Blindern rystet av knivstikking
Forrige torsdag ble to kvinnelige ansatte på UiO skadet i en knivstikking. Studenter forteller om en følelse av sjokk, mens tillitsvalgt etterlyser handling fra ledelsen.
– Interessert i meditasjon?
En mann med caps og blå jakke deler ut brosjyrer på nedre Blindern. Det er en stille og rolig mandag morgen, og svært lite som tyder på at en knivstikking fant sted på campus for noen dager siden.
Torsdag forrige uke ble to kvinnelige ansatte ved UiO skadet i en knivstikking. En førsteamanuensis i 60-årene fikk alvorlige skader, mens en lektor i 30-årene slapp unna med lettere skader, ifølge NTB.
Mannen som gikk til angrep var en 23 år gammel student, og hendelsen skjedde inne på et av byggene som tilhører Farmasøytisk institutt.
Kilder har opplyst til VG og NRK at studenten skal ha strøket på eksamen nylig. Han er siktet for drapsforsøk og grov kroppsskade, men erkjenner bare straffskyld for sistnevnte, ifølge NTB. Lørdag ble han varetektsfengslet i fire uker, med brev- og besøksforbud.
– Det er en forferdelig hendelse som har skjedd på Universitetet i Oslo i dag, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) til nettavisen Khrono i etterkant av hendelsen. Borch sendte også varme tanker til de fornærmede og deres nærmeste.
Skremte og sjokkerte studenter
Mandag møter Universitas flere studenter på Frederikkeplassen ved UiO for å høre hvordan de reagerte på nyhetene om knivstikkingen på sitt eget universitet.
– Det var veldig sjokkerende. Særlig da jeg fikk vite at det var på UiO, men ikke hvor, sier Amalie Ytre-Hauge, som går årsstudium i italiensk.
Hun forklarer at hun kommer fra et lite sted i Sogn og Fjordane, og at hun er relativt ny i hovedstaden.
– Det verste man hører om der jeg kommer fra, er at noen trimmer mopeden. Da er det veldig skremmende å plutselig høre om en knivstikking, sier Ytre-Hauge, men legger til at hun likevel opplever Blindern som et trygt sted å være.
Rasmus Idsøe Røed går bachelor i kjemi og biokjemi. Han har derfor mye undervisning i nærheten av Farmasøytisk institutt.
– Da nyhetene kom ble jeg veldig rystet. Jeg fikk også mange telefoner fra familien som var bekymret, siden jeg studerer på kjemisk institutt, sier han.
Også Røed føler seg trygg på UiO. Han ser på knivstikkingen som en isolert hendelse.
– Føler at Blindern er et trygt miljø
Litt lenger opp på Frederikkeplassen sitter Hanne Myrvoll, som studerer lingvistikk på UiO.
– Det er jo først og fremst innmari trist, og det er vanskelig å skjønne at noe sånt kan skje her, sier Myrvoll.
Det verste man hører om der jeg kommer fra, er at noen trimmer mopeden
Amalie Ytre-Hauge, student på UiO
Hun har også merket en diskusjon om hvorvidt universitetet er mer utrygt etter hendelsen.
– Jeg føler at Blindern er et veldig trygt miljø, og har vanskelig for å tro at noe sånt skal skje igjen. Så jeg føler meg ikke mer utrygg enn før.
Aleksander Ewert var ikke selv på campus da knivstikkingen fant sted. Informatikkstudenten betegner likevel nyhetene som «sykt».
– Nå rammet det ansatte, men det kunne selvfølgelig rammet studenter også, sier Ewert.
Han forteller også at han har fått en e-post fra UiO med info om hendelsen, og føler at universitetet har håndtert det godt.
Bortreist ledelse
At studentene føler seg trygge er rektor Svein Stølen glad for. Likevel forteller han at også han opplevde nyhetene som rystende.
– Vi hadde mange møter i etterkant av hendelsen, og det lå et alvor over disse møtene. Vi i universitetsledelsen var også sterkt preget, forteller Stølen.
Han forklarer at hele universitetsledelsen var bortreist denne dagen – noe som ifølge Stølen skjer omtrent én gang i året.
– Har dere satt i gang noen tiltak i etterkant av hendelsen?
– Det vi hadde fokus på, var å ta oss av mennesker på instituttet, kollegaer, studentene og de berørte, sier Stølen, og legger til:
– I tillegg har vi snakket mye om hvordan man skal komme tilbake til normalen. Det er første gang noe sånt har skjedd i universitetets 212 år lange historie, sier Stølen.
– Vi har snakket med studenter som fremdeles føler seg trygge, men som ble både rystet og skremt av hendelsen. Hva tenker du om det?
– Det er kanskje ikke så overraskende, og veldig forståelig, for det var en rystende hendelse. Men det er fremdeles trygt på UiO. Vi er omtrent 35.000 mennesker her, det er som en mellomstor norsk by. Likevel er det første gang noe sånt skjer.
Vi ønsker ikke stengte dører overalt
Belinda Eikås Skjøstad, hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet
Stølen sier at ledelsen er forsiktig med å evaluere seg selv, men at mye tyder på at beredskapen har fungert godt.
– Tilbakemeldingene vi har fått tyder på at rutinene våre fungerer godt, selv om dette er langt fra noen drømmesituasjon. Det vil komme en evaluering etter hvert, men det må noen andre stå for. Den evalueringen skal vi lytte godt til.
– Kan dette hende meg?
«Vi opplever den dramatiske hendelsen på UiO som svært urovekkende, tenker på de berørte ansatte, og setter nå vår lit til at universitetsledelsen raskt tar tak for å trygge ansatte og studenter», skriver Belinda Eikås Skjøstad i en e-post til Universitas.
Hun er hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet, som representerer omtrent 2300 medlemmer ved UiO.
Skjøstad skriver videre at mange av deres medlemmer kjenner på at det som er en svært alvorlig situasjon.
«De spør seg kanskje, kan dette hende meg?», skriver hun.
Tirsdag morgen ble UiO utsatt for nok en alvorlig hendelse i ett av sine bygg. Domus Juridica, det største bygget på Det juridiske fakultet, hadde i løpet av natten blitt utsatt for omfattende hærverk.
Skjøstad påpeker at dette er to hendelser på kort tid som skaper utrygghet for deres medlemmer, som både er vitenskapelig og administrativt ansatte.
«Vi er veldig urolige for at enkelthendelser kan true vårt åpne universitet og ønsker ikke stengte dører overalt. Det gjelder altså å ikke gjøre noe overilt, men lytte til fagforeninger, som representerer de ansatte, og til studentene», avslutter hun.