Rekordvanskelig å få studentbolig
– Vi må tredoble utbyggingen, sier studentleder Tone Vesterhus. Det har aldri vært vanskeligere å få tak i studentbolig enn nå, melder SiO.
– Det er flott utsikt fra takterassen, sier Jonas Ulvestad.
Han og kjæresten har nettopp kapret en leilighet i siloene på Grünerløkka – et av Oslos mest populære studenthus. De to søkte om plass i en parleilighet i juni, og fikk leiligheten allerede måneden etter.
Men ikke alle Oslos studenter har vært like heldig. Ved Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) sto det 3449 studenter i boligkø før helgen. Det er tilsynelatende en nedgang fra 4200 personer på samme tidspunkt i fjor – men SiO opplyser at nedgangen skyldes en ny måte å beregne køen på.
I realiteten er situasjonen verre enn noen gang.
Det er utrolig synd at vi må oppleve det her år etter år. Ikke bare skjer det igjen, men det blir også verre.
Tone Vesterhus, leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus
– Det er utrolig synd at vi må oppleve det her år etter år. Ikke bare skjer det igjen, men det blir også verre. Studentveksten er stadig større enn boligbyggingen, og det er enkel matematikk at dette ikke går opp, sier Tone Vesterhus, leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus (VT).
Tall som Norsk studentorganisasjon (NSO) har hentet inn viser at situasjonen også er kritisk andre steder i landet. Til sammen står 14 500 studenter i boligkø.
Vesterhus mener byggingen må tredobles for å få til et skikkelig løft, fra dagens nivå på rundt tusen boliger i året. Hun mener dagens situasjon er uholdbar.
– Det er skuffende når kollegaer får telefoner fra studenter som ikke kan flytte til byen fordi de mangler boplass, og slik blir nødt til å si i fra seg studieplassen, sier Vesterhus.
Tosidig opposisjon
Utdanningspolitisk talsmann for Fremskrittspartiet (Frp), Tord Lien, er kritisk til regjeringens studentboliginnsats.
– Regjeringen lovet å ta et grep i studentboligsatsningen da de tok over for Bondevik-regjeringen i 2005, men tusen boliger i året gir ikke resultater som monner. De har hatt et historisk handlingsrom i sin periode som de ikke har utnyttet, sier Lien.
– Hvorfor skal vi stole mer på Frp enn på regjeringen?
– Vi har programfestet 2000 nye boliger i året, mens Ap har lovet 3000 i sitt program. Forskjellen er at vi holder det vi lover, mens Ap ikke har gjort noe med studiestøtten som de lovte å øke ved forrige valg, sier Lien.
Heller ikke til venstre for regjeringen er de imponert. Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, mener at Oslo er en «sinke» på studentboligfronten.
– I Oslo finnes det over 60 000 studenter. De siste elleve årene har det blitt bygd 222 studentboliger i året i snitt. Det er så få at det er pinlig, sier Moxnes.
Innrømmer uakseptabel situasjon
Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Ragnhild Setsaas, viser til at dagens regjering har holdt sine løfter når det kommer til studentboliger.
– Regjeringen har i perioden 2006-2013 gitt tilsagn til 7801 nye boliger. Til sammenligning var forrige regjering helt nede i 314 boliger i 2005, som var det siste året de styrte, sier Setsaas.
– Ser vi likevel nå resultatet av en for lav satsning fra regjeringens side de siste årene?
– Vi innrømmer at situasjonen i dag ikke er akseptabel, og at det fortsatt er for få studentboliger. Derfor økte vi tilsagnet til 1500 nye boliger i revidert nasjonalbudsjett for 2013, altså mer enn de tusen som var lovet, sier statssekretæren.
– I 2009 lovet dere høyere studiestøtte, noe som ikke er blitt innfridd. Hvorfor skal studentene stole på dere nå?
– Fordi vi har vært troverdige som holdt løftet vårt om studentboliger i forrige periode, og vi vil derfor gjøre det samme i neste, sier Setsaas.