BØNNESTUND: Her ber Muzakar Amin i medisinstudentenes bønnerom.

Ber om nytt bønnerom

Tre kvadratmeter er for liten plass, mener de muslimske studentene ved Det medisinske fakultet.

Publisert Sist oppdatert
RENE FØTTER: Muzakar Amin forbereder seg på en av de fem daglige bønnene med grundig fotvask på et toalett ved Det medisinske fakultet.
LITE BØNNEKOTT: Muslimene ved Det medisinske fakultet må få et større rom til bønn, mener Bushra Ishaq, medisinstudent og talskvinne for Muslimsk Studentsamfunn.

– Bønnerommet vi har nå er bare et kott. Det rommer kun én person om gangen, sier legestudent og talskvinne for Muslimsk Studentsamfunn (MSS), Bushra Ishaq.

Som muslim er hun pålagt å be fem ganger daglig på faste tidspunkter. Både Ishaq og de andre muslimske medisinstudentene er da henvist til et tre kvadratmeter stort rom. Også ernæringsstudentene og tannlegestudentene bruker dette bønnerommet.

– Under ramadan skapte plassmangelen kø utenfor det lille rommet i de korte pausene mellom forelesningene, sier Ishaq, som legger til at det er ekstra vanskelig på denne tiden av året når bønnetidene er så korte.

– Det har ført til at enkelte ikke har fått utført bønnen sin i det hele tatt, sier hun.

I Frederikke-bygningen finnes det et eget bønnerom. For studenter fra Det medisinske fakultet (MED) og Det juridiske fakultet (JUS) er det vanskelig å rekke dit i pausene på femten minutter. På JUS har de derfor fått et kollokvierom hvor de kan be.

Forsinket saksgang

Allerede i juni sendte Ishaq og MSS en søknad til Institutt for Medisinske Basalfag (IMB), hvor dagens bønnerom befinner seg. MSS ba da om et større og mer egnet rom, men svaret lot vente på seg. Først da Ishaq igjen tok kontakt for et par uker, begynte det å skje noe.

– Dette kan ha sammenheng med at det ikke har vært noen kontorsjef her på seks måneder, sier Eva Mjelde, som ble tilsatt som kontorsjef for IMB i oktober. Områdeleder for Teknisk Avdeling (TA) tok spørsmålet om bønnerom opp med TA sentralt, hvor saken nå er til utredning.

– Vi stiller gjerne rom til disposisjon for muslimske studenter, og jeg håper vi finner en ordning raskt. Men mer og mer på universitetet blir sentralisert, og vi har forståelse for at det er nødvendig med en helhetstenkning.

– Er det ikke mulig å finne en midlertidig løsning?

– Teknisk avdeling har ytret ønske om at man skal finne en løsning sentralt, og da følger vi det. Men det trenger jo ikke å ta et år før de får til noe, sier Mjelde.

Utreder bønneplan

TA, Studentprestene og studieseksjonen skal nå utrede en sentral plan for bønnerom ved Universitetet i Oslo (UiO). Astri Ottesen, driftssjef i TA, sier målet er å finne ut om det overordnede regelverket som finnes for bønnerommet i Frederikke-bygget, skal gjelde for alle bønnerommene ved UiO.

– Vi ønsker en gjennomgang av hele problemstillingen fordi det er flere som kommer med ønsker om større arealer, sier hun.

Studentprest Inger Anne Naterstad tror derimot ikke det er så mange andre enn muslimer som krever egne rom til bønn.

– For mange hører bønn til livet utenfor Blindern, mens muslimer må be i løpet av studiedagen. Vi støtter deres krav om bønnerom, og det er dumt at det tar så lang tid, sier Naterstad.

Men ifølge studiedirektør ved UiO, Monica Bakken, må de muslimske medisinstudentene smøre seg med tålmodighet en stund til.

– Vi har ikke rukket å se på saken ennå fordi vi først fikk den i forrige uke, men vi vil gripe den an så fort som mulig, sier hun.

Powered by Labrador CMS