Vi fortjener endring i boligpolitikken

Det er på tide at vi studenter begynner å kreve handling fra byrådet.

Publisert

Det er ekstremt vanskelig å skaffe seg bolig i Oslo, spesielt for oss studenter. Tallene fra studentindeksen er ikke en overraskelse. De bekrefter det vi alle visste fra før.

Ved studiestart ble studenter plassert på midlertidige sovesaler, og rekordmange står nå uten et sted å bo. Tusenvis står fortsatt i kø for studentboliger over hele landet. Da må det bygges mer. 

Før valget sa Høyre at de ønsket å doble antallet studentboliger. Men likevel fremstår byrådet fortsatt handlingslammet i møte med boligkrisen mange av oss studenter har møtt ved studiestart i år. 

Høyrebyrådet regulerer færre boliger enn det opposisjonen foreslår. Skal vi klare å forbedre situasjonen må byrådet skru på krisemodus og begynne å korte ned på saksbehandlingstiden og regulere flere boliger.

Kreativitet skader heller ikke. . Hva med å omgjøre kontorlokaler og andre bygg til studentboliger? Siden man ikke må bygge helt nye bygg, vil dette være den beste løsningen for å øke tilbudet raskt.

De fleste studenter må finne seg et sted å bo i det private markedet, og de kommer heller ikke godt ut av boligkrisen. Vi har alle en venn som bor trangt og betaler en formue i leie, en som har en dårlig utleier, og noen som rett og slett lever under farlige forhold. 

Vi har alle en venn som bor trangt og betaler en formue i leie

De skyhøye prisene og de dårlige leievilkårene er alle strukturelle problemer som må løses politisk, og som krever handling nå. Vi studenter må ikke kun kjempe for flere studentboliger, vi må også kjempe for at hele boligmarkedet blir mer studentvennlig.

Det aller viktigste er å innføre flere tiltak for å redusere prisen også i det private markedet. En mulighet for å oppnå dette er å innføre boplikt i Oslo. Det vil si at dersom eieren ikke bor i boligen mesteparten av året så er man nødt til å leie den til noen andre. Dette kan øke tilbudet og senke prisene, en løsning høyrebyrådet dessverre nekter å vurdere.

Vi må også sørge for at boliger blir sikkerhetssjekka oftere slik at det er tryggere for oss studenter å leie privat, og vi må jobbe for mer organisering av leietakere slik at alle vet hvilke rettigheter de har og kan få hjelp om de har en utleier som ikke respekterer det. 

Det er en kjempeseier for oss studenter at regjeringen har økt studiestøtten. Samtidig viser studentindeksen tydelig at studiestøtten alene ikke er nok til å leie bolig i Oslo.

Engasjementet for boligpolitikk må bli like stor som engasjementet for økt studiestøtte. Vi må stille strengere krav til politikere og boligmarkedet i Oslo slik at våre behov blir prioritert fremfor utleiernes profitt. 

Powered by Labrador CMS