Hei hvor det går: Det er ingen skyer i horisonten på studenthuset Chateau Neuf om dagen, med mindre du skulle hatt et lokale og glemte å booke. Produksjonsansvarlig Hensik Evensen klager ikke.

Går som ei kule

Chateau Neufs lokaler er nærmest fullbooket ut semesteret, og noen blir sendt på dør. Vi skal bli bedre enn noen gang, sier produksjonsansvarlig Henrik Evensen.

Publisert

– Etter pandemien har det vært et rush. Mange ventet på å komme i gang, og da det først åpnet, kom alle samtidig. Det sier en fornøyd styreleder Olav Rørstad ved Det Norske Studentersamfund (DNS).

De holder hus på studenthuset Chateau Neuf og leier ut lokaler til eksterne og interne studentforeninger. Nå merker de at det er kamp om plassen.

Det første pandemifrie semesteret siden 2019 er nemlig nærmest fullbooket – bookingene har i det hele tatt aldri vært flere. I tidsrommet fra august til utgangen av desember er det foreløpig booket inn 260 store og små bekreftede og gjennomførte arrangementer fra eksterne studentforeninger. Det er spesielt en økning av eksterne studentforeninger som ønsker å ha aktivitet i de ulike rommene på huset.

Psykososiale effekter?

– Jeg er imponert over gjennomføringsevnen til studentene som gjør dette på frivillig basis for, sier produksjonsansvarlig hos Chateau Neuf Henrik Evensen. Siden 1. august har han og fire andre vært fulltidsansatt på huset for å jobbe med blant annet booking.

Nå gjennomgår de en profesjonalisering av kompetansen. Flere er fulltidsansatt, og flere benytter studenhuset for aktivitet. Studenthuset leier ut lokaler til studentforeningene kostnadsfritt, og dette tror han flere nå har fått med seg.

Han viser til booking av møterom, fester, julebord og mer ambisiøse arrangementer som Silent Disco og konserter. Alt arrangert av studenter.

– Jeg er imponert over gjennomføringsevnen til studenter. De gjør dette på frivillig basis for å øke det psykososiale velværenivået i sine studentforeninger. I skrivende stund er semesteret nærmest fullbooket, opplyser han.

– Det finnes ledige plasser og det er fremdeles mulig å arrangere ting, men det er mest ledig på søndager. Vi er stort sett helt fullbooket.

– Dere må sende foreninger på dør?

– Ja, nå i det siste må jeg si vi ikke har hatt kapasitet. Jeg anbefaler folk å være ute i god tid, gjerne et par måneder.

– Det høres nesten ut som Studentersamfundet i Trondheim?

– Slik jeg ser det nå, er Chateau Neuf først og fremst et kulturhus. Det er kulturaktivitetene som trekker studentene. Samfundet i Trondheim er et stappfullt utested selv om det ikke skjer noe som helst der, det er ikke Chateau Neuf, sier Evensen og legger til at han er «kjempeambisiøs» på Chateau Neuf sine vegne.

Vil bli bedre enn noen gang

Evensen savnet selv et tilholdssted for studenter da han studerte. Nå håper han studenthuset Chateau Neuf kan bli et mer ettertraktet tilholdssted for alle Oslos studenter. Likevel er et nytt tilholdssted for studenter planlagt.

I fjor kjøpte Studentsamskipnaden SiO St. Olavs gate 23, med plan om å åpne 2024. Ønsker Chateau Neuf en ny studentstue velkommen?

– På én side tenker jeg at alle som legger til rette for studentaktivitet er velkommen. Samtidig synes jeg det er vanskelig å se for meg at de kan stille med samme fasiliteter og kompetanse som vi har nå om dagen, sier en fornøyd Evensen.

Han nøler med å kalle det kommende studenthuset en konkurrent.

– Det blir mer et supplement. Det er et ganske høyt gir hos oss hvor vi prøver å reise Chateau Neuf til å bli bedre enn noen gang.

Må drive kommersiell utleie

Chateau Neuf leier altså ut lokaler til interne studentforeninger som Radio Nova, eksterne studentforeninger som linjeforeninger som trenger møtelokaler, og kommersielle aktører. Det er kun sistnevnte som må betale for å leie lokalene.

– Vi prøver nå å holde den kommersielle aktiviteten i storsalen. Det er relativt lite av det, fordi vi stort sett får få forespørslet fra studenter om å leie storsalen, sier daglig leder i Chateau Neuf AS André Titland. Med det mener han at studentene blir prioritert.

Han ønsker å ha minst mulig kommersiell utleie som krasjer med studentenes behov. Titland bekrefter at studenthuset går godt om dagen. Det har det imidlertid ikke alltid gjort, da de tidligere har gått i kraftige underskudd.

– Bunnlinja er nå at vi har stabilisert økonomien etter pandemien, og at vi prøver å være bevisste på at utleien påvirker studentbedriften så lite som mulig, sier Titland.

Powered by Labrador CMS