Fjerner boliggarantien for internasjonale studenter
Internasjonale studenter kommer ikke lenger først i studentboligkøen i SiO. De bør ikke prioriteres i ubegrenset antall, mener Velferdstinget i Oslo og Akershus.
Utenlandske studenter skal nå sidestilles med førsteårsstudenter utenbys fra i studentboligkøen til Studentsamskipnaden i Oslo og Akerhus (SiO). Det vedtok Velferdstinget i Oslo og Akershus (VT) denne uka.
Endringene i tildelingsreglementet for studentboliger betyr at internasjonale studenter ikke lenger alene står først i køen når ledige boliger skal fordeles. VT vil legge ansvaret for å gi studenter fra utlandet tak over hodet over på utdanningsinstitusjonene.
– Vi mener det er riktig å prioritere internasjonale studenter i køen, men ikke i et ubegrenset antall og fullstendig til fortrengsel for øvrige førsteårsstudenter, sier Birgit Skarstein, leder i VT.
Vil flytte ansvaret
I tildelingsreglementet deles internasjonale studenter inn i to ulike grupper: de som det er reservert bolig for etter avtale med utdanningsinstitusjonene, og de som ikke har en slik avtale.
SiO har i dag slike avtaler med tre institusjoner: Universitetet i Oslo (UiO), Handelshøyskolen BI og Høgskolen i Oslo og Akershus. Endringene i regelverket betyr at ansvaret for de internasjonale studentenes boliggaranti flyttes fra Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) til utdanningsinstitusjonene.
– Vi ønsker en forutsigbar boligsituasjon. Vi ønsker at institusjonene skal inngå avtaler og binde seg opp mot SiO for å sikre de internasjonale studentene en bolig. Poenget er at SiO må slippe dette ansvaret, SiO er bare et verktøy. Ansvaret bør og skal ligge på institusjonene, sier Skarstein.
– Boliggaranti et kvalitetsstempel
Leder for Studentparlamentet ved UiO, Morten Bakke Kristoffersen, er usikker på hva endringen i tildelingsreglementet vil innebære.
– Jeg har forståelse for argumentene, med tanke på at norske førsteårsstudenter i dag ikke har mulighet til å skaffe seg bolig. Samtidig er det jo et kvalitetsstempel både for SiO og UiO at vi har internasjonal boliggaranti, sier han.
Kristoffersen har tro på at UiO nå vil fikse avtaler om boliggaranti også for de internasjonale studentene som per i dag ikke har det.
– Det er vanskelig å si hvordan endringen vil gå utover de internasjonale studentene uten avtale. Men jeg regner med at det blir omtrent det samme som når norske studenter reiser på utveksling, altså at noen vil finne seg bolig, mens andre vil slite, avhengig av hvor ressurssterk man er.
Ny boligpolitikk
Boligkrisa for studenter i Oslo og Akershus var bakteppet da Velferdstinget denne uken debatterte og vedtok sin boligpolitikk.
– Debatten dreide seg om hvilke tiltak vi kan gjøre for å møte boligsituasjonen i ly av omstendighetene i dag. Det handler om hva vi kan gjøre for de som står i boligkø, og de som allerede bor i studentboligene, forteller Skarstein.
Godkjenner endringene
Utover endringer i tildelingsreglementet, ble blant annet maksimum botid i studentboligene, fellesvaskerienes framtid og beliggenhet for nye boliger heftig debattert.
Fellesvaskeriene er roten til alt vondt.
Stian Lågstad, informasjonsansvarlig i Velferdstinget i Oslo og Akershus
– Fellesvaskeriene er roten til alt vondt, utbrøt Stian Lågstad, informasjonsansvarlig i VT.
Det ble foreslått å fase ut fellesvaskeriene på sikt, og erstatte dem med egne vaskemaskiner i felleskjøkken eller private bad, men dette punktet fikk ikke gjennomslag. Det fikk derimot mange av forslagene om plassering av nye boliger.
– Studentboliger skal ligge i nærheten av campus, eller ha god tilgang på kollektivtransport, helst begge deler, sier Skarstein.
En samlet innstilling blir videre levert til SiO, som skal behandle den i to omganger, først i boligstyret og deretter i hovedstyret. Hovedstyret vil etter all sannsynlighet godkjenne endringene. Disse vil da gjelde fra 1. januar 2013.