65 stasjonære datamaskiner fjernes fra universitetsbibliotek:
Frykter for eksamensperioden
Studenter og bibliotekarer reagerer: – Det kan bety forskjellen på å få levert eksamen, eller ikke, sier student Lea Marie Krona.
I mai fikk bibliotekarene på Sophus Bugges hus beskjed om at de 84 stasjonære datamaskinene de hadde skulle reduseres til ti. Dette var bestemt av IT-avdelingen på humanistisk fakultet, som også eier maskinene. Dette fikk de ansatte på biblioteket til å reagere:
– Sjefen og jeg var veldig uenige i avgjørelsen. Han fikk krangla seg til å beholde 19 datamaskiner, sier studiebetjent på Sophus Bugges hus Steffen Tufteland til Universitas.
Til tross for at studenter måtte jobbe hjemmefra under covid-pandemien betyr ikke det at alle har tilgang til en laptop å ta med seg på campus, ifølge Tufteland. Han mener tilbudet om stasjonære datamaskiner er viktig for studenter som selv bare eier en stasjonær datamaskin, eller som ikke har tilgang til egen maskin.
Tufteland er nå bekymra for konsekvensene fjerningen av datamaskinene kan ha. Han ser spesielt mørkt på eksamensperiodene. Ifølge ham har flere studenter etterspurt Tufteland og de øvrige bibliotekarene om hvor datamaskinene er og når de kommer tilbake. Da må han svare dem at det ikke kommer til å skje.
– 19 datamaskiner kommer fremdeles til å være for lite når eksamensperioden starter. Jeg forventer at vi kommer til å se masse stressa studenter som ikke får printa ut det de trenger, og andre som ikke får en datamaskin de kan sitte og jobbe på.
Stasjonære gir trygghet
En av studentene som ofte benytter seg av de stasjonære datamaskinene, er Lea Marie Krona. Hun sitter på en stasjonær datamaskin på biblioteket på Sophus Bugges hus på Blindern for å printe ut ark hun trenger til en seminargruppe når Universitas møter henne. Gjennom de fire årene hun har studert ved universitetet i Oslo, har hun brukt mange timer ved maskinene. I eksamensperiodene ser hun enda fler benytte seg av dem.
Hun fortviler over avgjørelsen om å fjerne datamaskinene.
– Jeg skjønner ikke hvorfor de skal ta dem bort.
For Krona har datamaskinene på Sophus Bugges hus gitt en trygghet. Hun sier at man aldri vet hva som skjer med egen maskin, og at det da er fint å ha en nødløsning.
– Hvis maskinen min streiker midt i eksamensperioden, er det trygt å vite at man kan dra til universitetet og ha en god maskin å jobbe på.
I likhet med Tufteland frykter Krona for eksamensperioden. Hun er redd at bibliotekarene vil å få mange henvendelser fra stressa studenter som trenger hjelp. I verste fall kan mangel på ledige datamaskiner på universitet være katastrofal, fortviler Krona.
– Det kan bety forskjellen på å få levert eksamen, eller ikke. Det er en trygghet at de er der.
Det er også stor variasjon i hvor gode datamaskiner studenter har, påpeker Krona. De stasjonære har for henne også vært en rask maskin hun vet alltid fungerer.
– Jeg hadde en veldig gammel og treg maskin for noen år siden. Da var det veldig fint at jeg kunne bruke en rask maskin. Det er ikke alle som har råd til nye og raske datamaskiner. Dette er ekstra kjipt for dem.
– Bedre å jobbe på de stasjonære
I tillegg til en god nødløsning, synes Krona de stasjonære datamaskinene rett og slett er bedre å jobbe på. Maskinenes store skjerm og høyde mener Krona at gjør at hun sitter bedre. Hun poengterer også at hun og andre studenter slipper å drasse med seg tungt utstyr når de kan jobbe på universitetets datamaskiner.
– Det er faktisk godt for studentryggen.
Foruten å jobbe ved maskinene, har printing vært den viktigste grunnen til at hun har benyttet seg av tilbudet.
– Printing får jeg rett og slett aldri til med min egen, da det er viktig at jeg kan bruke de stasjonære.
Peker på lavt bruk
I en e-post til Universitas skriver seksjonssjef ved IT-seksjonen ved humanistisk fakultet Bernt Brundtland at avgjørelsen ble begrunnet med lave brukstall.
«Bruken av de stasjonære PC-ene før pandemien var uforholdsmessig lav sammenlignet med klimaavtrykket ordningen innebærer. I forkant av pandemien observerte vi at det gjennom semesteret var mye ledig kapasitet. Etter pandemien ønsket vi å lage bedre plass på lesesalene for studentene som bruker eget utstyr.» Selv etter at datamaskinene ble fjernet, har stikkprøver vist IT-seksjonen at over halvparten av maskinene stort sett er ledige. Videre skriver han at IT-seksjonen rådførte seg med fagutvalgene på instituttene og HFSU som jevnt over støttet utfasingen.
Han viser også til universitetsbiblioteket på Georg Sverdrups hus, og skriver at studenter som ikke har egen datamaskin også kan bruke de stasjonære maskinene der om det skulle bli trengsel på Sophus Bugges hus.
Til Universitas skriver Brundtland at datamaskinene som har blitt fjernet er «avhendet i henhold til UiOs rutiner for brukt IT-utstyr. Dette innebærer at leverandøren enten resirkulerer eller videreselger utstyret.»