SIO selger Åråsen Studenthus og kaster ut studentene:
Fra 3893 til 7200 i leie
Minstepris på nye Lillestrøm Studentby er 7200 kroner. Inga (20) må få hjelp hjemmefra og Emma (20) flytter hjem på grunn av økning i leia.
– Jeg har jobbet ekstra mye i sommer og har måttet få ekstra støtte hjemmefra for å ha råd til å bo i de nye boligene. Jeg har ikke så lyst til det, det er ganske idiotisk.
Det sier Inga Banach (20) til Universitas. Hun studerer vernepleie ved Oslomet på Kjeller, og leier en av Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) sine studentboliger på Åråsen utenfor Lillestrøm. Frem til oktober betaler hun 4626 kroner i måneden for leien.
Men i oktober må hun og de andre beboerne flytte fordi SiO har solgt Åråsen studenthus. Banach skal flytte til SiOs nybygde studenthus på Lillestrøm, og må deretter betale mellom 7200 og 7500 i måneden.
Det var ikke ønsket til vernepleierstudenten.
SiO lovet prioritet
Helst ville Banach finne en ny bolig i samme prisklasse som på Åråsen. Til tross for at det ville bli en lenger avstand enn fra Åråsen til Kjeller, søkte hun seg til Kringsjå studentbolig i Oslo. Da kunne hun finne en bolig til om lag samme pris. Hun lette også på det private leiemarkedet, men fikk ikke napp.
Likevel hadde hun fått beskjed fra SiO om at hun skulle få forrang på studentboligene til SiO. I et infoskriv som ble sendt ut til beboerne på Åråsen fra SiO i mai, står følgende: «Lillestrøm studentby åpner for innflytting 3. oktober og alle beboere på Åråsen, som søker seg over til Lillestrøm Studentby eller til en av SiOs andre studentbyer i Oslo, vil altså bli prioritert».
Da september kom, og hun ennå ikke hadde fått studentbolig eller privat bolig, turte hun ikke lenger stå på venteliste. Hun søkte seg til nye Lillestrøm studentby. Der fikk hun raskt tilbud om bolig. Hun takket ja og må nå ut med nesten 3000 mer i måneden.
Aller helst ville hun blitt boende på Åråsen.
– Jeg er på tredje året og kunne tenke meg å bo på Åråsen. Jeg er fornøyd med arealet og standarden som er her, sier Banach når Universitas møter henne.
Banach viser til den korte veien til campus på Kjeller og Lillestrøm sentrum.
SiOs nye boliger på Lillestrøm er litt større og har bedre standard enn de 20 år gamle boligene på Åråsen. Avstanden blir imidlertid lengre for dem som studerer på Kjeller, sammenlignet med Åråsen.
Må få hjelp hjemmefra
Men for Banach er ikke dette nok til å rettferdiggjøre prisen. I de nye boligene må hun ut med 30 000 kroner mer i året.
Hun ser på leieøkningen med bekymring og må få hjelp hjemmefra for å dekke kostnadene.
Da vi fikk beskjed om prisene i mai var det første jeg gjorde å ringe mamma og være hysterisk og i krise
Inga Banach (20), student
– På mitt studie har man praksis, og jeg må ut med 900 kroner i måneden for busskort. Da har jeg bare 300 igjen fra Lånekassen til mat og alt annet, forklarer Inga.
Banach er frustrert over den trange studentøkonomien, og gjør det klart at leieøkningen ikke hjelper. Da hun ble kjent med de nye prisene, var hun villig til å godta en reisevei på over én time og flytte til Kringsjå, for å fortsette med leieprisen hun var vant til.
Men etter å ha stått på venteliste i flere måneder turte hun ikke lenger. Hun synes situasjonen er urimelig:
– Da vi fikk beskjed om prisene i mai var det første jeg gjorde å ringe mamma og være hysterisk og i krise. For, faen unnskyld meg – disse nye prisene!
Flyttet hjem
I e-postene beboerne på Åråsen fikk fra SiO om salg av studenthuset, begrunnet SiO salget med at kapasiteten var større enn etterspørselen hos studentene. Universitas har sett e-posten.
De siste årene har søkertallene vært lave, og ifølge SiO har det vært vanskelig å fylle opp rommene. Men når Åråsen nå legges ned, erfarer Universitas at Inga Banach ikke er alene om å være uenig i SiOs beslutning om å prioritere beliggenhet over pris.
På Åråsen kunne man få en hybel i dublett for 3893 kroner. SiO tilbyr rett nok hybler til lignende priser på Sogn og Kringsjå, men for studenter ved Oslomet campus Kjeller blir dette langt å reise. Dersom man nå ønsker å bo studienært i Lillestrøm, må man ut med nesten det dobbelte i leie – samtlige botilbud i nye Lillestrøm studenthus koster over 7000 kroner.
Emma Fredriksen (20) bodde inntil nylig også på Åråsen. Hun forteller at hun i utgangspunktet var positiv til ny bolig i sentrum av Lillestrøm. Det var frem til hun fikk vite om prisbykset på flere tusen kroner. Hun valgte heller å flytte hjem.
Beboerne på Åråsen har visst om den forestående nedleggelsen i lang tid, men ifølge Fredriksen ble de ikke gjort kjent med prisene i det nye bygget før tidligere i år.
– Det nye tilbudet var utrolig dyrt. Jeg hadde egentlig sett for meg å flytte dit, men vi fikk ikke noe informasjon om priser før vi fikk muligheten til å søke (mai i år, journ. anm.), forteller hun.
Hun studerer i likhet med Banach vernepleie på Oslomet campus Kjeller. I denne sammenhengen ser hun på seg selv som heldig som kommer fra Lillestrøm på grunn av nærheten til studiestedet. Likevel beskriver hun det ikke som den ideelle studietilværelsen å bo hjemme:
– Det er ikke så gøy. Når man først har vent seg til å bo for seg selv og være fri, er det kjedelig å måtte flytte hjem igjen.
Også for oslopendlerne
«Vi ønsker at studentene skal kunne søke bolig på Lillestrøm eller i Oslo uavhengig av hvor de studerer, ut fra egne behov og ønsker».
Det skriver styreleder i SiO Stine Johannesen i en e-post til Universitas.
Styret i SiO fattet vedtaket om salget av Åråsen med en forutsetning om at Lillestrøm studentby skulle erstatte tilbudet.
«Er det å erstatte tilbudet når prisen nesten dobles og studenter som bodde i Åråsen ikke har råd til å flytte dit?»
«Studentene på Åråsen kan søke andre SiO-boliger til ulik pris og standard, og vil da være prioritert som internsøkere», svarer Johannesen.
«Vi har snakket med en som bor på Åråsen som søkte på SiO-boliger i samme prisklasse i Oslo i mai og stod på venteliste frem til september uten å få svar. Hvordan er det da mulig?»
«Det hørtes rart ut. Jeg vil oppfordre vedkommende til å kontakte SiO Bolig så de kan finne ut hva som kan ha skjedd her».
Ifølge Stine Johannesen, styreleder i SiO, er noe av tanken bak de nye boligene at de skal være attraktive også for studenter ved lærestedene i Oslo.
«På Lillestrøm Studentby får studentene gangavstand til sentrum, til tog og buss. Det vil gjøre boligene aktuelle både for studenter som studerer i nærheten av Lillestrøm, og for studenter i Oslo», skriver Johannesen.
Pris er viktig, og det er en utfordring å bygge innenfor dagens kostnadsramme
Stine Johannesen, styreleder i SiO
På oppfølgingsspørsmål om det er rett prioritering gitt studentenes økonomiske situasjon, slik Banach forteller om, svarer hun følgende:
«Vi må som sagt gjøre tilpasninger av boligtilbudet for å sikre at boligene vi tilbyr møter studentenes behov, også fremover. Pris er viktig, og det er en utfordring å bygge innenfor dagens kostnadsramme.»
Dermed blir boligene dyrere for leietakerne. Ellers forteller hun at SiO alltid veier byggkvalitet opp mot vedlikeholdskostnader, og generelt forsøker å holde kostnadene nede.