SUNT: Camilla Smøttebråten (t.h.) og Ingrid Gjerve (t.v.) er tredjeårsstudenter på medisinstudiet. De tror det vil være sunt for medisinstudentene å fokusere litt mindre på karakterer.

Medisinstudiet:

Kutter karakterer: – Blir like stress uansett

Høsten 2025 fjerner UiO graderte karakterer fra medisinstudiet. Studentene møter endringen med blandede følelser.

Publisert Sist oppdatert

Før jul ble det kjent at Universitetet i Oslo har bestemt seg for å fjerne graderte karakterer fra medisinstudiet. Karakterene vil bli erstattet av godkjent/ikke godkjent på eksamensoppgavene.

Utenfor forelesningssalene på Ullevål sykehus varmer Ingrid Gjerve og Camilla Smøttebråten opp lunsjen sin. De er tredjeårsstudenter på medisinstudiet.

Gjerve og Smøttebråten har blandede følelser rundt at karakterene kuttes.

– Det som er greit med karakterer er at man vet hvor man ligger kunnskapsmessig, sier Gjerve.

Det er ikke karakterpresset som gjør medisin til et krevende studie

Camilla Smøttebråten, medisinerstudent

– Tror dere at medisinstudenter kommer til å lese mindre nå?

– Jeg tror ikke at folk kommer til å lese mindre. Hvis de gjør det, så tror jeg egentlig bare det er veldig sunt siden det er noen studenter som bruker for mye tid på lesesalen, sier Smøttebråten.

INGEN VERDI: Ingrid Gjerve forklarer at karakterene på medisinstudiet i praksis ikke har noen verdi i arbeidslivet.

– Like stressende

Gjerve forteller at karakterene ikke har noe å si når man søker videre spesialisering.

De har derimot vært en faktor i vurderingen av hvor man får dra på utveksling, noe studentene sier at har vært en av grunnene til at folk har jobbet for å få høyt snitt. 

 Nå må man eventuelt ta på seg flere frivillige verv ved siden av studiet for å øke sjansen for å kunne dra på utveksling der man ønsker.

– Det er ikke karakterpresset som gjør medisin til et krevende studie, det er arbeidsmengden, sier Smøttebråten. Hun mener derfor at studiehverdagen vil være like stressende uavhengig av om de får karakterer eller ikke.

UMOTIVERTE STUDENTER: Prodekan for studier ved Det medisinske fakultet, Magnus Løberg, frykter ikke at man vil få umotiverte medisinstudenter som følge av at man kutter karakterer.

Tror på positiv effekt

Magnus Løberg er prodekan for studier ved det medisinske fakultet. Han tror at det vil ha en positiv effekt å kutte karakterer.

– Karakterene oppleves som unødvendige siden de ikke brukes. Samtidig tror vi at karakterer har en negativ innflytelse på studiemiljøet, skriver Løberg i en e-post til Universitas. 

Løberg sier videre at ved å kutte karakterer vil studentene få tilstrekkelig tid til å mestre det grunnleggende som er nødvendig som nyutdannet lege, siden de må bruke mindre tid på det veldig spesialiserte.

Han forklarer at de ønsker å skape gode samarbeidsrelasjoner mellom studentene, ikke konkurranse.

– Hvordan har reaksjonene fra ansatte og studenter vært?

– Det har i hovedsak vært positive tilbakemeldinger, sier han.

Å motiveres av karakterer handler i stor grad om hva man kan oppnå med gode karakterer

Magnus Løberg, prodekan for studier ved Det medisinske fakultet

Flertallet ønsket endring

I forkant av at den nye vurderingsformen ble vedtatt, kartla de preferansene blant studentene. Flertallet ønsket overgang til bestått/ikke bestått.

Studentene vil nå få mer spesifiserte tilbakemeldinger på hvordan de har prestert på de ulike fagområdene, i tillegg til bestått/ikke bestått.

– Ved jusstudiet sier de at det ikke vil bli aktuelt å fase ut gradering på grunn av faglig motivasjon. Tror du at medisinstudentene ved UiO vil være mindre faglig motivert som følge av at karakterpresset forsvinner?

– Vi har ingen grunn til å tro det. Å motiveres av karakterer handler i stor grad om hva man kan oppnå med gode karakterer. Vi vet at utvelgelse av nyutdannede leger i spesialisering ikke inkluderer karakterer, sier han.

Løberg understreker også at det på UiO kun har vært karakterer på medisinstudiet i 10 år. Han sier at de ikke ser noen forskjell i prestasjonene på medisinstudentene fra utdanningsinstitusjoner som opererer med karakterer sammenlignet med de som opererer med godkjent/ikke godkjent.

NEDRE SJIKT: Elisabeth Hovdhaugen (NIFU) tror studenter med lavere karakterer vil påvirkes av endringen.

– Liten forskjell i praksis

Elisabeth Hovdhaugen er forsker ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) og har forsket på bruk av karakterer ved høyere utdanning. Hovdhaugen tror ikke endringen på medisinstudiet vil utgjøre noen forskjell på det faglige nivået.

– Medisinstudiet tar inn gode kandidater med høyt snitt. Det faglige nivået vil sannsynligvis vedvare uavhengig av om man gir bestått/ikke bestått, sier hun.

Hovdhaugen tror derimot at det vil være et høyere minimumsnivå som følge av å kutte karakterer.

– Man ser at ved bestått/ikke bestått så forsvinner ofte karakterer fra den nedre enden av skalaen, uten å kunne si noe om at det er praksis ved medisinstudiet, sier hun.

Med andre ord er det ikke sikkert at en medisinstudent som tidligere har bestått med en D eller E vil bestå eksamen med de nye reglene for vurdering.

– Jeg tror den nye ordningen vil føre til mindre konkurranse innad på studiet, sier Hovdhaugen.

Powered by Labrador CMS