– Angst er skjerpende
Psykologspesialist er skeptisk til den yngre generasjonens alvor. Han tror du fint kan få deg jobb uten A’er.
Pensjonistene blankpusser termosen sin, den grelle belysningen er skrudd opp i Silurveien, og sensorene har lastet inn den siste oppdateringen av plagiat-programvaren. Uroen stiger på campus inn mot jula. Nesten halvparten av studenter kjenner på eksamensangst, ifølge SHOT-undersøkelsen fra 2018.
Angst er ifølge Psykologiforeningen en generell overaktivering av kroppens sentrale funksjoner. Et kjennetegn ved angst som lidelse, er et mønster av unnvikelse, altså unngåelsen av situasjoner hvor denne følelsen kan oppstå. Men av de fulle lesesalene på Blindern å dømme, virker det imidlertid ikke som angsten har lammet studentene i år.
Worst-case
Heller ikke studenten Oda Berg, som spiser lunsj på Trygve Kaffebar på Blindern. Hun har erfart det nedrigste scenariet for mange studenter da hun strøk flere ganger som tidligere jusstudent. Hun beskriver studiemiljøet som «konkurransedrevet» og «giftig.»
– Kulturen der legger føringer for at hvis du ikke møter kravene, så greier du deg ikke. Jeg har lært at det går bra, sier hun.
Berg studerer nå offentlig administrasjon og ledelse, og kjenner stadig på eksamensangst. Hun har fått tips til å håndtere eksamensangsten fra en privatpsykolog.
– Det gjelder bare å møte opp, sette seg ned og aktivt fokusere på å være student. Men det kan være vanskelig å holde fast ved det rasjonelle, at situasjonen ikke er «make-it-or-break-it.» Da er det litt provoserende når en får tips om å gå seg en tur, sier hun.
Mitt inntrykk er at dette er en del av tidsånden, at vi driver å hauser hverandre opp
Anders Skuterud, Psykologspesialist
For å bøte på de lammende følelsene, har SiO både psykologer og tips parat. På deres nettsteder oppfordres studentene i eksamens-harnisk til å «forberede seg» og til å «planlegge noe hyggelig å gjøre når du har fri.»
Men er det noe å se frem til hvis fremtiden din har gått opp i røyk?
Generasjon prestasjon
Seniorrådgiver i Psykologforeningen, Anders Skuterud, har over 40 års klinisk erfaring og vil gjerne hilse på vegne av alle dem som har levd et langt liv. Han sitter i Spania, og tar gjerne en prat med Universitas om angsten for fremtiden.
– Det er vanskelig å få jobb i noen sammenhenger. Men generelt sett er det ikke så krevende som den angsten tilsier. Mitt inntrykk er at dette er en del av tidsånden, at vi driver og hauser hverandre opp. For du kan få deg en jobb uten A-er, sier han.
Senioren fastholder at forestillingene om livets og studienes alvor ofte er overdrevne. Han understreker også at det ikke er utelukkende negativt å være i følelsens vold.
– Litt angst er ikke bare normalt, men også positivt i forhold til prestasjon. Angst er skjerpende i samband med enhver prestasjon. Men jo sterkere den er, jo mer lammende virker den, forklarer han.
Samtidig understreker han at kraftig angst kan trenere kunnskap og føre til hjerneteppe. I slike situasjoner gjelder det å holde pusten og knytte angsten direkte til oppgaven, og så begynne å skrive usensurert.
Eks juss-student Oda Berg har forsonet seg med angsten, men tviler på hvor nyttig den er i et eksamenslokale.
– Angsten er der for en grunn. Men hadde jeg kunnet den skru av, så hadde jeg gjort det, sier hun.
– Hvordan har det gått på studiet?
– Veldig bra. Bedre enn noen gang. Jeg synes det, uansett hvilken karakter jeg får, sier Berg.
Ro i Torshovparken
Roen har de ferske studentene Jonas Vollset og Alex Tan Thanh Duong også fått tak på. Nittenåringene vedkjenner seg begge bedrager-syndromet på sine respektive studier, men deler allikevel gjerne noen tanker om avkobling.
– Jeg planlegger automatisk for alle mulige utfall. Man er stressa for at bussen skal streike på eksamen og den slags. Da går jeg gjerne en tur i Torshovparken og prøver å sette ting litt i kontekst. Eller lese en lettlest bok, sier Duong.
Litt provoserende når en får tips om å gå seg en tur
Oda Grøttjord Berg, studerer offentlig administrasjon og ledelse ved UiO
– Har du noen anbefalinger?
– «Da vi var yngre» av Oliver Lovrenski, sier han.
Kompisen Jonas Vollset sverger til det sosiale når han skal koble av. Han driver med idrett, musikk og henger med venner.
– Hva gjør dere da?
– Chillern, sier Vollset.