SKAL, SKAL IKKE?: I eksamensperioden kan det oppstå forvirring når noen studenter reserverer plass på lesesal, mens andre lar være.

Vil skrote booking på lesesalene

Universitetet i Oslo innførte booking av lesesalsplasser under koronatiden. Nå er pandemien over, men reservasjonssystemet består.

Publisert Sist oppdatert

– Det er veldig irriterende hvis man slår seg ned en plass og bretter ut alle tingene, og plutselig er det noen andre som har booket pulten, som gjør at man må flytte seg. Det hele blir litt knotete.

Dette sier geologistudent Martin Friis (23). Han er stort sett å finne på Georg Sverdrups hus, der han leser pensum og pugger til eksamen, som mange andre. Han er en av flere studenter Universitas har snakket med som mener det er på tide at universitetet skroter reservasjonssystemet på Humsam-biblioteket ved UiO.

– Jeg vil heller ha fritt vilt, sier Friis.

Etterdønninger av koronapandemien

Jeg synes det er kjekt å kunne reservere plass

Mina Jansen, student på bachelorprogrammet for kulturarv og bevaringskunnskap

Reservasjonssystemet på biblioteket var et av smitteverntiltakene som UiO innførte under koronapandemien. Systemet er imidlertid blitt værende for to av etasjene. På Georg Sverdrups hus finnes omtrent 1200 plasser. Dette inkluderer sofaer, lesesoner og kollokvierom. Av disse er det to hundre lesesalsplasser som må bookes.

Biblioteket kan ofte være fullt, spesielt i eksamensperioden. Mange av de som benytter seg av lesesalene på biblioteket reserverer plass, men mange lar også være og dukker opp for å se om det er plass likevel. Dette kan ifølge Friis føre til merkelige og kleine situasjoner.

– Hadde alle brukt det, ville det kanskje fungert godt, sier han. Han opplever at det er få som faktisk tar seg bryet med å reservere plass på lesesalene i Georg Sverdrups hus. 

Ive Norbakken (21) studerer spesialpedagogikk og er også ofte på Georg Sverdrups hus for å lese. Hun stiller seg kritisk til bookingsystemet, og tror det er for komplisert for mange.

– Jeg tror rett og slett det er fordi folk ikke helt vet hvordan de skal booke, sier Norbakken.

Vil ha endring

Studenten Anna Julin (26) ser ikke helt behovet for reservasjonssystemet ettersom pandemien er over. Selv bruker hun lesesalene på biblioteket et par ganger i uka, men booker ikke plass. Hun prøver i stedet å finne plasser der man ikke trenger å reservere.

– Jeg synes man kan beholde systemet, men gjøre litt endringer, sier Julin.

– Hvis du var sjef på biblioteket, hva ville du gjort?

– Jeg ville ikke beholdt det som det er nå. Eventuelt kunne man bare hatt booking-plasser i en av etasjene.

Ikke alle er like misfornøyde med reservasjonssystemet. Mina Jansen (22) studerer kulturarv og bevaringskunnskap og synes universitetet burde innføre booking på alle lesesaler i eksamensperioden.

– Jeg synes det er kjekt å kunne reservere plass, spesielt i eksamensperioden. Men det er dumt at det er mulig å booke så lang tid på forhånd, sier Jansen.

Spurte studentene

Anne-Gry Skonnord er seksjonsleder ved Humsam-biblioteket, og er ansvarlig for læringsmiljø og brukermøter.

«Da booking av plasser ble innført, var det som et nødvendig koronatiltak for å kunne holde biblioteket så åpent og tilgjengelig som mulig. Etter pandemien ble booking en mulighet for å tilby studentene en mer fleksibel hverdag», skriver seksjonslederen på epost til Universitas.

Ifølge Skonnord har biblioteket gjennomført spørreundersøkelser som tyder på at mange var fornøyde med bookingen slik det var under pandemien.

«Vi spurte studentene i to omganger om de bruker bookingsystemet. Første gang rett etter pandemien fikk vi høy svaroppslutning og halvparten stemte for, og halvparten imot. Etter noen måneder spurte vi igjen og fikk samme svarfordeling», skriver hun.

Det er grunnen til at studentene må booke plass i tredje og fjerde etasje. Skonnord legger til at muligheten for booking gir forutsigbarhet, som er viktig for mange studenter.

– Kan du skjønne at bookingsystemet kan være frustrerende for mange?

«Det kan jeg forstå, samtidig er det enkelt å finne plasser som ikke må bookes. Hvis man booker plass må man også sjekke inn.»

Skonnord legger til at det var noe forvirring omkring innsjekk til å begynne med. Men hun opplever at dette går greit for de fleste nå. Hun understreker at innsjekk er viktig for å unngå at bookede plasser som ingen møter opp til blir stående tomme.

Ifølge Skonnord viser rapportene fra reservasjonssystemet at mange studenter booker plasser.

Powered by Labrador CMS