Kampen om et bedre leiemarked står nå

Med skyhøye leiepriser og helsefarlige boforhold rammer boligkrisa studenter hardt. Nå utredes husleieloven, og vi trenger flere i kampen for en rettferdig boligpolitikk!

Publisert Sist oppdatert

Nok et år har saker om studenter som sliter med å finne bolig rundt semesterstart preget nyhetsbildet. I Oslo har leieprisene på private boliger økt med nesten 30% på tre år, og spekulative boliginvesteringer fortsetter å drive opp prisene. Samtidig blir kvaliteten på de rimeligste boligene stadig verre.

Ingen studenter som leier i de store byene har råd til å leve på kun studiestøtte. Det viser en ny indeks fra Norsk studentorganisasjon. Vi betaler urimelig høye leiepriser, lever i helseskadelige boliger og må jobbe lange timer ved siden av studiene for å få endene til å møtes.

Bolig må være en menneskerettighet, ikke en vare

Nå har vi muligheten til å endre dette!

I juni 2023 oppnevnte regjeringen nemlig Husleielovutvalget. Utvalget skal foreslå endringer i husleieloven for å styrke leietakernes rettigheter og botrygghet. I sin første delrapport i januar, kom de allerede med gode forslag om styrket oppsigelsesrett for oss som leier, og bedre muligheter til å forlenge kontrakter. Det kan bidra til at utleiere ikke kaster oss ut for å skru opp prisene for neste leietaker. Likevel er det klart mer som må gjøres.

I midten av oktober blir hele rapporten klar. Da skal utvalget presentere en norsk offentlig utredning (NOU), der de gir anbefalinger for nødvendige endringer i husleieloven.

Vi i Spire forventer at NOUen adresserer de dype, strukturelle utfordringene i boligmarkedet. Stortinget må vedta endringer som sikrer studentenes rettigheter, høyere boligstandard og overkommelige leiepriser.

Nå står slaget! Vi har endelig en mulighet til å endre boligmarkedet, men det krever at enda flere organiserer seg i kampen for en rettferdig boligpolitikk.

Det er på tide å utfordre maktubalansen mellom leietakere og utleiere. Ulikheten i Norge øker, og boligmarkedet er en viktig årsak til det. Bolig må være en menneskerettighet, ikke en vare. Stortinget må handle, og vi må sørge for at de hører oss. 

Powered by Labrador CMS