Ræl og andre skatter
Like sikkert som at svalene trekker sørover, er det at gamle greier trekkes ut av boder, kjellere og garasjer om høsten. Her er Universitas loppisguide.
Hver helg gjennom høsten vil byens skolegårder fylles av flittige korpsforeldre som i frivillighetens navn stiller opp for en slikk og ingenting. Mange håpefulle flokker seg til loppemarkedene, hvor man i jakta på billige kvalitetsvarer og sjeldenheter navigerer seg gjennom mengder av nips, kitsch og krimskrams.
Hvordan skal man klare å finne skattene blant alt dette skrotet? Universitas har tatt kontakt med loppemarkedkjenner og tidligere design-student ved Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo (AHO) Aurora Fiveland for sine mest dyrebare loppemarkedråd.
Hjelp, jeg er på loppemarked
Over tekstmelding forteller Fiveland om sine beste tips for de som er på jakt etter nye lopper.
– Hva kjennetegner et godt loppemarked?
Vær der når det åpner og ikke gidd å stå i kø til finloppene
Loppemarkedkjenner Aurora Fiveland
– De største loppemarkedene er som regel best! Jo flere ting, jo større sjanse er det for å finne bra ting. Man er jo på skattejakt. Om loppemarkedet henter lopper hjemme hos folk i forkant er det ofte mye mere ting, skriver Fiveland til Universitas.
Hun peker på loppemarkeder med god plass, sortering og utvalg som særlig interessante. Blant disse nevner hun markedene på Østensjø skole, Marienlyst skole, Skøyen skole og Vålerenga skole.
– Hvordan går man fram for å finne skattene?
– Dette er kanskje mitt beste tips: Vær der når det åpner og ikke gidd å stå i kø til finloppene. Der er loppene nøye utvalgt, og kuratert, og prisen er allerede bestemt. Ta heller turene innom de andre avdelingene, der ligger alt det som ikke kom seg til finloppene og venter, skriver hun videre.
Å gjøre gode bruktkupp handler om tålmodighet, og Fivelands erfaring tilsier at dersom man henger nok på loppis vil man til slutt finne det man ønsker seg.
– Jeg har noen ting jeg alltid ser etter, og på leting etter de tingene finner jeg noe annet fint, forteller hun om sin framgangsmåte.
Etter mange runder på loppemarkeder, har Fiveland opparbeidet et komplett kjøkkenskuffarsenal av brukt bestikk og kjøkkenutstyr i rustfritt stål og tre. Det har tatt tid, men til gjengjeld er det av god kvalitet, og kan brukes livet ut.
– Jeg ser alltid etter bra materialer. Jeg kjøper mest kjøkkenredskaper og servise. Ser alltid etter ting i tre, tinn, rustfritt stål, keramikk, fletta kurver og tekstiler i god kvalitet.
Drømmer om skatter
For å sanke inn flere råd til loppemarkedgjengeren besøkte Universitas Handelshøyskolen BI der vi møtte Elise og Sofie. De studerer ledelse og kreativ næring, og anbefaler Vestkanttorvet som et sted det er mulig å få tak i bruktskatter.
– Hva er det dere ser etter når dere er på loppemarked?
– Jeg leter etter en veske nå. En skinnveske, spesifikt. Men, jeg har ikke funnet noe enda, så jeg må dit igjen på lørdag, sier Elise.
For Sofie ville en kåpe i ren ull vært drømmefunnet på loppemarked.
– Hvilke karaktertrekk bør man være på utkikk etter hos en loppeforhandler?
– Noen som er utadvendt. Hyggelige folk. Og som forteller masse om klærne og tingene, kanskje. Da er det litt lettere å kjøpe, svarer de samtstemte.
– Hvordan gjør man en god investering på loppemarkedet?
– Man må se på hva som er i plaggene og leite masse, svarer Sofie.
Sett premissene
På Frederikkeplassen på UiO møter vi Isabelle. Hun er student ved UiO og forteller at hun nylig gjorde et kupp på et loppemarked på Grefsen.
– Forrige helg så fant jeg faktisk en pult. Den er ganske stor og gammeldags, jeg er blitt veldig glad i den. Den kosta bare seks hundre kroner, forteller hun.
– Hvordan gjør man en god investering på loppemarked?
– Du må prute! Du må komme med en pris før noen andre sier hva prisen er. For eksempel, hvis du finner noe og synes femti kroner er en bra pris, så må du si «jeg tar den her for femti kroner». De har lyst til å selge uansett, så da sier de ja, mener Isabelle.
– Hvilke karaktertrekk bør man være på utkikk etter hos en loppeforhandler?
– En med masse, masse klær, utenpå hverandre. Og en som ikke ser helt ren ut, da kan jeg tenke «der er det kanskje lopper».