Gikk seg til bedre psyke
Da depresjonen spiste opp studielivet, bestemte Andreas Moldskred (23) seg for at nok var nok. To uker senere var han på vei mot Oslo – til fots.
Andreas Moldskred (23) bestemte seg tidligere i høst. Han måtte gjøre noe med depresjonen som hadde rammet ham. Det resulterte i en nær 500 kilometer lang gåtur til inntekt for Studenttelefonen til Mental Helse.
– Det er litt surrealistisk å være her. Jeg merker psykisk at jeg fort blir sliten av å plutselig ha så mange folk rundt meg. Det har vært en stor omveltning for meg de siste ukene.
Tidligere i høst viste ferske tall fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (Shot) at én av tre studenter kan ha en psykisk lidelse. Sammen med Folkehelseinstituttet kartla Shot hele åtte ulike diagnosegrupper innenfor angst-, depresjons- og rusbrukslidelser.
Jeg skal nyte den kebaben, og jeg skal ha det bra igjen
Andreas Moldskred (23), bachelorstudent i forretningsjus og økonomi
Etter at han startet på femte semester på forretningsjus og økonomi i Bergen, og livet begynte å skli ut, bestemte Moldskred seg for å ta grep. Løsningen var en tur på drøye 44 mil med kun sine egne tanker til å holde seg med selskap fra Bergen til Oslo.
– Jeg lå i senga hjemme i Bergen og tenkte at nå må jeg gjøre noe med livet mitt. Og så tok det to uker fra jeg begynte å planlegge, til jeg var på tur.
Alene med tankene
Moldskred brukte 23 dager på å komme seg til Oslo. Med en sekk på 40 kilo og dårlig vær var det ren lykke å oppleve hvor hjelpsomme folk var. Den ferske turgåeren fikk blant annet hjelp til å frakte teltet i bil til Oslo, istedenfor å måtte bære på det selv.
Likevel tilbragte Moldskred mesteparten av tiden i eget selskap. På det lengste gikk han alene i fem dager. Uten andre å rådføre seg med, måtte Moldskred finne egne metoder for hvordan han skulle klare å gjennomføre turen.
– Du har jo veldig mye tid til å gå gjennom alle tankene dine. Du kjenner liksom på alle følelsene. Også er du nødt til å lære å stole på deg selv. Det er noe mange sliter med. På turen fikk jeg bevist overfor meg selv at det er noe jeg kan, sier 23-åringen.
Hver gang Moldskred fikk negative tanker mellom Bergen og Oslo var ett verktøy spesielt nyttig: å snakke med seg selv.
– Jeg skal til Oslo. Jeg skal nyte den kebaben, og jeg skal ha det bra igjen. Den indre kommunikasjonen du har med deg selv er viktig. Det at du klarer å motivere deg selv til å nå det du ønsker.
Imidlertid anerkjenner bachelorstudenten at langtur ikke er løsningen for alle.
– Jeg valgte å gjøre det på denne måten, men det betyr ikke at det funker for alle. Du må selv finne en måte å styrke din egen psykiske helse. Det er ikke noe skam i å kontakte andre for hjelp, men selve jobben må du gjøre selv. For meg kan en tur som dette være livsendrende. For andre kan det være å gå på helsestudio.
Samlet inn 44.000
På turen har Moldskred, gjennom Sparebank1 sin digitale innsamlingsaksjon Spleis, klart å samle inn over 44.000 kroner til Studenttelefonen – et lavterskeltilbud fra Mental Helse til studenter som har behov for noen å snakke med.
Han har også frontet innsamlingen på egne sosiale medier og oppsøkt turgåere på veien for å fortelle dem om innsamlingen.
– Jeg samlet inn penger til Studenttelefonen fordi jeg er student selv og ønsker å hjelpe andre studenter. Det er altfor mange som har det kjipt med seg selv. Det jeg ønsker å vise er at det er helt innafor å ta kontakt. De du snakker med har taushetsplikt og de gir deg muligheten til å snakke med noen som lytter. Derfor synes jeg at man skal benytte seg av tilbudet.
Ikke nøl med å ta kontakt
Ole-Marius Minde Johnsen, landsleder for Mental Helse
Landsleder for Mental Helse Ole-Marius Minde Johnsen er takknemlig for arbeidet Moldskred har gjort. Ikke bare for pengene han har samlet inn, men for å vise studenter at det finnes verktøy og metoder som kan forebygge psykisk helse.
– Det er viktig å kunne søke råd fra fagpersoner, men også viktig å kjenne på hva som funker for en selv. Hva er det jeg vil? Jo, jeg vil utfordre meg selv med å gå en lang tur der jeg har tid til å tenke, la verden gli forbi og fokusere på her og nå, sier Minde Johnsen og fortsetter:
– Vi trenger ikke å oppfordre alle til å gå Bergen–Oslo, men det handler om å utfordre seg selv, uansett om det innebærer en fjelltopp eller byvandring.
Dørstokkmila
Shot-undersøkelsen viser at stadig flere studenter rapporterer om psykiske plager. Selv om tallene er bekmørke, mener Johnsen det er godt å se at flere studenter deler hvordan de har det.
– Unge har blitt flinkere til å vise at de har det tøft. Undersøkelsen er med på å bekrefte dette, sier han.
Ifølge Johnsen bidrar initiativer som turen til Moldskred til økt fokus på psykisk helse blant menn. Han mener det kan være med på å gjøre det lettere for andre menn å ta kontakt og få den hjelpen de trenger.
– Dørstokkmila kan være lang. Terskelen for å ta kontakt er nok ekstra høy første gang. Det man skal vite er at i den andre enden sitter det noen klare til å lytte og reflektere over de tankene du har. Det er trygt og du er anonym. Ikke nøl med å ta kontakt. Det er oppfordringen jeg har.
Tilbake til studentlivet
Moldskred ser frem til å komme hjem igjen til Bergen og ta i bruk de erfaringene turen har gitt han.
– Jeg gikk fem til åtte timer hver dag, noe jeg vil bruke til en drive og inspirasjon for å nå mine mål i hverdagen. Og så vil jeg nok finne min egen plass som jeg kan løpe eller gå til, og bare nyte mitt eget selskap.
– Hvordan har du det nå?
– Jeg har aldri vært sterkere psykisk. Jeg har det veldig bra med meg selv, og vet at jeg kan få til det jeg bestemmer meg for.
Likevel merker Moldskred den psykiske påkjenningen det har å skulle åpne seg opp på den måten han har gjort.
– Man blir litt kjørt i hodet av det. Det er veldig givende, men også litt heavy. Jeg har jo vært vant til å ha denne dialogen inni meg selv. Så denne overgangen, å skulle dele dette med andre, er en påkjenning. Det er nok det tyngste med å komme frem, samtidig som det også har vært veldig fint.
Moldskred sier at han godt kunne vurdert å gå på en lignende tur igjen, men ikke alene denne gangen. Han oppfordrer folk til å ta kontakt hvis de vil være med ut å gå.
– Kanskje det blir ditt neste prosjekt?
– Jaja, det hadde vært kjempegøy! Det er bare å slenge seg på.
Studenttelefonen til Mental Helse er åpen mandag til søndag, fra kl. 18.00–02.00 på 116 123.