Boitkott: Filosof Franco Trivigno fra USA synes det er trist hvordan Norge har importert Black Friday. Han boikotter og kaller det en kapitalistisk orgie.

Professor freser mot Black Week: 

– Kapitalistisk orgie

I et dilemma mellom overforbruk og trang økonomi står studentene i en vanskelig skvis. Svarene til filosofene spriker også på spørsmål om hva studentene bør gjøre.

Publisert

Black Week er rett rundt hjørnet. Samtidig er det dyrtid, og studentlommeboka trenger rabattene. Spørsmålet er om man skal låse seg inne med bind foran øynene for å motstå fristelsene, eller å kaste seg ut i massene av varer. Filosofene er uenige.

Jeg føler at Black Week bare promoterer konsum

Thirza Nelis (20), sosiologistudent på Erasmus ved UiO

Filosof Franco Trivigno mener uka er en kapitalistisk orgie. Han mener man bør spørre seg selv om man virkelig trenger det man har tenkt å kjøpe, og poengterer at de fleste stort sett har klart seg uten tingene de nå legger i handlevogna. 

Etikkprofessor Ole Martin Moen understreker på sin side at studentene bør benytte seg av rabattene. Har man dårlig råd, bør man kjøpe seg det man trenger, sier han.

Promoterer konsum

Kritisk: Mina Gjørsli (21) skal kjøpe ny tørketrommel, men er kritisk til Black Week-fenomenet.

Mina Gjørsli (21) går grunnskolelærer 1.-7. på Oslomet. Hun er godt forberedt på den kommende uken og skal kjøpe seg ny tørketrommel. Hun stiller seg likevel kritisk til konseptet.

– Det er teit at de skrur opp prisene først, for så å skru de ned under Black Week. Derfor er det viktig å undersøke lang tid i forveien.

Hun har ingen planer om å betale mer enn 5000 kroner for en ny tørketrommel.

Sosiologistudenten Thirza Nelis (20) er Erasmus-student ved UiO. Hun tar stor avstand til hele uken.

– Jeg føler at Black Week bare promoterer konsum. De bomber deg med reklame om lave priser og overbeviser deg om å kjøpe ting du ikke trenger.

Hun presiserer at hun selvsagt forstår at de med dårligere råd kan ha nytte av en slik uke. Likevel mener hun at det etiske dilemmaet ikke ligger hos forbrukeren, men snarere hos produsentene.

– Jeg tror ikke man burde se på personen som kjøper noe under Black Week, men heller selskapene som promoterer det.

Ikke nødvendigvis uetisk

Moen stiller seg uforstående til hva som skulle være galt med å handle under Black Week, med mindre man kjøper ting man ikke trenger.

– Hvis det er noe man trenger, burde man kjøpe det når det er billigst.

Tar avstand: Thirza Nelis (20) mener at Black Week kun promoterer konsum.

De pengene man eventuelt sparer denne uka kan man gi til et veldedig formål, mener han.

Ifølge Moen ville det være rart om alt forbruk i løpet av Black Week ble stemplet som overforbruk.

– Det er ikke gitt at Black Week fører til det, så om man ikke overforbruker ellers så har man sitt på det tørre.

Filosofiprofessor ved UiO Arne Johan Vetlesen stiller seg veldig positiv til studenter som tenker at Black Week er kritikkverdig. Å bruke uka til å kjøpe ting man trenger i en ellers trang økonomisk situasjon er derimot ikke etisk galt, ifølge filosofen.

– Gitt den økonomiske situasjonen mange studenter er i, så syns jeg ikke man skal kreve at de skal være moralske forbilder, konstaterer han.

Kapitalistisk utnyttelse

Filosofkollega Franco Trivigno er amerikaner og stiller spørsmål ved Black Weeks betydning i Norge. Han forklarer at det som startet som Black Friday faller hvert år dagen etter Thanksgiving – en amerikansk helligdag hvor familie og venner samles for å takke for livets gaver. Dette får Trivigno til å reagere.

– Dagen viet til familie og takknemlighet blir utnyttet for kapitalismen. Det blir en kapitalistisk orgie hvor man skal kjøpe så mye som mulig for å få de beste tilbudene, sier han.

Ifølge amerikaneren har Norge sett til USA og innsett hvor genialt dette konseptet er. Ved å få folk til å handle masse for å sikre seg gode tilbud kan de gjøre stor profitt. Paradoksalt nok har det ingen tilknytning til det å være takknemlig, sier Trivigno.

Snart jul: Johan Flaa (24) har planer om å sikre seg alle julegavene.

– Står studenter ovenfor et etisk dilemma når de skal handle på Black Week?

– Det er klart at studenter har dårligere råd, men det egentlige spørsmålet er om du har blitt lurt til å tro du trenger disse tingene fordi de er på tilbud, sier Trivigno som derfor mener at det etiske spørsmålet ligger hos produsentene.

I tillegg mener filosofen det er et tydelig skille mellom økonomisk rasjonalitet og etisk rasjonalitet.

– Rasjonalitet i økonomisk forstand er nemlig det som gagner en selv mest. Men etikken har en annen forståelse av rasjonalitet – ideen er at det ikke er personlig gevinst som skal styre alt.

Personlig boikotter han konseptet fordi han mener det er en helt åpenbar manipuleringsstrategi for å få folk til å handle unødvendig.

– Thanksgiving skal jo være en dag for å ytre takknemlighet overfor det man har, mens det under Black Friday veldig fort bikker over til egenrådighet.

Julestria

Parallelt med Black Week sniker julestria seg innpå. Maskiningeniørstudent på Oslomet Johan Flaa (24) har planer om å sikre seg alle julegavene han trenger på Black Friday.

– Jeg tenker det er lagt opp til at man skal handle den dagen, og hvis jeg setter av den eksakte datoen trenger jeg ikke stresse med julegaver senere.

– Føler du på et etisk dilemma når du skal handle på Black Friday?

– Nei, for om jeg kjøper noe eller avstår fra å kjøpe noe på Black Friday kommer de store butikkjedene til å produsere og kjøre Black Week uansett. Man burde selvsagt være bevisst rundt det, men hvor mye påvirkning har det om jeg kjøper en genser under Black Week eller ikke?

Det blir en kapitalistisk orgie hvor man skal kjøpe så mye som mulig

Franco Trivigno, professor i filosofi ved UiO

Orgie eller ei går filosof Trivigno med på at julegavehandel kan stå seg som motiv for å benytte seg av rabattene.

– Hvis man vil kjøpe en fin gave som uttrykker ens kjærlighet til et familiemedlem, en venn eller en kjæreste, tenker jeg det er innafor å bruke slike rabatter for å få mest for pengene.

Powered by Labrador CMS