IKKE TA SJANSEN: – Når boligprisene først faller, blir det også vanskeligere å få lån hos bankene, sier BI-ekspert Dag Einar Sommervoll. Han mener det er risikabelt for studenter å kjøpe egen bolig.

– Ikke kjøp bolig

Prisøkningen i boligmarkedet vil ikke vare. Studenter kan ende opp som de store boligtaperne.

Publisert Sist oppdatert

Jeg vil fraråde unge studenter med liten egenkapital å kjøpe egen bolig de neste fem årene.

Dag Einar Sommervoll, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI

– Det er alltid vanskelig å spå nøyaktig når boligmarkedet vil falle. Det som er sikkert er at den stigningen vi har sett de siste årene ikke vil vare. Boligpriser varierer mye over tid, og det vil komme et boligprisfall som svir, sier førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, Dag Einar Sommervoll.

Han advarer studenter med liten egenkapital mot å kjøpe bolig.

– Det å kjøpe egen bolig er en risiko for alle, men standardstudenten med lite egenkapital er ekstra sårbar. Lite egen kapital kan fort føre til at en sitter igjen med lån etter at boligen er solgt, hvis boligprisen faller, sier Sommervoll.

Han forklarer at boligmarkedet er svært uforutsigbart. En liten endring kan føre til store konsekvenser.

– Det er utenkelig at boligprisene bare faller litt, de faller betydelig når de først faller, legger han til.

Studenter må passe på

Den typiske studenten har lite egenkapital, og må ta opp store lån for å kunne kjøpe en bolig. Sommervoll forklarer at det kan gå riktig ille om man kjøper på feil tidspunkt. Han opplevde selv boligkrise da han var student.

– Hvis du er en av de som kjøper leilighet rett før et prisfall i markedet, ender du fort opp som en av taperne. Det så vi under det forrige prisfallet på 80-tallet. En av mine medstudenter på den tiden kjøpte leilighet rett før prisfallet, og han ble tvunget til å slutte på studiene, flytte hjem og selge leiligheten for mindre enn han hadde kjøpt den for. Det samme kan fort skje med studenter i dag hvis de kjøper seg en leilighet, og det ligger en prisnedgang rett rundt hjørnet, forteller Sommevoll.

Det er nå lenge siden vi har hatt en boligkrise her i Norge, men prisveksten varer ikke evig.

– Det var et stort fall for boligprisene i Norge på slutten av 80-tallet, som nådde lavpunktet i 1993. Etter det har det mer eller mindre gått oppover. Unntaket var finanskrisen for noen år siden, men det prisfallet var bare en liten dump i veien, sier Sommervoll.

Fristende marked

Sommervoll mener at man minst én gang i løpet av en 20 til 30 års periode vil oppleve en nedgang i boligpriser som svir skikkelig. Nå er det nesten 25 år siden forrige boligkrise, og Norge har ennå ikke hatt noen skikkelig krise. Da blir det lett å la seg rive med.

– Det er farlig å tenke at boliger bare stiger i pris og at alle kan bli vinnere alltid. Det er alltid en risiko for prisfall, sier Sommervoll.

Han mener det er lett å bli etterpåklok når man vurderer boligmarkedet.

– Det er lett å se tilbake og tenke at man skulle kjøpt eller solgt, men å se fremover er langt vanskeligere. Boligmarkedet er uforutsigbart.

Han forklarer at hvis man først skal kjøpe bolig som student, bør det være et sted man planlegger å bo en god stund.

– Når man skal kjøpe bolig som student, er det viktig å tenke langsiktig, hvis markedet stuper blir du ikke kvitt den.

Sommervoll mener studenter helle bør se til leiemarkedet.

– Leiealternativet er det beste for studenter, sier han.

Avhenger av Europa

Norge er også avhengige av at Europa holder seg på beina for å unngå en stor boligkrise. Det mener stipendiat ved økonomisk institutt på Universitet i Oslo, Andre Kallåk Anundsen.

– Mitt stalltips er nok at vi i løpet av de neste årene heller vil se en demping av prisveksten enn at vi opplever en skikkelig smell som under bankkrisen på slutten av 80-tallet. Men, dersom ting skulle gå riktig galt i Europa kan vi nok ikke utelukke at vi opplever en nedgang i boligmarkedet på landsbasis. Det som i alle fall er sikkert er at ingen bør basere sitt boligkjøp på en tanke om at prisene vil fortsette å stige med 8 prosent i året inn i all fremtid! sier han.

Powered by Labrador CMS