Utilstrekkelig bibliotek

Publisert

De siste to ukene har bokinnkjøp ved UB blitt diskutert i denne avisa. Jeg tror egentlig at jeg og [Halvor Kongshavn, overbibliotekar på Humsam-biblioteket ved UB](1), er enige på de vesentligste punkter. Vi mener begge at tilgang til rikholdige samlinger av bøker er essensielt for å kunne føre «fremragende forsknig», særlig innenfor samfunnsvitenskapelige og humanistiske fagfelt. Vi mener begge at UB kunne hatt godt av å få tilført mer penger til innkjøp.

Det er stusselig at vi bruker halvparten så mye som et offentlig amerikansk universitet som UC Berkeley på nye bøker

Vi skiller kanskje lag ved vår vurdering av hvor stort et problem dette er. Ja, jeg mener det er [stusselig at vi bruker halvparten så mye som et offentlig amerikansk universitet som UC Berkeley på nye bøker](2). Ja, jeg mener det er synd at London School of Economics greier å bruker tilsvarende 700 kroner per student og ansatt i året på nye bøker, mens UB bare greier å bruke rundt 300 kroner (ifølge Kongshavns tall).

Den eminente journalisten Adam Hocschild skriver i en sluttnote i historieverket sitt om belgiernes fremferd i Kongo, Kong Leopolds arv, at boka neppe ville vært mulig uten årtier med store, tunge offentlige investeringer i universitets livsblod og råstoff – altså bøkene. Bibliotekskatalogen som Hochschild har hatt tilgang til er grunnsteinen i hans dokumentasjon av belgiernes overgrep.

Jeg bringer spørsmålet om biblioteksinvesteringer (vi burde ikke si «kostnader») på banen, ikke ut av trass mot ansatte på UB – som jeg er sikker på gjør en god jobb innenfor sine gitte rammer – men fordi jeg er temmelig sikker på at mange med meg opplever at de må ty til Amazon.com når Bibsys ikke strekker til. Det skaper en dyr, individualiserende og ineffektiv akademisk hverdag.

Jeg vil til slutt slå et slag for den utmerkede nettsida AAAAARG.org, med fem a-er. Her kan du laste ned et utall piratkopierte bøker i PDF-format, som du helt sikkert ikke finner på UB.

Powered by Labrador CMS