Eksamen i sus og brus
Studentene mener brus ikke går ut over søvnkvaliteten, men fagfolk er ikke overbevist. Dette er ekspertenes tips for en sprudlende eksamenstid.
Det siste året har nordmenn kjøpt over 569 millioner liter brus, og studentene er intet unntak. I takt med at studentene kravler ut av vinterdvalen og inn på lesesalen for siste runde eksamenspugging, vokser haugene med pant på campus. Men blir man egentlig piff eller paff av brusen?
700 kroner på Pepsi Max i uka
– Pepsi Max er best! Hedda Holtet (19) studerer første året statsvitenskap, og drikker Pepsi Max hver dag.
Nylig kjøpte hun 120 liter av lettbrusen på salg i Sverige.
– En dag hadde jeg med fire flasker Pepsi Max i skoleveska. Det er to liter!
Under nedstengningen drakk hun Pepsi mens hun hadde Zoomundervisning. Da hun kom tilbake til skolen, begynte hun å kjøpe Pepsi i kantina hver dag. Det har hun fortsatt med som student, selv om hun ikke er helt fornøyd med det:
– Det koster jo penger... Én flaske koster 25 kroner, og jeg drikker ofte fire flasker om dagen. Så det er 100 kroner dagen. Oi, det er jo helt grusomt!
– Du bruker 700 kroner på Pepsi Max på en uke?
– Ja, det må jo bli det… Men så har jeg boksene med Pepsi hjemme, og de kjøpte jeg jo billig!
Koffeinavhengig
Går det egentlig an å være avhengig av brus? For Holtet, som i 2020 dokumenterte at hun drakk Pepsi Max 71 dager i strekk, handler det mye om at hun ikke liker andre drikker:
– Jeg liker ikke te. Jeg liker ikke kaffe. Jeg liker ikke jus eller melk. Eller vann. Det er egentlig bare Pepsi Max.
De mest populære lettbrusene, Cola Zero og Pepsi Max, inneholder koffein.
– Det går an å bli avhengig av koffeinholdig brus. Da vil man merke det om man reduserer inntaket, få hodepine og rett og slett føle seg slapp, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.
Ernæringsterapeut Line Holdal skjønner godt at det kan oppleves som om man er avhengig av brus:
En dag hadde jeg med fire flasker Pepsi Max i skoleveska. Det er 2 liter!
Hedda Holtet (19), statsvitenskapsstudent
– Jeg har selv vært avhengig av lettbrus, sier hun til Universitas.
Holdal mener det ikke er så mye koffein i brus at man lett blir koffeinavhengig med mindre man drikker store mengder. Hun peker derfor på psykologiske faktorer:
– Belønningssystemet vårt roper etter raske løsninger, og da er det lett å tro at det er brusen som gjør oss glade.
Mer i eksamenstiden
På HumSam-biblioteket møter vi Anna Aasoldsen (20), som går andreåret på kunsthistorie. Hun har en flaske Cola Zero på pulten når vi finner henne begravd i bøkene. Aasoldsen sier hun drikker brus hver dag, i tillegg til kaffe. Og det fort blir litt ekstra koffein i eksamensperioden:
– I eksamensperioden sitter jeg jo her på biblioteket hele dagen. Da går jeg på caféen og kjøper en dobbel americano i hvert fall to ganger om dagen. Jeg vet ikke om jeg trenger det, men jeg føler det blir en liten pause eller at jeg får mer energi.
Aasoldsen mener storparten av væsken hun får i seg i løpet av dagen er koffeinholdig:
– Det er litt flaut å si, men jeg drikker ikke nok vann.
Piff eller paff?
Effekten av koffein er oppkvikkende, men kan ha en bakside. I en stressende eksamenstid anbefaler ernæringsterapeut Line Holdal tilbakeholdenhet:
– Hvis koffeininnholdet er høyt, kan det påvirke kortisolnivået, altså stresshormonet. I en eksamenssituasjon kan det skape stress, selv om det kan føles bedre på kort sikt.
Søvn kan også bli påvirket. Ifølge Shot-undersøkelsen fra 2022 har 1 av 3 studenter tegn på insomni, altså søvnvansker.
– Jeg har sett at man ikke skal drikke brus på kvelden på grunn av koffeininnhold, men jeg merker ikke noe til det, sier Hedda Holtet.
Søvnekspert Aleksander Andresen er derimot skeptisk:
– Det er noen individuelle forskjeller, men koffein er et potent kjemikal med lang nedbrytningstid. Man har sett at konsentrasjonen av koffein kan være 25 prosent etter 12 timer. Hvis du drikker en kaffekopp klokken 12 tilsvarer det å ha en kvart kopp i systemet ved midnatt.
Selv om man ikke har problemer med innsovning, påvirker fortsatt koffein søvnkvaliteten:
– Det blir fort en ond sirkel: Man sover dårligere, så man drikker mer kaffe eller brus for å våkne, som forverrer søvnkvaliteten videre.
Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky mener allikevel ikke studenter burde kutte all koffein med en gang:
– Generelt vil jeg si at du ikke burde drikke koffein om du sliter med søvnen, i alle fall ikke etter kl 12. Men jeg ville kanskje ikke anbefalt studenter å trappe ned i eksamenstiden, fordi man kan få hodepine. Det beste hadde nok vært å trappe ned enten før eller etter eksamen.