Studentpolitikere raser etter budsjettforslag:
– Utrolig skuffende
Studentboligkutt, 20 millioner til studentsamskipnadene og ingen reell økning i studiestøtte. Dette betyr budsjettforslaget for studenter.
Hvert år under Solberg-regjeringen har det blitt bevilget penger til over 2000 studentboliger, mens det i årets forslag til budsjett kun er satt av penger til 1650 studentboliger. Norsk studentorganisasjon (NSO) hadde i forkant av statsbudsjettet krevd tilskudd til bygging av 3000 studentboliger. NSO-leder Andreas Trohjell reagerer med misnøye på forslaget til regjeringen:
– Det er langt, langt unna kravet vi har. Regjeringen Solberg har levert år etter år på dette punktet.
Hvert år søker studentsamskipnadene om penger til bygging av boliger, denne fristen har ennå ikke gått ut, sier Trohjell.
– Nå går man altså tilbake til 1650, og begrunner dette med at søknaden i 2020 ikke har et høyt nok nivå, selv om fristen ikke er ute ennå. Dette betyr altså at man gjør innstramminger i antall nye boliger, før man har fått inn alle søknadene.
Til sammen foreslår Regjeringen å bevilge 803,5 mill. kroner i 2021 til nye og gamle tilsagn til bygging av studentboliger.
Runa Fiske, leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO), sier til Universitas at hun synes det er synd at Regjeringen ikke satser like mye på studentboliger som tidligere år.
– Nå er det nesten halvert fra NSO sitt mål. Det er dumt, sier Fiske.
– Ekstremt uheldig
Idun Kløvstad, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus (VT), er heller ikke fornøyd med Regjeringens forslag til statsbudsjettet. Hun reagerer spesielt på at antall studentboliger kuttes.
– Budsjettet er ganske trist lesning. I år har det vært studentboligkø, selv uten at det kommer inn utvekslingsstudenter. Og privatmarkedet i Oslo er helt vilt. Dette er en negativ endring, det er ekstremt uheldig, sier Kløvstad til Universitas.
– Regjeringen sier at de satser på kunnskap samtidig som de legger opp til at studentene ikke har et sted å bo mens de studerer, her må Stortinget rydde opp, sier NSO-leder Trohjell i en pressemelding.
Fisk sier seg enig med Trohjell. Hun legger til at regjeringen tidligere år har foreslått rundt 2000 boliger:
– Det er skuffende at målet nå er dårligere. Det er som Trohjell sier: Regjeringen sier at de ønsker å satse på kunnskap i fremtiden, men da må jo studenter ha et sted å bo, sier studentlederen.
Det er altså ikke ut av vond vilje, men et resultat av at søknadssummene har vært lavere de siste par årene
Henrik Asheim, forsknings- og høyere utdanningsminister
Opposisjonen reagerer
Mona Fagerås, utdanningspolitisk talsperson i SV, mener denne utviklingen er trist:
– Å få tilbud om studentbolig kan sammenlignes med å vinne i lotto, og slik skal det ikke være. I SV har vi et krystallklart mål om å bygge 3000 årlig, slik det ble lagt fram i vårt alternative budsjett i våres, sier Fagerås.
Hun legger til at hun tidligere har kritisert regjeringen for å ha ambisjoner uten konkrete mål. Hun mener byggingen av studentboliger tidligere har gått for tregt.
– Nå kan det virke som ambisjonene har stoppet helt opp, og det er utrolig skuffende, sier SV-politikeren.
Hun får støtte fra Torstein Tvedt Solberg, som er utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet og medlem av forsknings- og utdanningskomiteen.
– Vi synes det er veldig skuffende. Vi er enig med NSO om at det er et dramatisk kutt, og langt unna Aps ambisjoner. Dette rimer heller ikke med den kraftige økningen i antallet studenter denne høsten. At man ikke klarer å holde tritt med boligutbyggingen er veldig alvorlig, sier Tvedt Solberg.
Det er langt, langt unna kravet vi har. Regjeringen Solberg har levert år etter år på dette punktet.
Andres Trohjell, NSO-leder
Statsråden svarer på kritikken
– Hva er grunnen til at dere kutter i studentboliger?
– Grunnen til det er helt enkelt at vi har fått inn mange færre søknader. Vi ønsker å ha et høyt mål, men vi kan ikke bevilge betydelig mer midler enn det som har blitt søkt om. Det er altså ikke ut av vond vilje, men et resultat av at søknadssummene har vært lavere de siste par årene.
Det sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. Statsråden refererer til søknadene studentsamskipnadene sender til husbanken, der de søker om midler til boligbygging. NSO har reagert på regjeringens begrunnelse og peker på at fristen ikke er gått ut ennå.
– Det er sånn det fungerer. Budsjettet må legges frem i oktober og vedtas før jul, sier Asheim og legger til:
– Det er heller ikke så mange år siden min forgjenger måtte ta tilbake penger til nye studentboliger, da man ikke fikk bygget for hele bevilgningssummen. Hvis vi bevilger til mer enn det er bruk for, er det en stor fare for at summen faller tilbake til et stort sort hull som heter finansdepartementet, som heller vil prioritere pengene på andre viktige områder.
Samskipnadene får 20 millioner
Det er også blitt foreslått å gi 20 millioner til studentsamskipnadene. Det er Studentsamskipnaden SiO fornøyd med.
– Det er positivt at regjeringen foreslår ekstra midler for å styrke velferdstjenestene til samskipnadene. Det er for tidlig å si hvor mye ekstra SiO og dermed Oslostudentene vil få, men det vil komme godt med i en ny og annerledes studiehverdag med endrede behov, sier styreleder i SiO Jonas Virtanen.
Også VT-leder Kløvstad er storfornøyd med de ekstra midlene til studentsamskipnadene:
– Det er dritbra! Jeg tror det trengs, spesielt nå, sier hun.
VT-lederen håper noen av midlene vil bli brukt på psykisk helse. Både helsetilbud og forebyggende tiltak.
– Målet er jo at studenter ikke skal trenge helsehjelp, men det gjør de jo, sier Kløvstad.
Prisjusterer studiestøtten
Regjeringen foreslår også å prisjustere studiestøtten med 2,3 prosent. Dermed øker studiestøtten til 126.360 kroner. Støtten ligger i dag på 112.290 kroner.
– En prisjustering er et lite skritt på veien. Nå håper vi Stortinget tar ansvar og sørger for et reelt hopp i studiestøtten, sier NSO-leder Trohjell.
Studentlederen ved UiO er ikke imponert av prisjusteringen av studiestøtten:
– Det betyr jo bare at studentene ikke får mindre penger, men de får heller ikke noe mer, sier Fiske.