Hvor kan jeg kaste tampongen?

Mye kan ødelegge eksamenstiden din, ikke minst mensen på et ubeleilig sted. Universitas har undersøkt hvor store problemer menstruerende studenter faktisk møter i hverdagen.

Publisert Sist oppdatert

Bak lukkede toalettdører sitter jenter. De rekker en hånd ned i en sokk og trekker frem en tampong som forsiktig har blitt sneket opp fra sekken på lesesalen og raskt dyttet ned i sokken for at ingen skal se det. Lakkerte negler ruller brukte tamponger og bind inn i toalettpapir før de kaster dem i plastikkposene på veggen. Enkle bevegelser vi kvinner har perfeksjonert siden starten av puberteten.

Mensen er noe som angår ca halvparten av oss, og igjennom årene har det blitt utviklet en rekke produkter som skal hjelpe oss mot røde flekker i buksen. Men hva gjør du dersom du sitter på lesesalen på Blindern, og merker uroen spre seg i kroppen fordi du har glemt tampongene hjemme? Hvor lett er det egentlig å ha mensen på de forskjellige læringsstedene i Oslo?

Universitas tok turen til Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Universitetet i Oslo, Westerdals OSLO ACT , Handelshøgskolen BI og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) for å sjekke forholdene. Vi besøkte dametoalettene og handicaptoalettene. Dette var det vi fant.

Lei av pensum? Her er fem bøker du kan lese i eksamenstiden uten dårlig samvittighet

HiOA

Høgskolen består av flere bygg rundt på Pilestredet, men har også lokaler på Kjeller og i Sandvika. Vi var på Pilestredet.

På Høgskolen sjekket vi to bygg. Vårt første besøk går til dametoalettene i første etasje i bygg P48.

Doene var å finne i et rom med fire dører. Bak tre av dem var det toaletter. Flere jenter kommer inn og ut av dørene, i det vi endelig står alene foran vaskene, kan vi titte inn. På venstre side av alle doene henger det hvite sanitærposer i klyper på veggen. Posene ser ut til å ha blitt byttet for kort tid siden. Helt innerst er det et toalett med egen vask. Her er det mulig å vaske menskopper, et økonomisk og miljøbevisst alternativ til tamponger, i fred og ro.

Til venstre og bak en vegg finner vi handicaptoalettet. Ved vasken står en søppelkasse som bugner med papir. Ved siden av toalettet henger en tom sanitærpose på en klype.

Siden HiOA består av flere bygg, velger vi og også se på kantinebygget, P46. Bak store sjokoladeplate-lignende dører finner vi et smalt rom, med tre slitte toalettbåser. Alle har plastikkpose hengene på veggen. Dette lover godt for de menstruerende kvinnene ved høgskolen.

Kommunikasjonsrådgiver ved HiOA, Heidi Tofner, forklarer at alle dame – og handicaptoaletter skal ha sanitærposer som blir tømt hver dag.

– For mange år siden hadde vi dispenser for salg av bind og tamponger. Denne ble avviklet da den var veldig lite i bruk, skriver Tofner i en mail til Universitas.

Dette ble bekreftet av noen studenter vi snakket med i kantinen. De synes ikke det er et problem at det ikke selges bind eller tamponger på skolen, og nærmeste butikk er 100 meter å gå fra kantinen.

I det dørene slår opp får jeg et glimt av en sanitærpose

Carina Hunshamar, journalist i Universitas

Westerdals Oslo ACT

Inne i den firkantede boksen, som rommer høyskolen Westerdals Oslo ACT, er det toaletter i flere etasjer. Første etasje er stort og åpent. Ned et trappetrinn og til venstre finner vi de første dame- og handicaptoalettene. Dørene slår mot hverandre ut i den trange gangen. Fargesprakende rom kommer til syne og ved siden av begge toalettene er det egne pedalbøtter øremerket til bind og tamponger. Det ser ikke ut til at Løvenskiold-brødrenes pengetriksing går ut over sanitærposetilbudet på Westerdals.

Vi besøkte dame- og handicaptoaletter i første- og femte etasje. Alle toalettene hadde egne søppelbøtter til sanitært bruk. Også handicaptoalettene. Heller ikke på Westerdals selges det bind og tamponger på skolen. Vi snakket med noen studenter om hva de syntes om tilbudet. De var fornøyd med hvordan det var og så det ikke som et problem at det ikke selges bind og tamponger på skolen.

– Det tar mindre enn ett minutt å gå til butikken, forteller en kvinnelig student.

AHO

Inne i et murbygg, bak en høy murvegg ligger Arkitektur- og designhøgskolen. Bygget slynger seg som en slange rundt på området. Inne i murslangen finner vi et skilt som guider oss til toalettene.

På AHOs unisextoaletter er det ingen sanitærposer som henger på veggene, kun papirsøppelkasse for håndpapir.

Vi møter noen studenter og konfronterer dem med mangelen på sanitærposer, men de mener det ikke det er et problem.

– Søppelkassen er rett ved toalettet, så det er bare å kaste tamponger det, mener en dame.

Damens argument ga først mening for oss i ettertid. Da vi besøkte skolen gikk vi i første etasje og fikk kun øye på unisextoalettene. I etterkant har det blitt kjent for oss at det også finnes egne dametoaletter hvor det er søppelbøtter tilgjengelig kun centimeter unna dosetet.

Tatt på toalettet: De slagsterke kvinnene ved AHO lot ikke vente på seg, når Universitas ikke fikk med seg at de hadde egne dametoaletter med svært tilgjengelige søppelkasser. Foto:AHOpåDO aka Knutsen/Kleven

Blindern

Universitetet i Oslo, Blindern består også av flere bygg. Vi besøkte Det humanistiske fakultet (HV) og samfunnsvitenskapeligfakultet (SV). Inn en automatisk skyvedør og opp noen trapper fant vi toalettdørene. Vi åpner dørene og en mindre behagelig lukt slår mot oss som. Vi har ikke lyst til å være her lenge, men vi ser at det er sanitærposer ved doene.

Vi krysset universitetsplassen og går inn i SV-bygget. Her er det også toaletter i flere etasjer, vi bestemmer oss for å sjekke ut forholdene i andre etasje. Flere høye heler går inn og ut av den travle døren. To toaletter spyler vann uten pauser og ved siden av dem henger det klyper med tunge poser på.

I begge byggene er det sanitærposer på alle toalettene, både dame- og handicaptoalettene. På Blindern finnes det en egen Bunnpris hvor studentene kan kjøpe sanitærprodukter.

Gruer du deg til eksamen? Dette går sensorene på nervene (3)

BI

Handelshøyskolen BI. Blazere og Mullberry vesker fyller gangene. Veskene går i tog mot store hvite dører. Vi fikk ikke lov til å filme inne på toalettene her, men jeg bestemmer meg for å gå inn undercover, som en menstruerende kvinne, men uten kamera.

Jeg trekker pusten dypt og tar tak i døren. En rekke med smale toalettdører kommer til syne. Jeg ser forsiktig rundt meg og lister meg inn. De fleste toalettene er i bruk og jeg blir stående i kø, men i det dørene slår opp får jeg et glimt av en sanitærpose. Egentlig er det alt jeg trengte å se.

På BI er det også både dame-og handicaptoaletter og alle har sanitærposer. Jeg ser ingen dispenser til bind og tamponger inne på doene, men skulle det være krise er det heldigvis en dagligvarebutikk like ved skolen.

Pælm den i søppla

Alt i alt er forholdene bra på studiestedene i Oslo. De fleste av stedene vi besøkte hadde egne søppelposer til sanitært bruk, bortsett fra AHO. Så er du sterk nok i klypa til å åpne posene, er det ingen grunn til å tette toalettene med blodige bind og tamponger. Dersom du glemte tampongen hjemme, må du dessverre forlate toalettet og håpe at det ikke drypper mens du løper til nærmeste butikk.

Powered by Labrador CMS