MINNEORD: Marsipankaken, prydet med en dødsannonse for studenthuset.

Festen er over, men det er kake igjen

Studenthuset som ble lovet av SiO og Velferdstinget falt i grus. Det feirer BI-studentene med sjampanje og kake.

Publisert

– Biso told you so! Skål! 

Gleden er stor på BIs studentorganisasjon (BISO) sin kakefest denne uken. Anledningen? Prosjektet SO23 er skrinlagt. Head of External Affairs i Biso, Ronja Haugstad Larsen, har kjøpt inn en marsipankake og en flaske sjampanje av typen Moët. 

St. Olavs gate 23 (SO23

  • Bygget kjøpes av SiO sommeren 2021 etter fire års leting. Studentsamskipsnaden betalte 290 millioner kroner for det som skulle bli oslostudentenes nye samlingssted.

  • Bygget skulle pusses opp og åpnes høsten 2023, men dette blir etter hvert justert til åpning i 2024 eller 2025 etter manglende finansiering fra kommune og stat.

  • I 2023 er finansieringen fremdeles usikker, og VT vedtar å øke semesteravgiften delvis for å finansiere renteneutgiftene til SO23.

  • I mai 2023 publiserer Universitas en gravesak hvor det kommer fram at VT mangler en tydelig finansieringsplan for rehabiliteringen av SO23, som ifølge SiO vil koste 265 millioner kroner. 

  • I februar 2024 reduserer VT og SiO ambisjonene om studenthuset, og vedgår at prosjektet var for ambisiøst. De vil i stedet ha et redusert studenthus med mulighet for næring, utleie eller SiO-tjenester. 

  • Desember samme år kommer likevel beskjeden om at planene om et studenthus vrakes. Grunnen er at de mangler finansiering for å realisere drømmen om studenthuset SO23.

– Nå gjenstår bare en siste kamp: Bygget skal selges, deklamerer Larsen foran studentene på Bisos kontorer. 

MOËT: Biso sparte ikke på kruttet da de skulle feire at SO23 skrinlegges – med en sjampanje til over 500 kroner.

Skåler i lykkerus

Prosessen om å få på plass et nytt studenthus i Oslo har vært lang. I 2021 kjøpte Studentsamskipnaden SiO bygget for 290 millioner kroner, og den gang var ambisjonene store. Men drømmene skulle bli vanskeligere å realisere enn forutsett. SiO og Velferdstinget hadde ennå ikke fått på plass en finansieringsplan for rehabiliteringen av bygget to år etter, kunne Universitas melde

I desember 2024 kom den endelige beskjeden om at prosjektet legges dødt. 

Dette hadde Biso ventet på, kan Larsen fortelle. Hun og Carl William Nordby, Academic and Political Coordinator i Biso, har vært kritiske til SO23 lenge. 

– Vi tar dette som en seier, men vi skal fortsette å kjempe videre for å få bygget solgt, forteller Larsen. 

Hadde Velferdstinget hørt på oss for to år siden, så hadde vi kanskje spart studentene for millioner av kroner

Carl William Nordby, Academic and Political Coordinator i Biso

En dyr affære

Nåværende leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus, Oliwia Skowron, mener finansieringen av studenthuset ble vanskelig på grunn av at politikerne drev med en pekelek: 

– Byrådet ville ikke legge så mye penger på bordet før de var sikre på at staten var med på laget. Det kom mange lovnader, men det var ikke tilstrekkelig for å få i gang en prosess. 

Til tross for sine uenigheter, tar ikke VT-lederen Bisos kakefest ille opp:

– Dette er et gjennomslag for dem, så jeg forstår at de ønsker å feire nedleggelsen av prosjektet. 

Biso har gått hardt ut mot Velferdstingets beslutning om å øke semesteravgiften for Oslos studenter i 2023, hvor 25 kroner per student var øremerket for å finansiere rentene etter kjøpet av SO23. Nordby i Biso mener dette burde vært unngått.

– Til sammen har hver student i Oslo betalt 100 kroner til rentene over fire semestre. Det høres ikke mye ut, men når det er i underkant av 70.000 studenter i Oslo blir det litt penger, sier han og fortsetter: 

Vi kan ikke bare late som at alt har vært helt greit

Thea Bråten, styreleder i Det Norske Studentersamfund

– Hadde Velferdstinget hørt på oss for to år siden, så hadde vi kanskje spart studentene for millioner av kroner.

 Skowron står likevel fast på at det var riktig avgjørelse å sette opp prisen: 

– Avgiften hadde ikke blitt økt siden 2016, og den justeres ikke etter konsumprisindeksen (KPI). Det var en justering som uansett var på tide. 

– Er det greit at studentene har måttet betale for dette prosjektet i flere år uten å få noe igjen for det?

– Ja. Avgjørelsen ble vedtatt demokratisk av Velferdstinget. Det er selvfølgelig en økonomisk risiko ved å starte et slikt prosjekt, og denne risikoen var studentene selv villige til å ta ved å stemme for dette prosjektet, sier Skowron. 

LANG KAMP: Ronja Haugstad Larsen har kjempet mot SO23 i flere år.

Bittersøt marsipankake

Også styret ved Det Norske Studentersamfund (DNS), som driver Chateau Neuf, møtte opp for å skåle i sjampanje. Økonomiansvarlig Dina Sandberg tar til orde for at SiO bør selge bygget for å dekke opp for utgiftene knyttet til prosjektet. 

– Hvis de ikke har, eller arbeider med, en tydelig plan for prosessen videre, så er det uansvarlig å ikke selge, mener Sandberg. 

– Er dere glade for at prosjektet er dødt?

– Det er bittersøtt. Nå er det ikke en ønskedrøm som går i oppfyllelse, men dette gir oss mulighet til å se på hvilke andre tiltak man kan fokusere på, sier Sandberg.

Styreleder i DNS Thea Bråten hadde ikke anledning til å stille på kakefesten, men støtter at Biso velger å feire avgjørelsen. Likevel innrømmer hun at festen kan oppfattes annerledes utad: 

– Jeg kan jo se for meg at noen kan synes dette virker tullete. Men for oss er det viktig å tørre å si at dette har vært en krevende sak å stå i. Vi kan ikke bare late som at alt har vært helt greit. 

Powered by Labrador CMS