner kroner i 2026, noe som tilsvarer en innsparing på 14,5 prosent i deres driftsbudsjett.
En brutal og overraskende beskjed
Kirsti Andresen, rektor ved Fagskolen Oslo
Dramatiske konsekvenser
– En brutal og overraskende beskjed, sier Andresen.
Innstrammingene står i kontrast til regjeringens og kommunens satsing på yrkesfag ellers. Hun mener at dette er et stort kutt for en liten skole som vil ha uheldige konsekvenser for studentene.
I mellomtiden jobber skolen for å motvirke at forslaget vedtas. Rektor Andresen understreker situasjonens alvor, samtidig som det er for tidlig i prosessen til å ha nøyaktig oversikt over hvilke tiltak skolen må gjøre dersom forslaget går igjennom.
– Der det ofte ikke har vært noen vei videre etter fagbrev tilbyr Fagskolen en videreutdanning som gir mulighet for karriere senere, poengterer Andresen.
Studenter i limbo
Studentrådslederen ved Fagskolen Oslo, Sandre Hall Amundsen, sier at flere studenter deler en frykt for hvordan studietilbudet vil bli seende ut neste år. Særlig førsteårsstudentene kan få to tøffe år, fortsetter han. Muligheten for praktisk rettet videreutdanning er viktig, mener Amundsen.
– Mange som velger yrkesfag er jo ikke så glade i skole, sier Amundsen.
Fagskole er blant de få videreutdanningene innen yrkesfag som er gratis og ikke krever påbygg. Amundsen innrømmer selv at han mest sannsynlig ville avventet høyere utdanning hvis et slikt tilbud ikke fantes.
– Jeg håper på vegne av studentene at budsjettet revurderes slik at de som nå har begynt skal få en fullstendig utdanning på samme nivå som vi ligger på nå, om ikke høyere, avslutter studentrådslederen.
Førsteårsstudent på elkraft, Nicolay Ringstad, anser kuttet som et blandet signal fra en regjering som satser på yrkesfag. Han frykter hvordan kuttene vil påvirke de som ønsker videre utdanning etter fagbrevet. Kuttene omtaler han som “en dråpe i havet” i budsjettene sammenlignet med de proporsjoner forslaget kan få for skolens nåværende og kommende studenter.
Det er ikke rom for mer effektivisering. Forskning og utdanning er allerede et dugnadsarbeid
Guro Lind, leder i Forskerforbundet
Mener Støre slanker sektoren
Leder i Forskerforbundet Guro Lind mener at forskning og høyere utdanning ble den store budsjettaperen etter at regjeringen la frem sitt statsbudsjett denne uken. Sektoren får kutt som tilsvarer en realnedgang på 1,3 prosent sammenlignet med 2024.
Lind mener det er langt mellom Støre-regjeringens lovord og bevilgninger. Idéen om satsing på forskning og utdanning følges ikke opp i budsjettet når det krymper år etter år, sier hun.
Hun trekker også inn den tidligere avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE) som var Solberg-regjeringens krav om «mer effektiv statlig drift», blant annet innen utdanning. Årets kutt er en del av en større utvikling som har skjedd over tid, ifølge Lind.
– Det er ikke rom for mer effektivisering. Forskning og utdanning er allerede et dugnadsarbeid. Beregninger viser at ansatte i universitets- og høyskolesektoren står for to milliarder kroner i gratisarbeid per år, sier hun.
«Festen er over»
I en stortingsdebatt den 6. april 2022 uttalte daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) at «festen er over» for det han anså som unødvendig ressursbruk i utdanningssektoren. Lind undrer seg over hvilken «fest» Moe snakket om.
– Kuttene smerter, det ser vi, sier Lind.
Hun nevner en rekke studiesteder som sliter med å takle budsjettene, deriblant OsloMet som har måttet legge ned studietilbud i tannteknikk. NTNU må legge ned videreutdanning innen helse.
Forskerforbundet anser situasjonen som så prekær at de for første gang på en årrekke, den 22. oktober, går ut av kontorlokalene og ned til Eidsvolls plass for å demonstrere for slutt på kutt.