PÅ FLYTTEFOT: Edvard Mortensholm har måttet pakke ned alle tingene sine, bare noen uker etter han først pakket det ut. Alt skal frysebehandles før han får flytte inn igjen.

Fikk veggedyr i innflyttingsgave

Panikken sprer seg på Blindern Studenthus etter at enkelte beboere har fått bekreftet veggedyrsmitte i leiligheten sin. Masterstudent og beboer Thea Jonette Reinfjell mener SiO burde ta mer ansvar.

Publisert Sist oppdatert

Torsdagen etter fadderuka kommer det et anonymt innlegg i Facebook-gruppa: «It’s official! Det er veggedyr i leiligheten».

De neste dagene strømmer det inn med innlegg og kommentarer. «Hvilken etasje?», er det en som spør. «Høres frekt ut, men veggdyr er IKKE noe vi vil ha spredt videre», kommenterer en annen. Det blir laget oversikter for å kartlegge hvilke vaskemaskiner som har vært i bruk av leieboere med veggedyr, og hvilke beboere som burde være på vakt. 

Og med det sprer det seg panikk på Blindern Studenthus.

Hvis dette pågår over lengre tid, tror jeg det kan gå ut over psyken til folk

Thea Jonette Reinfjell, masterstudent ved medier og kommunikasjon

Nyinnflyttet

Psykologistudent Edvard Mortensholm og samboeren flyttet inn i parbolig på Blindern studenthus i høst. Etter kort tid begynte de å våkne med merkelige insektbitt. Mortensholm kontaktet Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) og det ble gjennomført skadedyrkontroll. Dermed ble det bekreftet: Studentboligen de hadde flyttet inn i hadde veggedyr. 

– Vi fikk egentlig bekreftet på kontrollen at det allerede var veggedyr i boligen da vi flyttet inn, forteller Mortensholm.

Han bestemte seg derfor for å informere de andre beboerne på studenthuset, i tilfelle hans bolig ikke var den eneste med veggedyr. Han postet et innlegg i Facebook-gruppa til Blindern Studenthus, som er drevet av beboerne. 

PAKKET: Mortensholm må flytte til Bjølsen i en uke, men får ikke ta med seg tingene sine.

– Det er viktig med tanke på å stoppe spredning. Når man bor sammen med så mange mennesker er det viktig at flere er på vakt, sier Mortensholm.

Når Universitas møter Mortensholm, er hele leiligheten hans pakket ned i esker. Alt skal frysebehandles og selve leiligheten må steames. De skal dessuten bruke gift som skal forhindre at veggedyrene kommer tilbake igjen.

Mortensholm og samboeren har fått midlertidig bolig på Bjølsen mens leiligheten behandles. Reiseveien til universitetet blir altså ganske mye lengre i en uke, men det bryr ikke Mortensholm seg noe særlig om nå.

– Heller det enn å sove med vegggedyr, sier han. 

– Kjemperart

En av leieboerne som så Mortensholms innlegg på Facebook er Thea Jonette Reinfjell. Hun bor i samme bygg som Mortensholm, men har ikke veggedyr. 

Reinfjell bekrefter at det eksploderte med spørsmål i gruppa etter det begynte å komme innlegg om veggedyrsmitte

– Da tenkte jeg at det er kjemperart at SiO ikke har kommet på banen og sendt ut en e-post med info, sier hun.

Reinfjell savner informasjon om at det har blitt funnet veggedyr i studenthuset og om hvilke tegn man som leieboer bør se etter. Blindern studenthus består av totalt 357 boligenheter, og Reinfjell bemerker at det er umulig å vite om alle beboerne på studenthuset er med i Facebook-gruppa. 

– Det kan være noen som bor med veggedyr uten å vite det, påpeker hun.

– Må melde fra

ETTERLYST: Thea Jonette Reinfjell mener SiO burde komme på banen. Hun etterlyser bedre informasjon for å dempe panikken på studenthuset.

Universitas har vært i kontakt med SiO i forbindelse med denne saken. Kort tid etter at vi først tok kontakt for et intervju, sendte SiO ut en felles e-post med generell informasjon om veggedyr til leieboerne på Blindern Studenthus. 

Universitas har fått lese e-posten, hvor det står at det er boliger med mistanke om veggedyr på studenthuset. Dette til tross for at det i en av leilighetene er bekreftet veggedyrsmitte, noe også SiO bekrefter til Universitas.

På spørsmål om kommunikasjonen til resten av studenthuset svarer boligdirektør Henrik Graarud i en e-post:

«Vi har forståelse for at noen kan bli bekymret når de hører om veggedyr. Vi kan likevel betrygge med at vi har gode rutiner for å håndtere slike tilfeller, og at alle som kan være berørt blir informert».

Han skriver videre at det blir utført nabosjekk og at naboer som kan være berørt blir informert. 

«Det viktigste budskapet mitt til studentene er å melde fra om de oppdager noe i leilighetene sine», skriver Graarud. 

Jeg er veldig glad for at vi bor i studentbolig når vi fikk det her

Edvard Mortensholm, bachelorstudent ved psykologi

Engstelige

Dagene etter at det ble bekreftet veggedyr i studenthuset har vært en påkjennelse for leieboerne. Thea Jonette Reinfjell forteller om en venninne hun har i studenthuset som har insektsfobi og som engster seg for veggedyrsmitte. Noen leieboere har satt møblene sine midt i rommet i håp om å forhindre smitten.

Reinfjell har også selv kjent engstelsen på kroppen.

– Jeg ligger her på kvelden og tenker på det. Jeg tenker på om det er veggedyr i boligen min, og om jeg har sjekket senga mi godt nok, forteller hun. 

SKITTENTØY-SKREKKEN: Reinfjell forteller at flere på studenthuset har blitt engstelige for å bruke vaskeriet i frykt for veggedyr-smitte.

Spesielt vaskerommet på studenthuset har blitt tema blant leieboerne. Flere er redde for at veggedyrene kan smitte gjennom vaskemaskinene. Reinfjell forsøkte å foreslå for SiO at de kunne stenge vaskeriet i en time og kjøre kokvask på alle maskinene, men er ikke kjent med om dette faktisk ble gjort. 

– Det er ikke akkurat deilig å vaske klær i det vaskerommet fra før.

Reinfjell håper hele skadedyr-situasjonen blir ferdig så fort som mulig, og at man får behandlet alle boligene som er rammet. 

– Hvis dette pågår over lengre tid, tror jeg det kan gå ut over psyken til folk. Det er jo mentalt belastende å tenke på at dyr er i senga di, sier hun. Likevel er hun ikke overbevist om at stresset skal ta slutt helt enda.

– Jeg tviler på at vi kommer til å få beskjed av SiO når det hele er over. 

Tar regninga

Når Universitas forlater leiligheten til Edvard Mortensholm, skal han til byen for å kjøpe seg nye sko, for alle skoene hans skal til behandling. På badet henger det også en pose med helt nye klær som han og samboeren skal bruke mens de andre klærne deres hastebehandles.

Det er med andre ord belastende å få veggedyr, og kanskje ikke uten grunn at de andre leieboerne er så redde for å få det selv.

Tross panikken på studenthuset, vil Mortensholm understreke at han har vært fornøyd med hvordan SiO håndterte situasjonen. Han forteller at studentsamskipnaden reagerte raskt da det først oppsto mistanke om veggedyr, og at de har hjulpet masse etter det ble bekreftet. Det er også SiO som har tatt regningen for all skadedyrutrydding i studentboligen.

– Jeg er veldig glad for at vi bor i studentbolig når vi fikk det her, sier Mortensholm.

Powered by Labrador CMS